Slik: Perfekte runde snitt i fliser

Å lage runde snitt i fliser er slett ikke så vanskelig som det ser ut til. Det eneste det krever, er riktig utstyr og litt tålmodighet. Det brede snittet, som du delvis skal lage med siden av kutteskiven, går ikke like raskt som et vanlig, rett snitt. Men tar du deg tid, så blir snittet rent og pent.

Velg riktig skive

Hvis du sørger for å ha riktig utstyr, er det ingen sak å skjære i fliser. I tillegg til en vinkelsliper, er en spesiell kutteskive det eneste andre du skal bruke til oppgaven.

Diamantskivene kommer i flere utgaver og prisklasser. Skiven vi bruker her, er kjøpt i en spesialforretning og koster nesten 400 kroner. Den klarer oppgaven upåklagelig, men billigere skiver fikser også oppgaven.

Vi har laget et identisk snitt med en billigere skive til 100 kroner. Den billige skiven bråket litt mer under bruk, og var også litt tregere – men slutt­resultatet ble akkurat like pent.

Det er både støvete og bråkete arbeid å kutte fliser med en vinkelsliper. Derfor bruker vi alltid både hørselvern, ansiktsmaske og vernebriller som sitter helt tett.

Slik gjør du

1

Hold vinkelsliperen på skrå når du skjærer. Hvis vinkelsliperen holdes for mye rett på, kan det ikke la seg gjøre å lage det buede snittet uten å lage hakk inn i flisen. Det ønsker vi ikke. I forkant er det buede snittet tegnet opp på flisen med en blyant.

2

Vinkelsliperen føres forsiktig fra side til side, slik at skiven følger den tegnede buen. Jo lenger ned du kommer, desto mer skal vinkelsliperen legges ned, og desto mer kommer du til å skjære med siden av skiven. Det tar tid, så vær tålmodig, og gi vinkelsliperen og skiven tid til å jobbe.

3

Etter noen minutter kommer du gjennom flisen. Mens snittet i flisen stort sett er loddrett, er snittet i det avskårede stykket tettere på å være vannrett. Så mye skal skiven legges ned det siste stykket gjennom flisen.

4

Snittet renses ved å holde vinkelsliperen vannrett og kjøre den opp og ned. Er radiusen på snittet mindre enn radiusen på skiven, holdes skiven i stedet loddrett og føres fra side til side.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Murer