Vi har testet
6 sirkelsager på batteri:
- BILTEMA CS 18V
- BOSCH PKS 18 Li
- Einhell TE-CS 18/190 Li
- RYOBI R18CS
- SKIL 3520 AA
- WORX WX520.9

BILTEMA CS 18V
Børsteløs motor: NeI
Omdreininger: 4200/min.
Cirkapris, solo: 600 kroner

BOSCH PKS 18 Li
Børsteløs motor: NeI
Omdreininger: 4300/min.
Cirkapris, solo: 900 kroner

EINHELL TE-CS 18/190 Li
Børsteløs motor: Ja
Omdreininger: 3800/min.
Cirkapris, solo: 1750 kroner

RYOBI R18CS
Børsteløs motor: NeI
Omdreininger: 4700/min.
Cirkapris, solo: 1600 kroner

SKIL 3520 AA
Børsteløs motor: NeI
Omdreininger: 4500/min.
Cirkapris, solo: 900 kroner

WORX WX520.9
Børsteløs motor: Ja
Omdreininger: 6100/min.
Cirkapris, solo: 1550 kroner
Klikk og se presentasjon av testen:
Sirkelsager på batteri
Til rette snitt, både lange og korte, er sirkelsagen det foretrukne valget for de fleste gjør det selv-ere – og med god grunn. Den er effektiv, og den gjør det enkelt å få et pent resultat. Når store byggeplater i for eksempel MDF eller kryssfinér skal sages opp, hyllen skal tilpasses eller benkeplaten skal kappes, er det sirkelsagen vi griper etter.
Moderne elektrisk verktøy koster omtrent det samme, uansett om du velger en maskin med ledning eller en tilsvarende på batteri – hvis du ikke tar med batteri og lader i ligningen.
Det gjelder også deltakerne i denne testen. Alene koster de 600 - 1750 kroner. Og som alltid, er det penger å spare på å lete litt på nettet etter batterier og lader, for prisene varierer til dels voldsomt mellom leverandørene.
Tett konkurranse
Til denne testen har vi plukket ut seks interessante maskiner fra populære gjør det selv-merker – og konkurransen er overraskende tett.
Alle deltakerne havner innenfor 1,3 karakterpoeng, mens de tre i toppen kun skilles av 0,3 karakterpoeng. Likevel er det forskjeller som er verdt å fremheve. To deltakere er utstyrt med en børsteløs motor. De gir ikke noen merkbare forskjeller i utholdenheten, men den lavere friksjonen i motoren burde gi en lenger levetid.
Hos testens rimeligste deltaker er myk oppstart spart vekk. Sagen har derfor en tendens til å hoppe i gang, hvis du ikke holder godt fast i den under oppstart.
Slik tester vi
Alle deltakerne er testet med de medfølgende sagbladene. Vil du justere tempoet og renheten på snittet, kan du alltid bytte ut sagbladet til et som er enten finere eller grovere.
En sirkelsag skal være effektiv. Derfor har vi testet styrken ved å sage i en MDF-plate. En god utholdenhet er avgjørende hvis du vil unngå at arbeidet blir avbrutt altfor ofte, fordi batteriet må lades opp.
Skal du jobbe lenge med sagen, er det viktig med en god ergonomi.
Smarte funksjoner som arbeidslys og lasersikte gjør ofte jobben enklere.

KARAKTERGIVNING
Sluttkarakteren er et vektet gjennomsnitt av disse fire parametrene:

STYRKE
Vi sager tre snitt på én meter i 24 mm MDF. Vi presser sagene så mye vi kan, uten at de går i stå.

UTHOLDENHET
Med gassen i bunn, sager vi videre i 24 mm MDF til batteriene er kjørt helt tomme for strøm.

ERGONOMI
Underveis i arbeidet vurderer vi fortløpende kvaliteten på knapper, grep, de bevegelige delene og av sagene generelt.

FUNKSJONER
Vi tester sagenes forskjellige funksjoner som arbeidslys, lasersikte og muligheten til å sjekke hvor mye strøm som er igjen på batteriet.
Resultaterne

WORX WX520.9
1550 kroner
SKIL 3520 AA
900 kroner
BILTEMA CS 18V
600 kroner
BOSCH PKS 18 Li
900 kroner
EINHELL TE-CS 18/190 Li
1750 kroner
RYOBI R18CS
1600 kronerLes mer om sirkelsager på batteri hos produentene:
Testvinner
Hendig sag med stort blad
Worx WX520.9
Det store sagbladet gir en imponerende snittdybde på hele 67 mm. Styrken er også bra, så sagen er et opplagt valg til krevende oppgaver i tykke emner.
Selv om testvinneren fra Worx er utstyrt med et stort sagblad på 190 mm, er selve sagen ganske kompakt. Likevel havner vekten på 3,2 kg uten batteri, og 3,4 kg med. Den relativt høye vekten er dog ingen ulempe. Den gjør nemlig at sagen ligger godt og sikkert på underlaget du sager i, og at vibrasjonene som når ut til hendene dine er nokså beskjedne.
Det store sagbladet gjør at testvinneren kan prestere testens beste snittdybde på 67 mm. Til tykke emner, eller når flere byggeplater skal skjæres opp med samme mål i én arbeidsgang, er Worx-sagen et opplagt valg. Tiltes sagbladet til 45°, er snittdybden 47 mm. Sagbladet kan for øvrig vinkles helt opptil 57° – som er testens høyeste.
Fine detaljer
Testvinneren er enkel å håndtere og betjene. Skalaene til dybdeinnstilling og tilting er preget inn i maskinen. Visuelt står de derfor ikke like tydelig frem som de som er trykt i en annen farge. Til gjengjeld risikerer du ikke at de blir slitt vekk.
Alt i alt er sirkelsagen fra Worx en behagelig maskin med overbevisende kvalitet og en glimrende ergonomi.

De to tydelige siktehakkene gjør det lett å sage etter en strek – uansett om du sager loddrett eller om sålen er vinklet til 45°.

Grepet til dybdejusteringen er lett tilgjengelig. Det sitter ytterst på venstre side – den naturligste plasseringen hvis du er høyrehendt.

Det store sagbladet med en diameter på 190 mm gir en imponerende sagdybde på 67 mm, som også er testens dypeste.
Godt kjøp
Den billigste av de beste
Skil 3520 AA
Med resultatene fra blant annet vår forrige test, har Skil for alvor etablert seg som et merke som leverer godt elektrisk verktøy til en god pris. Denne sirkelsagen er ikke noe unntak.
Sirkelsagen er med i den absolutte toppstriden, og kommer inn på en flott tredjeplass – men til en pris som ligger 600-700 kroner under første- og andreplassen.
Tempoet er fint, ergonomien godkjent, og funksjoner er det rikelig med. Men der Skil-sagen virkelig imponerer, er på utholdenheten. På én enkelt oppladning sager den 27 meter i 24 mm MDF – det tilsvarer 6,75 meter per amperetime, og er bedre enn alle de andre konkurrentene.
Sagen er ingen lettvekter, men den ligger godt og solid på underlaget og er enkel å styre. Alle grep og håndtak er velplasserte og enkle å ha med å gjøre, og diverse skalaer til vinkel- og dybdeinnstilling er klare og tydelige, så det er lett å justere sagen til de forskjellige oppgavene.
Det innebygde arbeidslyset fungerer også godt.
Magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.