Kontroll på store fliser

Flisgulvet skal være helt plant. Selv små ujevnheter er synlige og blir rene snublefeller. Løsningen heter nivelleringsklips. Eksperten viser deg hvordan du bruker dem.

Intro

Store fliser er populære. Når bare én flis på badet eller kjøkkenet dekker en tredjedels kvadratmeter alene, ser det virkelig imponerende ut. Forutsatt at flisene ligger pent.

Store fliser er nemlig vanskelig å legge. Det er en stor risiko for at de kommertil å bli liggende i forskjellig nivå. Det kan hende det bare blir en millimeter eller to, men på så store fliser blir selv små skjevheter fort godt synlige.

Løsningen på problemet får du her, i form av plastklips. Ved hjelp fra små kiler, trekker de flisene i nivå med hverandre, slik at gulvet blir liggende i fullkomment plan.

Klipsene fås i flere varianter. De vi bruker her, koster cirka 100 kroner for 30 klips + kiler. Det blir en pen ekstrakostnad på store gulv. Men på et allerede dyrt flisgulv, er de verdt pengene.

Veiledning

01
Slik gjør du 9 Trinn

1

Slik er prinsippet. “Ankeret” på klipsen stikkes under flisene, og kilen løfter oversiden på flisene i nivå med hverandre.

2

Den første klipsen. Den ene siden av klipsens nederste del, “ankeret”, stikkes under flisen, 3-5 cm fra hjørnet. I forkant er gulvet rettet opp, og det er trukket på flislim med en tannsparkel.

3

Den neste klipsen. Ved nærmeste hjørne i forhold til første klips, plasserer du den neste, i samme avstand fra hjørnet. Klipsen kan hjelpes inn med en sparkel.

4

Neste flis. Nå legger du den tilstøtende flisen tett opp mot den første, og inn over ankeret på klipsen. Press flisen ned i limet, slik at den ligger plant.

5

Den følgende kvadratmeteren. Legg flere fliser etter samme mønster, dog ikke mer enn en kvadratmeter om gangen. Det skal klips på alle hjørner, også på midten på storformat-fliser.

6

Avstandsbrikker. I tillegg til deres primære funksjon, fungerer klipsene også som avstandsbrikker som gir en fugebredde på et par millimeter.

7

Nivelleringen. Nå åpenbares det virkelig geniale med klipsene: Press en kile inn i ankeret. Dermed tvinges de to flisene i nivå med hverandre, slik at de ligger plant.

8

Kontroll. Kontroller at flisene ligger i plan. Bruk en vinkel, en stållinjal eller et vater. Er det ujevnheter, må du presse kilen litt lenger inn i ankeret.

9

Så skal du sparke. Når flislimet er herdet, etter et døgns tid, kan du sparke til klipsene. En bruddkant vil gjøre at klipsen knekker litt under overkanten på flisen.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...