Velg riktig malerull

Det kan være vanskelig å velge malerull, for det finnes mange forskjellige typer og størrelser. Vi guider deg, slik at du kan velge den riktige og få et perfekt resultat.

Velg riktig malerull

Det er viktig at du velger en malerull som passer til underlaget, hvis du vil ha et pent resultat.

Når du skal velge malerull, gjelder det å finne en rull som passer til underlaget du skal male.

Vi har plukket ut de mest vanlige typene maleruller, samt et par spesialruller, slik at du kan finne den som passer perfekt til maleprosjektet ditt.

Til hver av de sju rullene er det en kort beskrivelse og en anbefaling til hva den er godt egnet til.

 1. Rull med middels luv, 10-18 mm
 2. Rull med kort luv, 5-8 mm
 3. Rull med lang luv, 18-22 mm
 4. Skumrull
 5. Hjørnerull
 6. Beskjæringsrull
 7. Sparkelrull

Du får også et tips til hvordan du behandler en ny rull før du maler med den første gang, slik at du unngår lo i den nymalte overflaten.

LES MER: Slik maler du riktig og unngår feil

1. Rull med middels luv, 10-18 mm

En god allround-rull, fordi den egner seg til de flatene som ikke er glatte, men heller ikke ru – og det gjelder de aller fleste.

BESKRIVELSE:
Rullen er typisk laget av mellomlange mikrofibre, som er satt fast til en valse av plast. Den fås i alle størrelser valser, både liten, middels og stor, fordi den er et opplagt valg til mange oppgaver.

VELEGNET TIL:
Vegger og tak, der underlaget ikke er helt glatt, for eksempel vegger med filt, fin strie eller profil- tapet, samt rene gipsplater og trepanel.v

2. Rull med kort luv, 5-8 mm

En klassisk rull til glatte flater, der finishen skal være på topp. Brukes også til lakk.

BESKRIVELSE:
Den korthårede rullen består av kunstfibre satt fast til en valse av plast, som enkelt presses på plass på det lille skaftet til rullen. Kunstfibrene sitter helt tett, så rullen virker glatt – som det underlaget den er beregnet til. Den finnes i flere forskjellige størrelser.

VELEGNET TIL:
Et gulv som skal lakkeres eller males. Du kan også bruke den til for eksempel skapdører og møbler.

3. Rull med lang luv, 18-22 mm

En av de mest vanlige rullene til veldig ru flater.

BESKRIVELSE:
Den langhårede rullen består av forholdsvis lange mikrofibre, som føles mer stoffaktige, mens kunstfibre er mer plastaktige. Ettersom rullens “behåring” er lenger, får den malingen til å dekke bedre på ujevne og ru underlag, fordi de lange mikrofibrene kan trenge lenger ned i små fordypninger.

VELEGNET TIL:
Uhøvlet tre, grov strie, murvegger som er vannskuret eller pusset. Den kan eventuelt også brukes til rullesparkel, men den er ikke like god som sparkelrullen (se den beskrevet annet sted i artikkelen).

4. Skumrull

En vanlig rull til glatte og helt plane overflater.

BESKRIVELSE:
Skumrullen er en liten rull, som består av skumgummi satt fast til en valse av hard plast. I skumgummioverflaten synes bittesmå hull, som gir antydninger av en nuppete overflate.

VELEGNET TIL:
Skapdører og innendørs treverk, for eksempel dør­ karmer, lister og møbler.

5. Hjørnerull

En spesialrull til hjørner og andre kroker, der de lange rullene ikke kan komme helt inn.

BESKRIVELSE:
Hjørnerullen er en ganske smal rull, med en valse på 3-4 cm. Luven av kunstfibre er til gjengjeld nokså lang. Den kan derfor påføre maling et par centimeter ut på begge sider av to vegger som møtes i et hjørne.

VELEGNET TIL:
Innvendige hjørner, der du ikke kan komme til for å male med en vanlig rull. Den lille, hendige spesialrullen kan også brukes andre steder det kan være vanskelig å komme til, for eksempel hvis du skal male rundt et rør.

6. Beskjæringsrull

En spesialrull, som kan lage skarpe kanter uten maskeringsteip.

BESKRIVELSE:
Beskjæringsrullen skiller seg fra tradisjonelle ruller ved å ha en ekstra “arm” med en liten plate i enden. Platen plasseres ved enden av rullen, slik at det ikke kommer maling på det du maler inn mot.

VELEGNET TIL:
Å male inn mot noe du ikke ønsker maling på. Det kan for eksempel være en tilstøtende vegg, et tak, fotlister, taklister, dørkarmer eller stikkontakter og brytere.

7. Sparkelrull

En spesialrull utviklet til rullesparkel.

BESKRIVELSE:
Rullesparkel er en lett sparkelmasse, som – slik navnet antyder – kan rulles på vegger og tak. Det kan gjøres med en langhåret rull, men du får best resultat hvis du bruker en såkalt sparkelrull – en spesialrull, som er laget for oppgaven. Sparkelrullen består av kunstfibre med en litt åpen struktur, som gjør at den bedre kan holde på sparkelmassen.

VELEGNET TIL:
Å påføre rullesparkelmasse på vegger og tak.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Maler