Slik fungerer en dreiebenk
Forberedelse
Vi deler stokken i to, og ender opp med et noenlunde kvadratisk emne. Du kan også bruke en bajonettsag med et godt treblad til denne jobben.
Bor et hull i emnet, slik at det kan skrus fast på festeskruen til motoren. Det er viktig at hullet er så loddrett som mulig, så emnet ikke kommer “ut av balanse” når det roterer i høy hastighet.
Vi tar av skruen fra motoren og sjekker at den passer. Borets diameter kan gjerne være et par mm mindre enn skruen.
Skjær av hjørnene med en hånd- eller bajonettsag. Da slipper du å bruke tid og krefter på å dreie dem av når emnet sitter i dreiebenken. Et balansert emne er både enkelt og behagelig å jobbe med.
Skru fast emnet på skruen, slik at det sitter godt fast. Rutinerte tredreiere starter motoren og “dreier” fast emnet, men det kan lett gå galt. Vi foretrekker derfor den manuelle fremgangsmåten.
Anlegget flyttes tettere på emnet. Er avstanden mellom anlegget og emnet for stor, blir det vanskelig å styre dreiejernet. Dermed øker risikoen for å lage stygge hakk, og du får et dårlig grep på jernet.
Yttersiden skrubbes og formes
Juster motoren på 400-500 o/min., og drei av alle kanter med et U-jern, slik at emnet får en noenlunde rund fasong. Denne formen for grovdreiing kalles også for “å skrubbe”.
Legg baksiden av U-jernet mot emnet. Hvis det fortsatt er et hjørne eller to som ikke er blitt dreiet av, vil du merke det raskt, ved at de “slår” voldsomt mot jernet.
Plasser anlegget på siden av emnet, og øk hastigheten til cirka 1000 o/min. Mens du former emnet, hviler du U-jernet på anlegget. Det viktigste er at du har kontroll på jernet.
Sjekk om bunnen er plan, ved å vri på anlegget. Da kan du se hvor mye av bunnen som eventuelt “gaper”. Ettersom vi lager en skål, skal bunnen helst være helt plan.
Øk hastigheten til cirka 1600 o/min., og gi nedre del av skålen ønsket svai. Husk å justere anlegget jevnlig, for å unngå at avstanden til skålen blir for stor.
Flott finish med olje og slipepapir
Finn et langt, smalt slipepapir, og juster hastigheten til cirka 700 o/min. Vi begynner med korn 120 og skifter senere til 220 og 400 for å få en helt glatt overflate. Unngå å trykke slipepapiret mot skålen, da det kan skape dype riper. Bunnen sliper vi med vanlig slipepapir.
Gi overflaten litt vann med en spray flaske. Vannet får treet til å “reise seg”. Etterpå slipes det enda en gang - da blir overflaten ekstra glatt.
Rist oljeflasken, og påfør oljen med en bomullsklut ved cirka 800 o/min. Du kan gjerne trykke litt og massere det inn i treet. Når treverket begynner å “nappe” i kluten, skifter du posisjon.
Skålen vendes og hules ut
Plasser bunnen på skålen utenpå gripe kloen (C), og spenn kloen ved hjelp av spennøkkelen, slik at kjevene utvider seg. Når skålen sitter helt fast, kan du finne frem U-jernet.
Plasser anlegget foran skålen, og deret ter U-jernet ut for midten. Trekk jernet ut mot kanten. Hold god avstand til kanten, slik at godstykkelsen ikke blir for tynn.
Drei vekk så mye tre som mulig med U-jernet. Pass på at du ikke vinkler jernet for mye opp mot dreieretningen. Det øker risikoen for at jernet borer seg inn i treet og “slår tilbake”.
Skift til et rundt skrapejern, og flytt anlegget (D) inn i selve skålen, så jernets avstand til treet blir så kort som mulig. Det er mye enklere å dreie når dreiejernet hviler solid på anlegget.
Nå handler det om å komme godt ut i “hjørnene” på skålen. Hvis tresponene pakker seg inne i skålen, så du ikke kan se noe, må du stoppe maskinen og fjerne sponene før du fortsetter.
Slip innsiden med et spesielt slipesett. Du kan også bruke hendene og et vanlig slipepapir. Men det blir varmt av friksjonen, og jo mer ujevn kanten er, desto flere små slag får du mot hendene.