Ettgreps-armaturer skal smøres med silikonfett

Problem:

Et eldre ettgrepsarmatur på badet vårt er fortsatt tett, men grepet har begynt å gå tregt. Kan det repareres, eller må jeg bytte det ut?

Løsning:

Lukkemekanismen på den typen armaturer består av en hul, bevegelig kule mellom noen kuleskall av messing, der små pakningsringer trykkes mot den bevegelige kulen med hjelp av fjærer. Det er denne kulefunksjonen som blir treg, blant annet på grunn av kalk. Armaturtypen er ganske slitesterk, og holder seg tett veldig lenge.

Når armaturet begynner å gå tregt, kan det ofte fikses ved bare å adskille det og smøre den bevegelige kulen. Du skal bruke et silikonsmøremiddel, også kalt hanefett. Smeltepunktet på det ligger langt over varmtvannstemperaturen, derfor smeltes det ikke ut av armaturet. Du skal bruke ganske lite smøremiddel. Hvis du fortsatt får kjøpt reservedeler til armaturet, lønner det seg nok å skifte pakningsringene og de små silene som sitter i armaturet, når du likevel har det adskilt. Du kan kjøpe et komplett sett med slitedeler til de fleste armaturer i rørleggerforretningene.

Les mer: Skift ut blandebatteriet

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Rørlegger