Primer - derfor er den viktig!

Den som regel blå, tyntflytende væsken som oftest kalles primer, sikrer deg et bedre resultat når du maler, setter opp tapet og fliser eller sparkler på et sugende underlag. Her kan du lese mer om hvorfor du skal huske den!

Primer - derfor er den viktig!

Primeren skal påføres sugende underlag. Det kan du for eksempelvis bruke en malerrull eller pensel til.

Maling, fliser, våtromsmembran, tapet, puss eller sparkelmasse. Uansett hva du senere har tenkt å legge utenpå en rå og sugende overflate av betong, lettbetong, gips, puss, sparkel, murstein og andre døde steinmaterialer, skal du prime først.

Primeren sørger nemlig for å lukke overflaten, slik at den ikke lenger kan suge fukten ut av neste lags tapetlim, flislim, maling eller mørtel. Primeren binder også støvet og forbedrer vedheften.

I praksis er den blåaktige grunningen en veldig tynn akryl-grunningsmaling, som også er diffusjonsåpen. Det betyr at den fortsatt lar overflaten under puste og slippe gjennom fukt. Primeren brukes uansett om du jobber innendørs eller utendørs.

Slik gjør du

Primer kan påføres med pensel, svamp eller malerrull med rolige bevegelser. Merk deg for øvrig at det også finnes dryppfrie utgaver, som ikke spruter så mye. Sørg for å begynne ovenfra, slik at det som renner treffer veggen i stedet for gulv og listverk.

Slik virker det

Primeren lukker den rå overflaten og binder støvet. Dette gjør at veggen ikke lenger kan suge væsken ut av det neste laget som påføres.

Så raskt tørker det

Det er litt forskjellige anbefalte tørketider fra produsent til produsent, men 2-3 timer etter at primeren er påført er den som regel tørr nok til neste behandling.

Overgrunning!

Såkalt overgrunning har stikk motsatt effekt, og kan være årsaken til dårligere vedheft. Hvis den primede overflaten ser våt eller blank ut når den er tørr, skal den slipes lett før videre behandling.

    Akkurat nå leser andre ...