Slik beskytter du gjerdet med konstruktiv trebeskyttelse

Ubeskyttet treverk vil raskt komme til å se stygt ut, og på lenger sikt bli angrepet av råte og sopp. Derfor lønner det seg å holde treet så tørt som mulig, og vekk fra jordkontakt. Der det ikke kan la seg gjøre, handler det om å sørge for at vann og fukt vil forsvinne raskt igjen.

EFFEKTIVT: Lang levetid for treverk handler om å bygge så det holdes så tørt som mulig.

STOLPER UTEN JORDKONTAKT

MED STOLPESKO
Stolpesko er særlig nyttige når du skal understøtte og forankre stolper til en terrasse eller en bod. De kan bores ned i klippegrunn eller støpes ned i bakken – enten i ferdige fundament eller i et rør fylt med betong, som her. Stolpeskoen understøttes mens betongen herder.

Deretter forborer du, og skrur fast stolpen med franske treskruer.

MED STØPING I TERRENGHØYDE
Er det mulig å grave i bakken, er denne metoden effektiv til gjerdestolper:

Grav ned stolpen 90 cm, og fyll opp med jord til det mangler cirka 30 cm.

Stamp godt, og fyll opp med støpemiks til 5 cm fra overflaten.
Sett et plastrør rundt stolpen, og fyll det med betong.

Trykk godt sammen, og rett overkanten så den heller minst 15 grader. Da kan regnvann renne av.

Redaksjonen anbefaler: Lær å støpe fast stolpesko

OFFERBORD

1. Bunnen av gjerder og trefasader er sårbare overfor oppsprut. Her er et såkalt offerbord, som plasseres vannrett, en god investering. Det kan nemlig enkelt skiftes ut. Bordet sages skrått både over og under.

2. Når offerbordet monteres, er det viktig å holde minst 6 mm avstand opp til enden på de loddrette bordene. Da slipper regnvannet unna, og fukt vil kunne fordampe.

VINKLET DEKKBORD

1. Loddrette gjerdebord og stolper har åpen endeved, som med fordel kan beskyttes av et dekkbord. For å unngå en fuktfelle heves toppbordet med vinkler, som stikker 1 cm over stolpene.

2. Før bordet skrus fast, sages et 5 mm dypt spor på undersiden – 5 mm fra kanten. Det er en dryppkant, som får vannet til å dryppe av i stedet for å renne ned på undersiden av bordet.

3. Når de loddrette kledningsbordene skrus fast, holdes 15 mm avstand til toppbordet. En kloss sikrer at avstanden blir den samme hver gang.

Stolper og bord: Unngå åpen endeved

Det beste forsvaret for treverk, er å hindre at vannet kommer til. Det gjelder særlig der du har åpen endeved. Til stolpeender finnes det metallhatter, som beskytter effektivt. Men en hjemmelaget beskyttelse, der et stykke takbelegg limes fast med asfaltlim, er også en bra løsning.

Vil du helst unngå hatter, beskyttelsesbord eller pappbelegg, kan en stor del av regnvannet ledes vekk hvis enden på stolpene eller kledningsbordene skråkappes.

Les også: 10 tips: LEVEGG som holder

Beskytt med olje

Selv en konstruksjon som er bygget etter alle kunstens regler om konstruktiv trebeskyttelse, har godt av en overflatebehandling.

Ved å lukke porene i treet med olje, og deretter følge opp med en dekkende trebeskyttelse, sikrer du at det aller meste av vannet renner av før treet suger det opp.

På høvlede overflater påføres olje og maling best med pensel eller rull. Endeved kan du med fordel sette “i bløt” i en grunningsolje tilsatt soppdreper. Det gjør treet enda mer motstandsdyktig.

    Akkurat nå leser andre ...