Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Det første skiftet

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Selv med detaljerte arbeidstegninger til murverket, legger mureren alltid det første skiftet løst opp på fundamentet. På den måten er han helt sikker på at tegningene passer til virkeligheten.

På dette fundamentet legger vi først et stykke murpapp, som man ville gjort på et vanlig byggverk. Så legges steinene opp på øyemål. Når alle steinene er på plass, justeres de slik at steinene stikker 1,5 cm ut over kanten på fundamentet.

Så kontrolleres bredden av muren i begge ender. Her skal det naturligvis være nøyaktig samme avstand, så det kan være nødvendig å justere den ene siden en smule. Det finnes to måter for å justere avstanden mellom steinene og dermed fugebredden.

Den ideelle fugebredden i murverket er 12 mm. Bruker man som her to ledd på en tommestokk, får man en fugebredde på 11,5 mm.

Det er en enkel og grei metode, som går til alle steinstørrelser. En mer nøyaktig måte å jobbe på er med modulmål. En murstein pluss en fuge er 24 cm, og blir her betraktet som en modul. Med modulmålet kan steinene derfor legges opp etter tommestokken, så kanten av steinen ligger på 24 cm, 48 cm, 72 cm osv.

Samtidig vet man at den siste steinen skal slutte på et tall som er delelig med 24. I dette eksempelet med fem steiner skal totalmålet derfor være på 120 cm. Da murstein er et naturmateriale, kan de variere en mm eller to på lengden.

Derfor må man forvisse seg om at totalmålet passer, mens eventuelle skjevheter rettes opp i fugebredden på de øvrige steinene.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake