Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

En glasskjærer er smart

Skriv ut Lagre artikkel

Skal du ha en ny rute i drivhuset, skal du bygge et større orangeri eller skal de små mosaikkflisene skjæres til, er en glasskjærer ikke til å komme utenom.

En glasskjærer er et rimelig og smart verktøy. Skal du skjære mye glass, kan glasskjæreren spare deg for mye penger.

En glasskjærer er et rimelig og smart verktøy. Skal du skjære mye glass, kan glasskjæreren spare deg for mye penger.

Spar penger med en glasskjærer

Med en glasskjærer kan du spare mye penger ved selv å skjære glasset ditt, slik at det passer til målene du ønsker.

Det krever bare en glasskjærer og litt øvelse, så er du i gang.

Glasskjæreren er et smart verktøy. Det V-formede skjærehjulet på glasskjæreren risser et spor i glasset, slik at det er enkelt å knekke akkurat der du ønsker det.

Nøyaktig snitt med en glasskjærer

Før glasskjæreren ble funnet opp i 1869, brukte man en oppvarmet spiker til å skjære med, etter at glasset var gjort vått. Det ga et mye mer unøyaktig snitt enn det vi er vant til i dag – takket være glasskjæreren.

Hvis du sørger for å smøre glasskjæreren din godt (la eventuelt glasskjæreren stå i et glass med parafin) og ikke bruker glasskjæreren til å risse i annet enn glass, vil en glasskjærer kunne tjene deg i årevis. Også selv om du ikke ofrer penger på en av de dyrere modellene blant glasskjærerne.

Øv deg med en glasskjærer

Hvis du aldri har skåret glass med en glasskjærer, kan det virke som en vanskelig oppgave. Begynn derfor med å øve deg på et mindre stykke. Få eventuelt noen rester fra glassmesteren. Da vil du raskt oppdage at med en glasskjærer, er det faktisk ikke vanskelig å skjære i et av de hardeste materialene som finnes i et hus.

Dette koster en glasskjærer

En glasskjærer kan kjøpes fra under en femtilapp, og kan holde i mange år.

Glasskjærere finnes i flere forskjellige utgaver. Her kan du se de mest vanlige:

3 forskjellige glasskjærere

Vanlig glasskjærer

Vanlig glasskjærer med seks skjærehjul, som dreies frem etter hvert som de slites. De billigste koster under en femtilapp.

Glasskjærer med diamant

Glasskjærer med diamantspiss. Den er meget holdbar, men også vanskeligere å skjære med for en amatør. Regn med å betale cirka 500 kroner for en slik modell.

Glasskjærer med rissespiss.

Hardmetallspiss, som enkelte glassmestere sverger til i stedet for glasskjæreren. Krever mye øvelse å bruke. Pris fra cirka 50 kroner.

Slik fungerer en glasskjærer

Glasskjærere fungerer etter samme prinsipp, uansett hvilken modell du velger. En glasskjærer er oftest utstyrt med enten hjul av herdet stål eller en spiss av industridiamant eller hardmetall, som risser overflaten på glasset og lager et såkalt knekkspor. Rissen gjør glasset svakt, og når du brekker glasset, vil det dele seg i sporet og ikke andre steder. Av samme grunn er det viktig at du sørger for at rissen du lager med glasskjæreren er jevn og ubrutt, samt at rissen går helt ut til kantene på glasset. Ellers risikerer du at glasset vil knekke på feil sted.

Knuser glasset, eller det knekker på feil sted, kan det potensielt være farlig. Det er derfor en god idé både å kjøpe en glasskjærer av god kvalitet og gjøre deg flid når du skjærer glasset.

Når du bruker en glasskjærer, er det en god idé å dyppe skjæret på glasskjæreren i parafin. Det får skjærehjulet på glasskjæreren til å kjøre optimalt, og parafinen reduserer friksjonsvarmen som kan oppstå når du skjærer glass. Det gir det beste utgangspunktet for å få et rent og rett spor når du bruker en glasskjærer.

Bruk glasskjæreren til glassmosaikk

Skal du tilpasse glassmosaikk, er det enkelt med en glasskjærer. Du bruker glasskjæreren på samme måte som når du skjærer i vanlig glass.

Forskjellen på vanlig glass og glassmosaikkstein, er at glassmosaikken ikke knekker like lett som vanlig glass. Du må derfor bruke en tang for å knekke steinene.

Sørg for å bruke hansker, ettersom kantene på steinene kan være veldig skarpe.

En glasskjærer er også et godt verktøy når du skal tilpasse små glassmosaikkstein.

En glasskjærer er også et godt verktøy når du skal tilpasse små glassmosaikkstein.

Tips til glasstyper

Skal du i gang med et større prosjekt, for eksempel et orangeri, er det mye penger å spare ved å skjære glasset ditt selv. Vanlige firkantede ruter er de enkleste å dele med en glasskjærer. Er du ikke helt fortrolig med glasskjæreren, kan det være en god idé å få glassmesteren til å ta seg av glass med skjeve mål og vinkler.

Sikkerhetsglass eller laminert glass er ikke noe du kan dele med hjelp av en glasskjærer. Disse er forsterket med seige tråder eller plast, og derfor må det brukes spesialverktøy for å tilpasse dem.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel: En glasskjærer er smart
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake