Intro
Veiledning
01
Rotasjonslaseren sikrer dybdene
2
Trinn
Etableringen av et fundament blir uendelig mye enklere når du bruker en rotasjonslaser og en mottaker på en målepinne til å styre dybdene med. Du kan bruke systemet under både utgravingen og støpingen og til å forsikre deg om at høydene blir riktige når du senere limer lecablokkene sammen.
Det er forskjell på hvordan forskjellige rotasjonslasere virker, og du blir nødt til å sette deg grundig inn i bruken av systemet du har, slik at du oppnår et helt nøyaktig resultat.
Rotasjonslaseren plasseres nær arbeidsområdet, der den ikke står i vejen. Når den slås på, sender den ut en fullstendig vannrett laserstrek i en fast høyde.
02
Grav ut i én omgang
3
Trinn
For å støpe den nederste delen av ringmuren med en flat tykkelse på kun 30 cm, blir du nødt til å grave ut hele området i én omgang. Det byr på en rekke logistiske utfordringer, for at du ikke skal grave deg selv inne underveis. Heldigvis er løsningen enkel, og så lenge du holder deg til rekkefølgen her, kan du klare det aller meste. De siste prosentene av gravearbeidet foregår med en håndholdt skovl eller spade. Selve rennene gravde vi ned til frostfri dybde, mens midten ble gravd ned til 45 cm fra ferdig gulv høyde (ferdig gulvhøyde på 3 cm, pluss 12 cm betongdekke og 30 cm isolasjon).
Det grunnleggende prinsippet er at du alltid graver baklengs. Grav altså det du kan rekke med minigraveren, rygg litt bakover, og grav deretter videre.
Grav de tre rennene, A, B og C, til frostfri dybde. Start med å grave A for eksempel fra venstre mot høyre, og deretter B og C ovenfra og ned. Vent med å grave den siste halvmeteren av B- og C-rennen.
Plasser gravemaskinen midt på plassen E, og grav 45 cm ned mens du beveger maskinen bakover. Pass på at du ikke ødelegger for mye av kantene ned mot rennene B og C.
03
Klargjør armering og vindtrekkbånd
1
Trinn
For å gjøre betongen så sterk og stabil som mulig, skal du støpe ned et par 8 mm armeringsjern i selve betonglaget, og de skal du klargjøre før du blander betongen. Helt konkret skal du legge armeringsjernene langs sidene av rennene og bøye hjørnene. Du skal også klippe til vindtrekkbånd i riktige lengder, for ek-sempel 140 cm, og lage en bøy på dem, så de kan gripe tak i støpen. Vindtrekk-båndene brukes til å forankre bygningen oppå til fundamentet under.
04
Støp rennen
2
Trinn
Utgravingen er ferdig, og armeringsjern og vindtrekkbånd ligger klare til neste del av prosjektet, nemlig støpingen. Nå skal du lage en betongblanding av 1 del sement til 7 deler støpesand og legge et 30 cm tykt lag hele veien rundt i rennen. Det viktige her, er at du lager blandingen så tørr at du enkelt kan “pusse” overflaten helt rett - konsistensen skal være som fuktig jord.
Bland betongen, fyll den over i en trillebår og hell den i rennen. Betongblandingen består av 7 spader støpesand og én enkelt spade sement. Pass på ikke å tilsette for mye vann - heller for tørr enn for våt.
05
Sett lecablokkene
4
Trinn
Når betongen i rennen har tørket i 4-5 dager, skal du sette de første fire lecablokkene i hjørnene. Og det er nettopp de fire første blokkene du skal konsentrere deg mest om, for ved å sette dem helt perfekt i riktig høyde og avstand, blir det mye enklere å fylle opp mellom dem. Når du har satt de første fire hjørneblokkene, skal de tørke til dagen etter før du fortsetter. Da er du sikker på at de ikke plutselig sklir ut av posisjon når jobben begynner.
Bland en bøtte flislim. La det hvile i fem minutter før du rører gjennom igjen. Deretter er limet klart til bruk.
Gi den første hjørnesteinen et lag flislim på undersiden, ned mot betongen. Det er viktig at du gir den et relativt tykt lag, på en halv til en hel centimeter, slik at du kan jobbe litt med plasseringen av steinen.
Sett de tre neste hjørnesteinene på samme måte som den første, og la dem tørke i et døgn. Dagen etter spenner du ut en murersnor mellom hjørne steinene og strammer den opp, slik at du har noe å sikte inn de mellomliggende steinene etter.
Materialer
- Lecablokker, 15 x 25 x 50 cm
- LIP Multi Flislim (blå)
- Sement
- Støpesand
- Armeringsjern, 8 mm
- Vindtrekkbånd
Spesialverktøy
- Minigraver
- Tvangsblander
- Rotasjonslaser
Tidsforbruk
Cirka en uke, inkludert tørketid.
Pris
Cirka 15.000 kroner for en 24 meters ringmur. I tillegg kommer kostnader til leie av en minigraver, tvangsblander og rotasjonslaser.
Vanskelighetsgrad
Det er et stort og tungt arbeid å lage et fundament. Men selve teknikkene er ikke vanskelige.
Tegning
Prinsippet i det perfekte gjør det selv-fundamentet, er at betong støpingen begrenser seg til en relativt flat tykkelse på bare 30 cm. Derfra kan du lime opp lecablokker i den høyden du ønsker å bygge i. I dette konkrete eksempelet avsluttet vi ringmuren cirka 16 cm over bakken rundt.
Blokkene legges forskjøvet, slik at du unngår gjennomgående fuger, som svekker konstruksjonen.
