Derfor er det viktig å male vått i vått

Du får det suverent beste resultatet hvis du hele tiden maler vått i vått. Når du unngår å male over et område der malingen er tørr eller halvtørr, blir flaten jevn, ensartet og helt perfekt.

Maler du først med pensel hele veien rundt i kanten før du maler resten av veggen med en rull? Da er du langt fra alene. Men med den metoden kommer du til å male over tørr eller halvtørr maling, og da blir ikke resultatet like flott som om du hele tiden maler vått i vått – altså fra et område med våt maling til et annet, der malingen fortsatt er våt.

Du skal planlegge malejobben etter om det er én eller to til å male, for eksempel en som maler kanter med pensel, og en som maler de store flatene med rull.

Hvis dere er to, og den ene maler kanter, er det viktig at vedkommende ikke i full fart maler alle kantene, for da blir det umulig å male vått i vått for den som kommer etter med rullen. Malingen av kantene skal gjøres slik at den med rullen kan rekke å følge med, og rullen ikke blir kjørt inn i tørr maling.

Skift mellom pensel og rull

Det samme gjelder hvis du jobber alene. Det nytter ikke at du først maler alle kantene med pensel, og deretter setter i gang med rullen, for malingen vil normalt rekke å tørke ved de kantene du malte først. Du blir nødt til å dele opp jobben med pensel og rull, slik at du bare maler en del av kantene før du begynner med rullen. Deretter tar du en ny bit av kantene med pensel, før du maler med rullen igjen.

LES OGSÅ: Maling av vegger – her er de 10 typiske feilene, og hvordan du unngår dem

Så galt kan det gå

  • En “helligdag” på treverk vil synes hvis du går tilbake og “retter opp” ved å male over den. Det friske laget maling flyter ikke ordentlig sammen med det tørre laget. Vent til malingen er helt tørr, og mal hele feltet igjen.
  • Dobbeltlag ved kantene kan gi nyanseforskjeller i fargen hvis flaten har tørket og er “mettet”, for eksempel hvis du maler en for bred kant med penselen – særlig hvis du maler med en mørk farge. Mal kanten så smal som mulig med penselen.
  • En “helligdag” på veggen skal du ikke gå tilbake og “rette opp” med rullen hvis malingen har begynt å tørke. Da “krafser” du opp det første laget maling, og det vil synes. Hold øye med “helligdager” når du maler, eller vent til alt er tørt, og mal hele flaten igjen.

Slik skal du gjøre det

Fyll rullen med maling

Det er viktig at rullen er fylt helt opp med maling, jevnt fordelt, før du kjører den på veggen. En god tommelfingerregel sier at du skal ha så mye maling på rullen, at den hele tiden “slurper” litt. Du skal i prinsippet kunne kjøre den med én hånd. Er det nødvendig å presse med begge hender for å få nok maling på veggen, er ikke rullen fylt godt nok opp med maling.

    Akkurat nå leser andre ...