Presise lange snitt

Helt gratis kan du bygge deg en skinne som gjør det enkelt å sage helt nøyaktig med sirkelsagen.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 time
Pris
50 kroner

Intro

Når du sager lange snitt med sirkelsagen, kan du med små midler gjøre arbeidet mye enklere og sikrere enn den klassiske løsningen med å kjøre sagen langs et anlegg.

Styreskinnen her er i all sin enkelhet en bred strimmel mdf-plate, som vi har limt en smal strimmel mdf oppå. Når du fører sagens såle oppå den brede platen med kanten inn mot den smale støttelisten, har du full kontroll.

Det smarte er at kanten av skinnen har sagen selv saget av med sålen presset inn mot støttelisten. Derfor vil sagen hver gang etterpå sage akkurat langs den samme kanten. Og når du spenner skinnen på en plate, vil sagen sage akkurat det synlige av platen!

LES OGSÅ: Test av sirkelsager

Legg skinnen på en plate der den skal skjæres.

Fest skinnen til platen med skrutvinger.

Før sagen ned langs skinnen mens den hele tiden ligger tett mot støttelisten. Da vil den sage helt nøyaktig alt det synlige av platen.

Veiledning

01
Slik bygger du en ekstra lang sagskinne 7 Trinn

En helt enkel utgave av styreskinnen får du ved å lime en 2-3 cm høy strimmel mdf på en 22 cm bred mdf-plate. Når limet er tørt, kjører du sagen langs den smale strimmelen, så er skinnen klar.

Her gjør vi litt ekstra ut av det, og bygger en skinne som er 285 cm lang. Det krever at vi limer to plater sammen i forlengelsen av hverandre, og gevinsten er at vi kan dele de 244 cm lange standardplatene på langs med ett langt snitt.

1

Mål høyden fra sålen til eventuelle utspring på sagen. Støttelisten skal være så høy som mulig, men ikke høyere enn at alle utspring går klar når sagen er dykket helt ned. Vi måler 3,2 cm, og lager listen 3 cm.

2

Mål deretter sålens bredde - ikke hele sålen, men fra kanten til innsiden av bladet. På sagen her er det 16 cm. På målet ditt legger du til 6 cm. Da har du plass både til støttelisten (B) og bunnplaten (A).

3

Vi limer plater med den ønskede bredden sammen i forlengelsen av hverandre, slik at de danner en 285 cm lang plate. De limes sammen kant mot kant, med støtte av runde eller flate plugger.

4

Den smale støttelisten (B) sages av platen når limet er tørt. Strek først opp nøyaktig, og bruk et vater eller et helt rett bord å styre etter.

5

På bunnplaten (A) tegnes en helt rett strek 6 cm inn fra snittet. Her skal støttelisten (B) festes. Det skal være 16 cm igjen til sagens såle på den andre siden.

6

Støttelisten (B) festes på bunnplaten (A) med lim og skruer. Snu listen, slik at skjøtene ikke er over hverandre. Forbor og undersenk skruene fra baksiden.

7

Sag den sammensatte styreskinnen til i kanten når limet er tørt. Sagen holder du tett inn mot støttelisten. Da har du full kontroll på snittet.

Materialer

19 mm mdf-plate, minst 26 cm bred:
To stykker, som er cirka 26 cm brede og tilsammen 285 cm lange. Når de er skjøtt i forlengelsen av hverandre, deles de i:

  • Bunnplaten (A), 285 x 22 cm
  • Støttelisten (B), 285 x 3 cm

Alle bredder tilpasses sagen. Kanten sages til sist.

Dessuten:

  • Flatplugger
  • Snekkerlim

Tidsforbruk

1 time, pluss tørketid.

Pris

Under en femtilapp.

Vanskelighetsgrad

Raskt og enkelt. Du skal bare sikre at støttelisten sitter rett. En lang utgave krever at du skjøter med plugger.

Tegning

Slik passer sag og skinne sammen

Det geniale med styreskinnen, er at sagen selv sager ut kanten ved å følge skinnens støttelist – derfor vil sagen sage langs den samme kanten igjen og igjen, når du lar den følge støttelisten.

Skinnen består av bunnplaten, som sagen kjører på, pluss en støttelist i den ene siden som sagen føres langs. Skinnen er 40 cm lenger enn en standardplate på 244 cm, så du har full kontroll på sagen fra start til slutt. Du lager den i første omgang litt for bred, og når du til slutt kjører sagen opp langs støttelisten, sager den kanten av bunnplaten. Etterpå kan du legge skinnen på en ny plate, feste den med et par tvinger og kjøre sagen gjennom til et helt rett snitt, og snittet vil alltid følge skinnens kant.

Støttelisten settes på høykant, slik at sagen kommer til å kjøre inntil en helt glatt flate. Listen gjør også hele skinnen litt stivere.

Slik passer sag og skinne sammen

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...