1. Begynn med en rett strek på veggen
Den første tapetlengden skal sitte helt rett. Ellers vil de øvrige lengdene bli skjevere og skjevere, og resultatet blir stygt.
Du kan sikre at den første lengden blir rett, ved å tegne en loddrett strek fra tak til gulv, som den første lengden settes opp etter. Når de neste lengdene settes opp etter den første, vil alle bli helt rette.
2. Vinkelrett snitt gir tette skjøter
Hold kniven vinkelrett mot taket eller veggen når du skjærer til filten i overlappingen mellom to skjøter. Det gjør ikke noe at snittet ikke er snorrett, bare du holder kniven vinkelrett.
3. Bruk en tapetlinjal
Dropp saksen når du tilpasser tapetlengdene. Bruk i stedet en tapetlinjal – da går jobben lynraskt, og når du først har fått taket på det, så er det mye enklere enn med saks!
4. Press lengdene sammen
Når du tapetserer med mønstret tapet, er det viktig at du presser lengdene sammen, slik at mønsteret passer.
Du kan fint tilpasse lengdene litt mens limet er vått, så mønsteret blir helt nøyaktig. Sørg for at lengdene blir presset helt sammen, slik at du får en perfekt skjøt.
5. Smør på godt med lim
Setter du opp filt, skal du ikke være gjerrig med limet. Det er viktig at filten blir sittende helt tett mot underlaget.
Hvis limet ikke er smurt jevnt ut over hele veggen, risikerer du at det blir luftlommer under filten. Det er en feil som synes godt, som du derfor må utbedre. Sørg for å glatte filten, slik at den sitter godt og er helt jevn.
6. SPAR TID: Tapet direkte på veggen
Non-woven er en smart type tapet av ekstra kraftig kvalitet. Den kan spare deg for mye tid, fordi lengdene settes direkte på veggen.
Først smører du lim på veggen, deretter settes tapetet opp og skjæres til direkte på veggen. Limet tørker først etter cirka 15 minutter. Det gir deg god tid til å justere lengdene, slik at de blir sittende helt perfekt.
7. Gummisparkel glatter best
Når du skal glatte ut glassfilten og trekke ut limbuler på veggen, så bruk en bred gummisparkel. Den er mye bedre enn en tradisjonell tapetbørste, som lett kan komme til å rive hull i filten. Sparkelen kommer seg også helt ut i hjørnene.
8. Dropp forgrunnet filt til taket
Hvis du vil sette filt i taket, så gjør det enkelt for deg selv, og velg den som ikke er forgrunnet. Den er mye enklere å jobbe med, fordi den ikke er så stiv.
9. La tapet “trekke”
Når du har smurt lim på tapetet, skal du la det trekke 2-3 min. Tapet er nemlig papir, og det utvider seg når det blir vått. Setter du det opp med en gang, vil det “vokse” på veggen, og du risikerer å få folder som ikke forsvinner når limet tørker.
10. Brett tapetet så det er enkelt å sette opp
Når du har smurt tapetlim på en lengde, skal du brette den. Da blir lengden lettere å håndtere.
Brett begge endene inn mot midten. I den enden som skal vende opp mot taket, lager du en ombøy på 5-10 cm, så tapetet blir enkelt å sette opp uten at du får lim overalt.
LES OGSÅ: Få enda flere håndverkertips!
Disse ti tipsene er en del av artikkelen '50 håndverkertips' som vi hentet i Gjør Det Selv 4/2017. Hvis du vil se hvordan den erfarne håndverker gjør arbeidet lettere med tips til oppgaver i hele huset, kan du hente inn hele artikkelen her: 50 HÅNDVERKERTIPS: Håndverkerens hemmeligheter
- 10 tips til gulvlegging
- 10 tips til tapetsering
- 10 tips til oppheng
- 10 tips til skilleveggen
- 10 tips til badet
.