Skift lufteventil

En rusten stripe nedover radiatoren er et sikkert tegn på en utetthet som må utbedres.

I 90 % av alle tilfeller skyldes utettheten en defekt pakning rundt luftskruen, og ikke en utett radiator. Før luftskruen kan fjernes, skal vannet være tappet av varmeanlegget. Når luftskruen skal fjernes, bruker man en skiftnøkkel eller en liten vannpumpetang.

Her er det tydelig å se at hampen på luftskruen har gått i oppløsning, noe som er årsaken til den rustne stripen nedover radiatoren. På den nye luftskruen lages det hakk i gjengene med en tang, så hampen henger bedre fast.

Det lille hullet på siden av ventilen skal vende skrått ned og utover når ventilen er montert. Da slipper man å få vann på veggen når radiatoren luftes ut.

Hampen skal legges stramt på, og den må ned i alle rynker på gjengene, for ellers blir den utett igjen i løpet av få år. Etter hampen skal det naturligvis smøres med gjengepasta, så skjøten blir helt tett.

Når gjengene i luftskruen først har fått tak, skrus det helt i med en skiftnøkkel. Da det er messinggjenger, må det ikke strammes altfor hardt. Men hamp og pasta vil nok sikre en tett skjøt. Når den nye ventilen er skrudd i, kan det igjen fylles vann på anlegget.

LES OGSÅ: Termostat - slik virker en radiatortermostat

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Rørlegger