Lær hvordan du bygger med glassbyggestein

Alle har vel sett en vegg av glasstein i en dusjnisje, men vi kan bruke glassteinene på mange andre måter. Noen av mulighetene kan du se her. Slik kommer du i gang trinn for trinn: Du lærer raskt å bygge med glassbyggestein også selv om du aldri har prøvd det før. Vi viser den mest gjør det selv-vennlige metoden med lim og mellomlister. Følg trinn for trinnveiledningen, og du er klar til å bygge.

Det er enkelt å bygge en mur av glasstein med Quicktech-system som består av lim og mellomlister.

Intro

Glassbyggestein brukes for det meste på badet, der dusjnisjer med en vegg av glassbyggestein har blitt vanlig. Men du kan uten problemer også bruke glasstein i de andre rommene i boligen.

Glasstein gir en fin effekt, samtidig som de gir mer lys til rommet - men likevel ikke så mye som et vanlig vindu. Til gjengjeld er lysspillet i glassteinene mer spesielt fordi de er tykkere og har ei lett buet overflate.

Du kan for eksempel bruke glasstein til å bryte ei ensformig stor veggflate. Du kan bruke dem til å forlenge en vegg med. Eller du kan lage en hel vegg bare i glasstein - i stua, på kjøkkenet eller kanskje i gangen. Du kan også nøye deg med å lage en halv mur - legge på ei plate, og du har en bardisk eller ei kjøkkenøy. Og du kan bruke glasstein både i innvendige og utvendige vegger.

Det er likevel ikke bare fantasien som setter grenser for hva du kan bruke glassbyggestein til. De har også sine begrensninger. Bæreevnen er for eksempel ikke imponerende, heller ikke isolasjonsevnen. Dette må du selvsagt ta hensyn til når du bygger med dem.

Slik kommer du i gang - trinn for trinn

■ Du lærer raskt å bygge med glassbyggestein - også selv om du aldri har prøvd det før.

■ Vi viser den mest gjør det selv-vennlige metoden med lim og mellomlister.

■ Følg trinn for trinnveiledningen, og du er klar til å bygge.

Veiledning

01
Slik kommer du i gang - trinn for trinn forberedelser 2 Trinn

Når du skal bygge med glassbyggestein, er det viktig at steinene står på ei plan flate. Er det større skjevheter, bør du droppe planene om en glassvegg der, for resultatet vil ikke bli godt. Men en mindre skjevhet kan du godt rette opp.

Skal glassmuren stå opp langs en vegg - som den vi lager her - er det også viktig at veggen er rett.

Før du går i gang med steinene, skal du feste mellomlister til gulvet og veggen der glassmuren skal være slik at du har noe å lime steinene fast i. Mellom listene kan limes fast til vegger og gulv, og du kan også skru dem fast.

1

Sjekk om underlaget er rett før du går i gang. Er det en liten skjevhet på maks. 1 cm, kan du godt rette den opp med limet som du skal bruke til å bygge opp glassmuren med.

2

Gjør en prøveoppstilling. Sett mellomlister mellom alle steinene. Pass på at du trekker fra 5 mm fra lengden på de mellomstykkene som skal monteres vannret i muren, slik at det blir plass til ei loddrett list på kanten av muren.

02
Den første rekka 5 Trinn

1

Montér mellomlister på gulvet og veggen der glassmuren skal være. Her fester vi mellomlistene med lim, men du kan også velge å skru dem fast. Når mellom listene er på plass, kan du begynne å bygge opp glassmuren.

Legg lim på både lista og gulvet.

2

Er ikke gulvet helt rett, kan du klosse opp mellomlista med kiler slik at den ligger vannrett. Fyll etter med rikelig spesiallim. Er det mye lim under lista, skal limet herde et døgn før du bygger videre med glasstein oppå.

3

Sett fast den første steinen fra hjørnet i to pølser med lim. Steinen skal ikke trykkes inn i limet, men settes på mellom lista på gulvet og skyves inn mot mellomlista på veggen. Lim fast ei kort mellomlist på den loddrette siden til den neste steinen.

Har glassteinene strekkode, så snu den oppover på de nederste rekkene slik at den ikke blir synlig.

4

De loddrette mellomlistene må ikke gå helt opp til kanten. Da blir det nemlig ikke plass til den vannrette mellomlista som limes på toppen av glas-steinsrekka. De loddrette mellom listene skal være 12-18 cm lange.

5

Lim ei mellomlist oppå den første rekka med stein. Legg to limstriper på mellomlista - ca. 1 cm fra kantene - og plassér mellomlista med limsiden ned på steinrekka med et fast trykk. Sjekk om alt er i lodd og vater for hver rekke.

Du kan godt bruke stykker av mellomlister, men de må dekke minst tre steiner. Og du må aldri lage skjøter midt på en stein.

03
De neste rekkene 3 Trinn

1

Lag de neste rekkene med stein. Legg på så mye lim på mellomlistene at det får godt tak i steinene.
TIPS: Limet herder så sakte at det er mulig å rette opp små skjevheter i muren opptil et par timer etter oppmuringen.

Fjern straks overskytende lim med en fuktig klut. Herdet lim kan du skrape vekk.

2

Ta en pause etter den sjette rekka slik at limet får tid til å herde skikkelig. Da risikerer du ikke at muren glir ut.
VIKTIG! Limet skal herde i minst tolv timer før du bygger videre.

3

Lim fast mellomlister på kantene av den ferdige glassmuren hvis du vil avslutte med rustfrie stålskinner som her. Mellomlistene er underlag for stålskinnene som også skal limes fast. Sjekk at muren står både i lodd og vater.

Avstiv den frittstående enden av muren med to bord som holdes fast med tvinger.

04
Fuging 3 Trinn

1

Rør opp klinkerfugemasse, og trekk den på glassveggen med fugebrett eller gummisparkel. Fugene skal fylles helt, men ikke fugen langs veggen og gulvet. Den fylles seinere med silikon. Fordel massen jevnt med en fuktig svamp.

Unngå hardt trykk mot veggen. Den er først stabil når limet er herdet etter tre uker.

2

Fjern overskytende fugemasse med en fjissvamp som trekkes diagonalt over glassmuren. Flissvampen skal skylles i vann mellom hvert trekk slik at den ikke etterlater striper av fugemasse.

Fjern sløret fra fugemassen med en tørr klut. Tørk forsiktig slik at den fuktige fugemassen mellom steinene holder seg jevn.

3

Fugene mot gulvet og veggen fylles med silikon fordi de skal være elastiske. Velg en silikon i samme farge som fugemassen. TIPS: Lysegrå klinkerfuge med en litt grovkornet overflate passer som regel godt.

Glatt silikonen med en liten fugebrikke.

05
Avslutning 3 Trinn

1

Stålskinna skal festes med lim og silikon til mellomlistene på kantene på glassmuren. Legg ei pen stripe silikon i kantene på stålskinna slik at fugen mellom skinne og glasstein blir vanntett. Etterpå legger du lim midt på skinna.

La den beskyttende plastfolien bli på skinna mens du legger på silikon og deretter lim.

2

Trykk nå stålskinna på plass på kanten av muren. Det er en god idé å sette maskeringsteip på muren ved kantene på stålskinna slik at du ikke får silikon på glassteinene. Stålskinna kan evt. holdes på plass med maskeringsteip til limet er tørt.

Skinna leveres med skrå hjørner i den ene enden slik at sammenføyningen blir tett. Sett ei ekstra stripe silikon her. Til slutt fjernes folien.

3

Så er muren ferdig. Medgått arbeidstid er ikke mer enn på tilsammen en arbeidsdag, men på grunn av tørketiden underveis strekker arbeidet seg over tre til fire dager.

Vær klar over at glassmuren først må belastes fra sidene etter 3 uker - når limet har herdet.

Tips & Triks

Glassbyggestein i innvendige vegger

Det gir både mer lys og en fin effekt hvis du benytter glassbyggestein i innvendige vegger. Du kan for eksempel lage et slags innvendig vindu med en kvadratisk form. Eller du kan legge inn et par rekker med glasstein i en vegg - midt på eller øverst. Men uansett hva du velger, skal du være oppmerksom på at glassbyggestein ikke må utsettes for bærende belastning.

Glassbyggestein kan bære seg selv i opp til maksimalt 250 cm høyde. Og de tåler ikke at du bygger direkte oppå dem med f.eks. murstein. Så når du legger glasstein inn i en vegg, skal du se på dem som et vindu og lage en slags vindusåpning der glassteinene skal plasseres. Men med den forskjellen at du først kan tette åpningen over glassteinene når de er lagt opp i ønsket høyde. Heretter må du bygge videre på veggen ved å legge avstivere på tvers over glassbyggesteinene som ved en vindusåpning slik at glassteinene ikke belastes. I en mursteinsvegg kan avstiveren være en armert mursteinsbjelke eller en overligger til lettbetong. Er det en gipsvegg, kan du bruke lekter og stålprofi-ler. Rundt glasstein i «vindusåpninger» skal det være bevegelsesfuger, f.eks. 10 mm polystyren. Fugen avsluttes med silikon.

Glassbyggestein i yttervegg

Glassbyggestein kan også brukes i murte yttervegger, men du skal være klar over at vanlig glassbyggestein har en isolasjonsevne som normalt tilsvarer en fjerdedel av det isolérglass har. Så hvis du bruker glassbyggestein i ytterveggen, er det lurt å velge glassbyggestein med gass i hulrommet. De har nesten samme isolasjonsevne som isolérglass og er derfor noe dyrere.

Du skal dessuten være klar over at glasstein i en yttervegg i de fleste tilfeller ikke kan fylle ut hulrommet på grunn av isolasjonen i veggen. Derfor er det praktisk å la glassteinene flukte med yttermuren og sette opp ei vindusplate og lage utfôringer (beslag) innvendig. Da slipper du å lage sålbenk utvendig.

En glassmur i ytterveggen vil gi en betydelig tykkelses-forskjell fordi veggen er tykkere på grunn av isolasjonen.

Fest steinene til en innervegg

Glassmuren bygges opp med mellomlister festet på veggen og gulvet med et sterkt lim som sitter på alle vanlige byggematerialer som betong, murstein og tre. En mur av glassbyggestein må ikke stå direkte mot annet materiale. Den skal lages med en bevegelses-fuge ved gulvet og veggen slik at det er mulighet for at veggen og gulvet kan gi seg litt uten at glassveggen sprekker. En bevegelsesfuge kan lages av polystyren (isopor) og med en avslutning ytterst av silikon.

Få inn lys gjennom en hel vegg

Ønsker du å lage en hel vegg av glassbyggestein, skal du tilpasse den slik at du bare bruker hele stein. Det er ikke mulig å skjære til glasstein. Det er derfor veggen som må tilpasses steinene, men det fins stein i forskjellige størrelser.

Glassteinene kan ikke gå helt opp til himlingen da det ikke er plass til å lime fast de øverste steinene til listene.

Glassmuren skal stå på ei vannrett flate. Er det et tregulv, må du sørge for solid støtte under der muren skal stå.

Lag aldri en mur av glassbyggestein på et flytende tregulv.

Avslutninger på glassveggen

Har glassveggen frittstående kanter, kan du montere ei rustfri stålskinne, glassmosaikk eller fliser, som har samme bredde som kanten. Du kan også lage kantene i samme arbeidsoperasjon som muren ved å velge avrundet glasstein.

En avslutning med mosaikkstein som danner en bord. Et enklere alternativ er bare å sette dem på enden.

De avlange, gråblå flisene har samme bredde som kanten og samme høyde som glassteinene slik at fugene flukter.

Vedlikehold av glass og stål

Er det fortsatt fugeslør på steinene, kan du rengjøre muren med et spesialrengjøringsmiddel for glass og fliser. Men først må fugemassen være gjennomtørr. Det er den normalt etter ett døgn.

Rustfritt stål vedlikeholdes med en metallpolish som sprayes på og tørkes av før du polerer med en ren klut. Skinner i matt eller børstet stål er lettere å holde rene fordi fingermerker ikke blir så tydelige.

Lag glassmurer i buer

Skal glassmuren være buet som til denne dusjnisjen, er det nødvendig å bygge den opp med mørtel. Avstanden mellom de enkelte steinene vil jo være kort på den ene siden og større på den andre slik at lim og mellomlister ikke duger. Du kan da bruke en kalksementmørtel eller glassteinsfix.

Glassmuren forsterkes med vannrette armeringsstenger av 4 mm rustfritt armeringsjern for annenhver rekke med stein. De bores inn i veggen etter som muren bygges oppover, og forankres med silikon eller lim. Loddrett armeres muren tilsvarende for annen hver rekke stein. Det er viktig å ta pauser underveis slik at mørtelen rekker å tørke. Du må derfor høyst mure opp tre rekker med glassbyggestein i høyden per arbeidsdag.

Husk også å fjerne overskytende mørtel fra fugene og rengjøre steinene før mørtelen rekker å sette seg fast. Veggen kan fuges underveis, eller når du er ferdig. Du skal bruke silikon til fugene mot veggen og gulvet.

Mørtel til rundinger

En mur av glassbyggestein kan også bygges opp med mørtel. Men det krever flere pauser underveis slik at mørtelen får tid til å tørke. Vil du lage en buet mur, krever det at du bruker mørtel.

Kjøkkenøy på glassbyggestein

Du kan naturligvis også bygge rette murer med mørtel som halvmuren på dette kjøkkenet. Det kan se ut som to frittstående bein med ei plate oppå, men frittstående murer i glassbyggestein er ikke stabile nok - uansett om du bruker lim eller mørtel. Denne halvmuren har U-form og har dessuten kontakt til en murt halvvegg for at den skal bli stabil nok. Også når du murer med mørtel, må underlaget være plant for å få et godt resultat.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...