Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik tapetserer du med den rette teknikken

Skriv ut Lagre artikkel

Velger du et ensfarget “non-woven”-tapet, er det ikke en vanskelig oppgave å tapetsere. Først legges lim på veggen, deretter legger du på tapetet. Utfordringene er litt større, hvis du tapetserer med tradisjonelt tapet – også kalt “woven” – eller hvis du skal sette opp mønstret tapet. Her kan du se riktig teknikk for å løse begge oppgaver

FLOTTE EFFEKTER: Mønstret tapet gir mulighet til å bryte de ensfargede flatene. Men oppsettingen krever presisjon.

TAPETSERING MED WOVEN-TAPET

1. En ensfarget tapetlengde skal være 15 cm lenger enn høyden fra gulv til tak. Lengden avhenger av mønsteret. Klipp flere lengder, legg dem oppå hverandre, og smør lim på den øverste lengden.

2. Brett den ene enden inn mot midten, limflate mot limflate. Brett deretter inn den andre enden, men med et ombøy på 5-10 cm, så det er enkelt å skille flatene igjen. Til slutt brettes alt helt sammen.

3. Sett opp den første lengden mens du holder fast i det lille ombøyet og lar tapetlengden brette ut seg selv. Hold lengden inn mot veggen ved taket, og la et par centimeter gå ut på taket.

4. Glatt med en tapetbørste, etter hvert som lengdene settes opp. Hvis du fører børsten i myke buer – nedover og utover – presses alle luft- og limbobler ut.

5. Klipp til tapetet mot taket. Trekk først det lille stykket ned fra taket, og brett en tydelig kant der vegg og tak møtes. Trekk deretter lengden litt ned, klipp i bretten, og trykk tapetet på plass igjen.

6. Nede ved gulvet rives tapetet av langs en tapetlinjal eller en bred stålsparkel. Hold hardt i linjalen eller sparkelen, og trekk i tapetet. Ikke bruk en hobbykniv; den river opp det våte tapetet.

TAPETSERING MED MØNSTRET TAPET

1. Første lengde limes helt loddrett opp. Deretter må du måle for å finne intervallet som mønsteret gjentas med. På fagspråket kalles det rapport. Her er det 53 cm mellom hver gjentakelse.

2. Når neste lengde klippes til, må du ta høyde for rapporten. Det er ikke til å unngå at det blir litt svinn. Press lengdene tett sammen, og dytt tapetet på plass til mønsteret på lengdene passer sammen.

3. Når du nærmer deg et hjørne, må du måle igjen. Tapetlengden er helt loddrett, mens hjørnet sjelden er akkurat det. Det krever litt tilpassing.

4. Skjær til en ny tapetlengde, slik at den tar høyde for mønsterforskyvningen. Del den på langs, så den ene halvdelen er litt bredere enn den største avstanden til hjørnet.

5. Sett opp den oppmålte halvdelen, slik at den passer perfekt mot lengden til venstre, og glatt den til i hjørnet. Den rekker litt inn på den tilstøtende veggen – i vårt tilfelle mest øverst.

6. Den andre halvdelen settes på den andre veggen. Den dyttes ikke helt inn i hjørnet, men lapper litt skjevt over forrige lengde, slik at mønsteret passer. Lengden skal være helt i lodd i høyre side.

GODT RESULTAT: VELG RIKTIG VERKTØY

En limkost til å smøre lim på vegg eller tapet med, er uunnværlig. Det samme er en tapetbørste, som sikrer at du får presset ut alle luftbobler.

I tillegg får du bruk for en hobbykniv, saks og en tapetlinjal, eller en bred sparkel til å skjære tapetet med. Et tapetbord er praktisk, men ikke nødvendig. Kan leies.

TIPS: RADIATOR

Tapetet skal cirka 15 cm ned bak radiatoren. Med en radiatorrull, som er en liten malerull på et langt skaft, kan du trykke det godt fast.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
null: Slik tapetserer du med den rette teknikken
Total pris: null purchase.price.currency
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake