Slik skjærer du i glass

Glass virker umiddelbart som vanskelig å kutte pent. Men du kan fint skjære det selv, og forme det slik du ønsker.

Slik skjærer du i glass

Med en glasskjærer og en lang linjal kan du fint skjære i glass selv.

Når du har riktig verktøy – og vet hvordan du skal bruke det – er det ikke vanskelig å skjære glass selv. I denne artikkelen viser vi hvordan du kan forme glass på de tre mest vanlige måtene.

  1. Rette snitt
  2. Rundinger
  3. Hull

Metodene er forskjellige, alt etter hvordan du ønsker å forme glasset. Men du får en grundig veiledning og trinn for trinn-bilder til dem alle. Det er også beskrivelser av hvordan du bruker verktøyet – den spesielle glasskjæreren og bormaskinen med boret som skal gjennombore glasset uten at det knuser.

Følger du anvisningene kommer du trygt i mål, med et glass som er like helt.

1. Rette snitt

Når du skal skjære lange, rette snitt, skal du bruke en lang linjal eller en stor vinkel. Den gir deg en god, solid støtte å skjære etter.

1

Mål opp til snittet. Marker med en sprittusj på glasset der det skal skjæres.

2

Det settes teip på metallvinkelen. Da unngår du at den riper opp glasset når du legger den til rette.

3

Plasser vinkelen etter markeringene, og lag en risse med glasskjæreren. Hold vinkelen godt fast mens du trekker glasskjæreren med et jevnt, hardt trykk langs vinkelen over hele glassflaten.

4

Bank med baksiden av glasskjæreren langs rissen i glasset. Glasset løftes litt fra underlaget mens du slår forsiktig med små slag til glasset deler seg.

2. Rundinger

Det kan fint la seg gjøre å lage runde snitt i glass. Det krever at du skjærer i flere omganger. Og at du har en stødig hånd, fordi du skjærer på frihånd og ikke har en linjal som støtte.

1

Tegn opp på glasset etter en rund gjenstand, med en passe størrelse. Her er det et spann. Bruk en sprittusj, og tegn en strek hele veien rundt spannet. Det skal være minst 1 cm luft ut til kanten av glasset, slik at det er litt å holde i når det overskytende glasset skal fjernes.

2

Legg linjalen 1 cm fra sirkelen. Da skjærer du i første omgang glasset med rette snitt tett på sirkelen. Løft glasset, og slå med baksiden av glasskjæreren langs rissen, slik at det overskytende glasset fjernes.

3

Tegn opp små streker fra sirkelen til kanten av glasset, slik at det ligner to “håndtak” på hver side av sirkelen. Strekene skal ha en myk bue. Da blir det enklere å skjære fra sirkelen ut til kanten av glasset på frihånd.

4

Skjær med glasskjæreren fra den lille streken inn til sirkelen, som du følger rundt til den andre siden, der det også er en strek ut til glasskanten.

5

Fjern overflødig glass ved å banke på det langs rissen til det løsner. Gjenta i den andre siden.

6

De to “håndtakene” fjernes med en tang, når du har skåret i den resterende runde streken.

3. Hull

Før det “egentlige” hullet bores, er det smart å øve seg. Det finnes spesielle bor til glass, men erfaringen vår er at et skarpt murbor er like godt.

1

Sett gaffateip på glasset, og tegn et kryss der hullet skal være. Bor forsiktig i krysset. Det skal bare bli en liten fordypning i glasset. Etterpå fjerner du teipen.

2

Trykk en sirkel av kitt godt fast, slik at det danner en liten vold rundt borets markering i glasset. Hell i vann. Dermed avkjøles boret når du borer.

3

Bor hullet. Bor med lav fart, og pass på at du ikke trykker for hardt.

    Akkurat nå leser andre ...