6 murertips: Perfekt mosaikkvegg

Det kan bli en skitten affære å sette opp mosaikkfliser, men med de smarte tipsene vi viser deg her, kan du unngå klin og få et perfekt resultat.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
700 kr/kvm.

Intro

Med flotte mosaikkfliser, kan du raskt gi nytt liv til en kjedelig kjøkkenvegg. Følger du tipsene til en erfaren flislegger, kan det nesten ikke gå galt.

Inspirasjon: GALLERI: Flotte mosaikkfliser til veggen

Før du begynner å sette opp mosaikk-fliser, er det en del forberedende arbeid du skal ha kontroll på. Det er viktig at underlaget er fast og jevnt, og det skal selvfølgelig også være rent for både fett og annen skitt.

Det er også smart å ha et fast, rett underlag å sette den nederste rekken fliser på. Har du ikke det, kan du i stedet skru fast en list på veggen, som flisene kan hvile på. Det kan for eksempel bli nødvendig i et kjøkken, der det ikke er en gjennomgående benkeplate, men et “hull” til komfyren.

Veiledning

01
Klargjør veggen 8 Trinn

1

Gjør en prøveopplegging, slik at du kan se hvordan det går opp med flisene bortover veggen og i hjørnene. Du må finne ut om nettene kun skal klippes til i den ene siden, eller om de skal klippes til i begge.

2

Sjekk om det er løs puss på veggen ved å banke på den med skaftet til en skrutrekker. Hvis det kommer en hul lyd fra området, sitter ikke pussen ordentlig fast. Det løse fjernes, og hullet støvsuges.

3

Veggen sparkles eventuelt jevn. Fyll først store hull med ny puss. Trekk deretter på sparkelmasse med en bred stålsparkel. Slip veggen helt jevn med slipepapir når sparkelmassen er tørr.

4

Rengjør veggen grundig. Veggen skal vaskes nøye ren for fett- og såperester. Det gjør du med en kraftig blanding av grunnrengjøring og skuresiden på en svamp. Vask etter med rent vann, og tørk veggen godt.

5

Sett fast en smal strimmel plastteip på veggen over benkeplaten. Den skal være ”bakstopp” for en elastisk gummifuge mellom flisene og benken. Den plasseres 5 mm opp på veggen og skjæres til.

6

Legg en bit av en masonittplate (ca. 10 cm bred) langs veggen, slik at de nederste flisene kan hvile på et fast underlag. Samtidig sikrer platen at det blir en sprekk til den gummifugen som skal lages til slutt.

7

Skru fast en list på veggen i “hullet” til komfyren, slik at du får noe å støtte flisene på. Listen skal flukte med overkanten på masonittplaten på benken. Sjekk at listen sitter helt rett med et vater.

8

Marker hvor høyt flisene skal gå opp på veggen med teip. Da kan du trekke lim helt opp til teipen, uten at du kliner på veggen, der det ikke skal være noen fliser. Sett også teip på benken på undersiden.

02
Flisene settes opp 5 Trinn

Det er viktig at flisene blir sittende i riktig mengde lim. Det sikrer du ved å trekke en tannsparkel i passe størrelse gjennom limet. Det skal kun være akkurat lim nok til at flisene blir sittende fast. Du kan sjekke om mengden flislim er riktig ved å gjøre en limprøve, der du trykker fast noen fliser i limet. Når du fjerner flisene, skal det være lim på minst tre fjerdedeler av flaten. Bruker du for mye lim, vil det tyte ut mellom de små mosaikkflisene, og gjøre det vanskelig å fuge.

1

Trekk lim på veggen. Limet blandes med vann, og røres opp til en kremaktig konsistens, før det trekkes på veggen med et stålbrett. Det er en god idé å dekke til benken med papp eller aviser.

2

Fordel limet i et jevnt lag med en tann­ sparkel. Den trekkes gjennom limet, mens den holdes i en vinkel på ca. 45 grader i forhold til veggen. Limet skal stå i regel messige ”bølger” på hele flaten.

3

Sett den første rekken nett på veggen oppå masonittplaten, og trykk den fast. Juster fugene mellom hvert nett, slik at de blir like brede som fugene mellom de små flisene midt på nettet.

4

Flisene trykkes fast i limet med et gummibrett, slik at overflaten blir helt plan. Ikke trykk så hardt at fugene mellom flisene blir presset fulle av lim. Det er viktig at det er plass til fugemørtel.

5

Sett opp den neste rekken med mosaikknett. Det er en god idé å sette plastbrikker mellom nettene. Plastbrikkene skal ha samme størrelse som fugene, slik at alle avstander blir like. Når alle flisene er satt opp, skal du la veggen tørke et døgns tid, før du fuger.

VIKTIG! Før du setter fliser på den øverste delen av veggen, er det viktig at du fjerner maskeringsteipen, ellers blir den vanskelig å få bort.

03
Flisene fuges 2 Trinn

1

Fugemørtelen trekkes på med et gummibrett med diagonale bevegelser, slik at den kommer helt i bunn. Konsistensen på mørtelen er litt tynnere enn pisket krem.

2

Tørk av overskytende fugemørtel med et fuktig skumgummibrett når mørtelen er fast. Ikke tørk for mye, da risikerer du at fugen løser seg opp, så du må fuge på nytt.

04
Lag en elastisk fuge 5 Trinn

I stedet for å sette en list mellom benkeplaten og mosaikkflisene, lager vi en elastisk gummifuge. Den er elegant og enkel, og den hindrer effektivt vann i å renne ned bak benkeplaten.

Når du trekker ut masonittplaten mellom flisene og benkeplaten, har du en perfekt sprekk å legge en gummifuge i. Men lag fugen først når flislimet og fugemørtelen er helt tørr, tidligst etter et døgn. Sørg for å dekke godt med maskeringsteip på begge sider av fugen.

1

Sett bred maskeringsteip på begge sider av sprekken, og trykk den godt fast med en skrutrekker. Teipen på veggen plasseres 1 mm fra underkanten av flisene. På benken plasseres den 3 mm fra flisene.

2

Fyll rikelig med fugemasse i sprekken. Skjær spissen på patronen med fugemasse skrått av, så hullet er litt bredere enn sprekken, og fyll i fugemasse mens du drar fugepatronen på skrå langs sprekken.

3

Glatt fugen med en finger, slik at fugemassen blir presset godt inn i fugen, og overskytende masse presses ut på teipen. Fingeren er enklest, fordi den er fleksibel ved alle “hakkene” ved de loddrette fugene.

4

Teipen trekkes av så snart du har glattet fugen. Ha et pappstykke eller en avis klar til å legge den på.

VIKTIG! Ikke ta på fugen hvis du ser en feil. Vent til den er herdet, så du kan skjære den til.

5

Gi fliser og fuger klinkerolje etter et par dager, slik at de blir motstandsdyktige mot fett og skitt. Oljen gnis på med en svamp. La den trekke en halvtime, og tørk av overskytende olje med en bomullsklut.

Materialer

  • Mosaikkfliser 2,3 x 2,3 cm (på nett)
  • Multilim
  • Fugemørtel
  • Fugemasse, silikon
  • Grunnrens
  • Evt. pussmørtel og sparkelmasse
  • Plastteip og maskeringsteip
  • Masonittplate, 3,2 mm
  • Klinkerolje

Spesialverktøy

  • Tannsparkel (her 4 mm)
  • Stålbrett
  • Gummi- og skumgummibrett
  • Flistang

Tidsforbruk

Cirka 2 dager. Pluss tørketider

Pris

Cirka 300-700 kroner per kvm.

Vanskelighetsgrad

Det er enkelt og raskt å sette opp mosaikkfliser, fordi flisene sitter fast på store nylonnett.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...