Sterke gjenger gir deg en solid forankring

Gjengestenger limt fast i betong, er en av de sterkeste måtene å sette noe fast på. Eksperten viser deg hvordan.

Det er boret hull i betongfundamentet, og injeksjonsmørtelen sprøytes inn.

Intro

Slik! - skal det gjøres

Selv i svak betong, lettere porøse murstein og Lecablokker, kan du effektivt og solid sette fast post kassen, tørkestativet eller noe helt annet. Du skal bare bore og lime.

Det sterkeste festet lager du med to-komponent injeksjonsmørtel og gjengestenger. Her er det brukt en type som heter Spit Epomax, men det finnes flere forskjellige produsenter. Fordelen er at mørtelen ikke utvider seg, derfor vil den ikke skade fundamentet eller mursteinen.

Det er ekstremt viktig at borehullet blir 100 % rengjort etter at du har boret, og at du dreier inn gjengestangen, slik at den får jobbet seg inn i mørtelen og ikke dytter den foran seg. Herde-tiden er kort, så fyll bare noen få hull om gangen, ellers herder mørtelen før du får satt noe ned i den. Av samme grunn følger det med tre blanderør til én patron injeksjonsmørtel.

En tube med et par blanderør koster omkring 150 kr. Da har du nok til mange gjengestenger.

Veiledning

01
Slik gjør du 8 Trinn

1

Mål opp til hullene du skal bruke. Vi skal montere en postkasse, og har derfor behov for fire 12 mm hull i det lille, støpte betongfundamentet.

2

Bor med et 12 mm bor. Hullene skal være 7-9 cm dype i dette tilfellet, der fire gjengestenger skal holde en postkasse.

3

Fei betongen ren for støv med en kost, eller bruk en støvsuger. Fei støvet vekk fra de borede hullene.

4

Blås hullene rene for støv med pumpen. Dette er avgjørende for at mørtelen kan binde til betongen. Husk å komme helt ned i bunnen. Med "flaskerenseren" frigjør du støv på sidene av hullet, og kan blåse en gang til.

5

Trykk ut litt av mørtelen på et stykke papir. Det første som kommer ut av patronen er ikke blandet riktig, så trykk ut helt til fargen er jevn.

6

Stikk blanderøret så langt ned i hullet som mulig. Trykk ut mørtel, og stopp 2 cm fra kanten. Gjengestangen vil presse opp noe av mørtelen.

7

Skru inn gjengestangen, slik at gjengene får godt tak i mørtelen. Du skal ikke bare dytte den ned i hullet, da presser du all mørtelen ned i bunnen.

8

Slik! Når mørtelen har herdet, kan du feste postkassen, beslagene dine, eller noe helt annet, solid fast med muttere.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Håndverker-teknikker