Fei belegningen ofte – da holder den seg pen
Det kan lønne seg å gi steinbelegningen en tur med kosten ofte. Feier du belegningen din regelmessig, reduserer du nemlig risikoen for å få mose og alger på den. Sjekk om fugene bør fylles opp med fugesand – det er enkelt å gjøre samtidig.
Unngå små stein som svekker belegningen
Har du et kumlokk eller en annen hindring i steinbelegningen, gjelder det å legge steinene fornuftig rundt det. Sørg for at bitene som skal ligge helt inn mot kumlokket ikke er bittesmå. Det vil svekke belegningen.
Fukt grusen, da pakkes den bedre
Det er vanskelig å få tørr grus til å pakke seg ordentlig. Fukter du med litt vann, går det bedre. Vannet “smører” steinene slik at de pakker seg bedre sammen og du får en sterkere belegning.
Enkel avretting med et tilpasset bord
Bygger du for eksempel en gangsti med kantsikring i begge sider, er det opplagt å rette opp underlaget etter kantsteinene. Bruk et bord som sages til med hakk i begge sider, slik at det kan hvile på kanten mens du retter opp avrettingsgrusen.
Spar tid og krefter – lei deg en minigraver
Gravearbeidet er den tyngste delen av et belegningsprosjekt. Det er gjort på en formiddag hvis du leier en maskin til jobben. Da unngår du også å få vondt i ryggen.
En stor platevibrator forlenger belegningens levetid
Jo større platevibrator du velger å komprimere underlaget til en belegning med, desto lenger holder belegningen. Det er viktig at underlaget er godt komprimert, slik at det ikke setter seg – særlig på innkjørsler. Derfor er penger til leie av en stor platevibrator på 120 kg en god investering. Den vil nemlig kunne stampe underlaget hardere sammen enn en lettere modell.
Legg steinene i nivå, slik at gresset er lett å klippe
Legger du tråkkestein på plenen, eller en steinterrasse inn mot den, er det smart å legge steinene i samme nivå som gresset. Da blir det enklere å klippe gresset, fordi gressklipperen bare kan kjøre over steinene. Dermed slipper du å bruke gresstrimmeren langs steinene senere.
En prøveopplegging forenkler leggingen
Skal du legge stein i forskjellige størrelser, er det smart først å lage en prøveopplegging. Steinene kan enten legges i et bestemt mønster eller helt tilfeldig. Det siste krever flere steiner.
Delmål for hver 5. stein sikrer jevn fugebredde
Legger du stein uten å kontrollmåle, kan mønsteret forskyve seg – faktisk ganske mye. Det kan unngås ved å lage delmål for hver 5. steinrekke. Bestem deg for at fem rekker stein med fuger skal rekke over x antall cm, og rett inn steinrekkene etter det.
Legg tilpassede steiner til slutt og spar tid
Hvis du legger alle hele steiner først, og venter med tilpassingene til slutt, går leggingen raskere enn ved å tilpasse stein fortløpende.
Slå skår av rette snitt, slik at du får slåtte kanter
Flere steintyper har slåtte kanter, for eksempel de populære herregårdsteinene. Når disse kappes, forsvinner de slåtte kantene. Snittene kan gjøres mindre synlige ved å slå på kanten med en hammer.
Urørt snor er nøyaktig
Legger du stein etter en rettesnor, er det viktig at snoren er urørt. Er det bare den minste ting som berører snoren, kommer steinene til å ligge unøyaktig.
Lag deg en stampestokk
Et komprimert underlag er avgjørende for at en belegning blir pen og holder seg lenge. Hvis du bare skal lage en mindre terrasse, kan du som en nødløsning klare deg med å bruke en hjemmelaget stampestokk til oppgaven. Da slipper du å leie en platevibrator. Stampestokken kan lages av en kraftig stolpe. Øverst borer du et hull til en rundstokk, som kan brukes som håndtak.
Fug fortløpende så steinene ikke flytter seg
Legger du stein på en større belegning, er det en fordel å fuge fortløpende med fugesand. En stor belegning blir du nødt til å kunne bevege deg rundt på. Det øker risikoen for at steinene flytter seg. Dette kan du unngå hvis du fuger etter hvert som et område blir ferdig.
Bland stein med fargeforskjell. Da blir belegningen harmonisk
Stein med fargeforskjeller bør legges så steinene blandes godt. Det gir det mest harmoniske resultatet. Hvis alle de mørke steinene legges i ett område, og de lyse i et annet, blir fargeforskjellen veldig tydelig.
Nøyaktig avretting etter jernrør
Det er viktig at avrettingslaget, som steinene skal legges i, rettes opp så nøye som mulig. En god måte er å grave ned to jernrør i underlaget, slik at de ligger i det nivået avrettingslaget skal ha. Når overskytende grus trekkes av etter rør, sikrer du at det blir nøyaktig, fordi rørene er helt rette.
Fjern materialer og unngå misfarginger
Ikke bruk den nye belegningen som oppbevaringsplass til materialer som stein og grus. Materialene vil i mange tilfeller holde på eventuell fukt, og det øker risikoen for flekker og misfarginger.
Fei diagonalt så fugene fylles opp
Når du feier fugesand i fugene, bør du feie diagonalt på fugene. Fugesanden pakkes bedre, og det går raskere enn å feie “rett” på fugene. Fei i flere omganger, og forsikre deg om at fugene er fylt opp. Det gjør belegningen sterk.
Enkel kantsikring med tørrbetong sparer tid
I stedet for å blande tørrbetong med vann i et spann først, kan du helle tørrbetongen direkte ned i rennen, helle vann over og sette kantsteinene. Da sparer du en arbeidsgang og slipper å rengjøre spannet.