1. DET SKAL KUNNE BLÅSE GJENNOM VEGGEN
Hvis du lager en høy levegg helt vindtett, er det en viss risiko for at den kan bli blåst ned i sterk vind, fordi den ikke klarer å stå mot de sterke kreftene fra vinden.
Sørg for at vinden kommer gjennom leveggen. Lag en åpen konstruksjon, for eksempel med bordene satt forskjøvet på hver side av veggen. Da er det ingen som kan se inn, og du vil likevel få le, fordi vinden blir bremset betydelig. I tillegg vil leveggen tåle selv sterk storm.
Kun med en lav levegg, (under 100 cm høy) er det tilrådelig å lage en helt tett vegg.
2. KJØP BORD UTEN KVISTER OG SPREKKER
Kvisthull og sprekker gir vannet muligheten til å komme seg inn og stå stille i treverket, som små vannpytter. Etter hvert vil dette vannet bryte ned treet rundt hullene.
Bruk feilfrie materialer. Det sikrer du deg hvis du selv plukker ut materialene du skal bruke. Sjekk hvert bord og hver stolpe, før du hiver dem på tilhengereren. Det gir leveggen din mange ekstra års levetid.
3. STOLPENE SKAL STÅ GODT FAST
Hvis du kun graver ned stolpene 30-40 cm, vil de garantert løsne etter hvert. De vil heller ikke ha feste nok til å stå mot vindpress.
Grav stolpene langt nok ned. Det betyr at de skal ned i det som kalles ”frostfri dybde”. Ofte kan 90 cm være nok, men grav dem gjerne lengre ned. Frostfri dybde varierer veldig i forhold til hvor du bor.
Du kan med fordel bruke et jordbor til hullene. Det høres kanskje voldsomt ut å grave stolpene så dypt ned, men det må til. Kommer ikke stolpene langt nok ned i bakken, vil frosten utvide jorden under stolpene og presse dem opp. Dermed blir veggen skjev, og stolpene blir sittende løst.
SE OGSÅ: 4 TIPS: Enklere og sterkere stolper
4. TYKKE MATERIALER HOLDER LENGER
Hvis du bruker spinkle materialer, sparer du penger. Til gjengjeld vrir de seg skjeve og brytes ned mye raskere enn om du bruker kraftigere materialer.
Avpass dimensjonene på leveggen etter forholdene på stedet. Jo kraftigere vind- og vannpåvirkning veggen utsettes for, desto kraftigere materialer skal du bruke. Husk også å tilpasse dimensjonene på stolper og bord etter hverandre.
BYGGEVEILEDNING: Bygg en levegg som holder i 100 år
5. IKKE SPAR PÅ LEKTER OG STOLPER
Blir avstanden for stor mellom lekter, stolper og spikerslag som kledningen festes til, vil spenninger i treet kunne løsne spikerne eller skruene du har brukt. Dermed faller kledningsbordene av til slutt.
Det bør aldri være mer enn 180 cm mellom loddrette stolper. Vår anbefaling er en avstand på 150 cm. Har du en loddrett kledning på vannrette lekter, skal det ikke være over 120 cm mellom lektene. Bruker du cc 60 cm (standard), gjør du ikke noe feil.

Gjør som over 80.000 andre ...
Meld deg på nå, og få Gjør Det Selvs nyhetsbrev direkte i innboksen 2 ganger i uken.
6. VANNET SKAL KUNNE RENNE AV
Altfor mange levegger ødelegges på få år, fordi de ikke er konstruert til å lede vekk vann fra stolper, lekter og kledning. Små byggedetaljer kan forlenge levetiden.
Alle flater som vender opp, skal skråskjæres, slik at regnvann kan renne av. På samme måte skal bunnen på lekter og bord kappes på skrå, så vannet ikke blir hengende, men i stedet drypper ned på bakken.
Sørg også for at endeved som stikker ut eller opp i luften blir dekket av hatter eller dekkbord. Det hindrer vann i å trenge inn i den sårbare, sugende endeveden. Det er også en god ide å sette sammen leveggen med beslag, i stedet for å lage hakk inn i stolpene. Regnvann vil trenge inn i de fine sammenføyningene og skape råte i løpet av kort tid.
SE OGSÅ: TRIKS: Rett opp det skjeve gjerdet
7. BYGG GODT OVER BAKKEN
Regnvann spruter opp fra bakken ved styrtregn. Pass derfor på at du bygger leveggen høyt nok over bakken til at det møkkete vannet som spruter opp ikke sliter unødig på kledning til leveggen.
8. BRUK ALLTID RUSTFRIE SKRUER
Hvis skruene ruster, blir de svakere og kan knekke, slik at kledningen faller av. Men de lager også stygge flekker, som er nærmest umulige å dekke.
Sørg for å bruke rustfrie skruer, uansett tresort. Skruene skal være minst 5 mm tykke og ha et stort, flatt hode. Husk også at skruer alltid skal være minst dobbelt så lange som det de skal holde fast.
9. UNNGÅ PLANTER
Kraftige planter opp langs leveggen tynger den, presser mot den og fremfor alt, så holder de på fukt. Leveggen skal holdes fri for beplantning.
Hvis du ikke vil ha en vegg uten planter, så sørg for å beskjære dem, slik at de ikke blir for tette eller for tunge.
10. HUSK Å HOLDE VEGGEN VEDLIKE
Hvis du ikke maler eller på annen måte vedlikeholder leveggen din, så holder den ikke lenge. Leveggen skal behandles med trebeskyttelse, olje eller maling jevnlig. Da mangedobler du levetiden.
Uansett hva du velger å behandle med, er det med på å holde vann ute av treet, så du unngår sopp og råte. Dog skal du huske på at jo bedre trebeskyttelsen dekker, desto bedre beskytter den mot solens UV-stråler.
I tillegg skal du naturligvis huske å vaske av leveggen når det kommer alger eller skitt på den. Det holder nemlig også på fukt.