Tips som sparer tid, krefter og penger

Selv om gjør det selv-arbeid er morsomt, vil nok de fleste av oss være enige at det er tilfredsstillende å spare tid, så lenge det ikke går utover resultatet. Det er også kjekt å spare krefter, slik at jobben ikke blir unødig tung og utslitende. I tillegg kan det gjerne være så billig som mulig. Det er ikke alltid alt dette kan forenes, men det hindrer oss ikke i å gi deg en masse tips til hvordan du blant annet kan spare tid, krefter og penger.

Hvem har vel ikke evaluert et ferdig byggeprosjekt, og funnet ut at ting kunne være gjort enklere, billigere eller raskere?

Det har i hvert fall vi. Derfor har vi samlet en rekke tips og triks, og delt dem inn i følgende 5 kategorier:

  1. Vinn tid
  2. Spar krefter
  3. Tjen penger
  4. Sov godt om natten
  5. Få anerkjennelse

Du får tips til å spare penger, til å skåne kroppen for tunge løft og til å gjøre ting raskere. Du får også tips til hvordan du kan løse de problemene som kan holde deg våken om natten, og du får tips til å hvordan du kan lage lekre detaljer, som folk legger merke til når de ser det.

1. Vinn tid

Selv om det er hyggelig arbeid å bygge en bod, et møbel eller et høybed, så er det også kjekt å være så effektiv som mulig. Her kommer vi med noen tips til hvor du kan spare verdifull tid, som du i stedet kan bruke på andre hyggeprosjekter.

Gipsbits på bor-/skrumaskinen

Ved å utstyre bor-/skrumaskinen med en gipsbits kan du virkelig sette opp farten når du monterer gipsplater. Den lille bitsen sørger nemlig for at skruen ikke kan skrus så langt inn at den ødelegger pappen rundt skruen.

Stål fremfor tre til skilleveggen

Stålprofiler er rette, enkle å klippe til med en platesaks og lette å bruke hvis du for eksempel skal lage en skillevegg. Du slipper med andre ord å finne frem sagen når du skal bygge reisverket til veggen.

Effektiv oppmåling

Skal det gå fort, og trenger ikke oppmålingen å være millimeternøyaktig, er der tid å spare ved å benytte seg av et lite triks. Skal du for eksempel skjære 10 cm av en gips- eller treplate, er det bare å plassere blyanten på enden av tommestokken og la den andre hånden klemme på 10 cm-merket på tommestokken. Deretter kan du trekke blyant og tommestokk langs platen og lage en rett strek 10 cm fra kanten.

Spar en arbeidsgang

Hvis du skal forbore før du skrur fast terrassebordene, og du samtidig skal forsenke skruene så de kommer i nivå med overflaten, betyr det en del verktøyskift på bormaskinen. Ved å bruke et bor med forsenker, kan du spare en arbeidsgang og mye tid.

Raskt arbeid med stiftepistolen

Når du skal legge et undergulv av masonittplater, for eksempel som underlag for et linoleumsgulv, er stiftepistolen smart. Det går mye raskere enn å spikre fast platene, og du kommer derfor raskere i gang med å legge selve gulvet.

Sett sammen sidene først

Skal du bygge en bod eller en garasje, er det ingen grunn til å bygge veggene “stående”. Ved å sette dem sammen mens de ligger på et plant underlag, er du sikker på at lektene ikke forskyver seg fra hverandre. Og når du først har laget én side, kan du la den ligge og bruke den som mal for den neste.

Bruk avstandsklosser

Skal du lage rekkverk, er det ingen grunn til å bruke tid på å måle opp hver gang. Med et par avstandsklosser er du sikker på at avstanden blir nøyaktig den samme hver gang. Det gir et jevnt resultat og sparer deg for en masse tid.

Dropp de lekre bjelkeskjøtene

Igjenproppede skruehull og flotte bjelkeskjøter kan sette prikken over i-en på enhver terrasse. Men når det kommer til bjelkelaget under, er det ingen grunn til å lage pene skjøter. Ved å bruke byggbeslag og spikerplater kan du spare deg for mye tid uten at du går på kompromiss med konstruksjonen.

Rask tildekking

Tildekking med maskeringsteip er effektivt, men tidkrevende. Når du skal male fotlister finnes det en mye enklere løsning. Bruk et stykke tynn papp, og flytt den med rundt der du maler, slik at at pappen hele tiden befinner seg under penselen, der den beskytter gulvet.

Kjøp deg en kapp-/gjærsag

Du kan klare mye med en håndsag, men hvis du bor i et hus der det jevnlig skal fikses en ting eller to, kan du like gjerne skaffe deg en kapp-/gjærsag med en gang. Du kan få en god sag for 2000 kroner. Den kan både lage snorrette snitt, skråskjære og spare deg for et hav av tid. Til terrassebord, listverk og lekter er den intet mindre enn genial.

Multikutteren fikser kuttene

Legger du et nytt gulv oppå et eksisterende, er du nødt til å kappe en centimeter eller to av karmlistene for å få plass til det siste gulvbordet. Til det bruker mange en listesag. Vil du gjerne gjøre det raskere og slippe å ligge og sage for hånd i gulvhøyde, er det opplagt å bruke en multikutter med et segmentsagblad beregnet til tre i stedet.

Lengdestopp øker arbeidshastigheten

Skal du kappe mange bord eller lister i samme lengde, kan du med fordel lage et såkalt lengdestopp av en trekloss og to tvinger. Støter du listen eller bordet inn mot klossen får du samme lengde hver gang du kapper med sagen. Du slipper derfor å bruke tid på å måle opp hver gang.

2. Spar krefter

Det er ingen grunn til å utsette deg og ryggen din for flere tunge løft enn høyst nødvendig. Det finnes nemlig et hav av praktiske maskiner som kan gjøre det harde, fysiske arbeidet en hel del lettere.

Motorisert jordbor

Skal du lage plass til 3-4 stolper, er det fint å bore et manuelt jordbor 90 cm ned i bakken. Skal du derimot lage 15-20 hull, så er det mange krefter å spare ved å leie deg et motorisert jordbor. Når du har trykket på knappen, er det bare å holde fast. Deretter klarer motoren resten.

Minidumper fremfor trillebår

En trillebår er uunnværlig for de fleste gjør det selv-ere, men skal du flytte 2-3 tonn jord fra hagen til en kontainer ute på veien, så er en minidumper tingen. Den rommer rundt 400 liter masse, mot trillebårens 100 liter. I tillegg kan du tømme hele lasset med et trykk på en knapp.

Slå inn skruene

Du kan fint montere franske treskruer i for eksempel trykkimpregnerte stolper med en pipenøkkel. Bruker du derimot en slagtrekker, vil du oppleve at skruene blir “slått” helt til bunns uten at håndleddet belastes.

Få materialene levert

Skal du i gang med et større prosjekt, er det smart å få materialene levert. Det koster litt i frakt, men du slipper til gjengjeld alt slepearbeidet, for ikke å snakke om all den tiden det tar å finne materialene i byggvarehuset – hvis de da har dem på lager.

Lei et transportbånd

Skal du grave ut i et kjellerrom, kan du godt investere i 20 gode murerspann og slepe ut jord og betong for håndkraft. Skal du derimot grave ut en hel kjeller, kan du spare mange krefter ved å leie et transportbånd. Båndene fås i lengder på opptil 8 meter, og er det ikke nok til å rekke hele veien ut i kontaineren, kan du supplere med et ekstra bånd.

Mal gulvet stående

Det er nærliggende å finne frem kneputene og legge seg ned på alle fire når gulvet skal males. Men investerer du i stedet i et teleskopskaft til malerrullen, kan du skåne ryggen og male gulvet stående.

Løft platene riktig

Det kan være kronglete og tungt å bakse med en gips- eller kryssfinérplate på 122 x 244 cm. Men kjøper du en plateløfter, blir det mye enklere. Det lille plasthåndtaket gjør det mulig å strekke armen helt ut mens du løfter. I tillegg kan det bære opptil 80 kg, noe som er mer enn nok for de fleste.

Lei deg en minigraver

En renne til et fundament til en mindre garasje virker kanskje ikke så voldsomt. Likevel er det både vanskelig og tungt arbeid å grave en renne som er for eksempel 40 cm bred og 90 cm dyp for hånd. Leier du derimot en minigraver, kan du grave en perfekt renne på en formiddag, uansett hvor hard jorden er. Maskinen er også enkel (og morsom) å bruke.

3. Tjen penger

Munnhellet om at “penger spart, er penger tjent” gjør seg i høy grad gjeldende innen gjør det selv-universet. Det er nemlig mange områder du kan spare penger på, og uansett om du sparer deg for en håndverkerregning eller en ekstra kryssfinérplate, så kommer det bankkontoen din til gode.

Unngå kuldebroer

Vil du gjerne redusere fyringsutgiftene ved å etterisolere loftet, så husk å legge isolasjonen i to lag i forband. Da unngår du kuldebroer.

Døren skal være helt tett

Selv om du opplever at vinden suser inn gjennom den gamle hoved- eller terrassedøren din, er det ikke ensbetydende med at du er nødt til å skifte døren. Ofte kan du nemlig komme trekken til livs ved å stifte eller lime en ny tetningslist på dørkarmen.

Legg ut flisene før du setter i gang

Skal du legge fliser på et gulv, kan du ofte spare en del fliser ved å legge ut noen av dem på gulvet før du setter i gang med flislimet. På den måten kan du danne deg en oversikt over hvor mange fliser du skal bruke, og du kan noen ganger justere på plasseringen, slik at du unngår å bruke flere fliser enn høyst nødvendig.

Lag en skjæreplan

Vil du unngå unødig svinn når du har kjøpt deg en dyr kryssfinérplate, så kan du med fordel lage en detaljert skjæreplan før du kapper den opp. Det kan være mye å spare hvis du for eksempel skal bygge en reol som krever flere sider og adskillige hyller.

Fres ut fugene selv

Å få fuget om en teglsteinsvegg kan være en kostbar affære. Har du tid og overskudd til å finne frem vinkelsliperen og frese ut fugene selv, kan du hos enkelte murerfirmaer spare 30-40 prosent av utgiftene.

Bygg i 3D

Det kan være vanskelig å få oversikten over hvor mange lister, lekter og beslag som skal brukes til en bod, en terrasse eller et takoverbygg. Begynner du derimot med å tegne prosjektet i 3D, kan du vri og vende bygget, sette på nøyaktige mål og danne deg en visuell oversikt over prosjektet. Det sikrer dermed at du vet akkurat hvilke og hvor mange materialer du skal bestille.

LES MER: Prøv et gratis tegneprogram før du setter i gang med et prosjekt

Slip før du maler

Vil du bruke minst mulig maling, så kan du med fordel slipe treverket før du maler det. Dermed unngår du at malingen setter seg i en ru overflate fylt med fliser, som likevel blir slitt av etter hvert som tiden går.

Teip som borstopp

Har du ikke et ordentlig borstopp, kan du spare deg for utgiften til et nytt ved å vikle en liten teipbit rundt boret. Da ser du tydelig når du har boret så dypt at det er på tide å stoppe.

Brødkniv til isolasjon

Har du ikke en isolasjonskniv, så trenger du ikke å bruke penger på en, hvis du bare skal isolere en skillevegg. Du kan nemlig fint bruke en lang brødkniv.

Isoler varmerørene

Vil du gjerne energioptimere huset ditt uten å kaste deg ut i en større renovering, kan du ved å isolere uisolerte varmerør redusere de årlige fyringsutgiftene betydelig. Husk å tette godt med aluteip i skjøtene.

4. Sov godt om natten

Det finnes ikke noe verre enn å ligge og spekulere på om takoverbygget holder, eller om regnet finner vei gjennom taket. Konstruksjoner og reparasjoner skal helt enkelt holde. Les hva som skal til for at du kan sove trygt når været viser tenner.

Vær nøye med fallet

Når du legger stein til en ny belegning, så husk at det gjerne skal være 1,5 cm fall per meter, slik at regnvannet kan renne raskt unna. Er du i tvil, så gi heller belegningen litt for mye fall enn litt for lite. Her er det praktisk å ha rettholter eller vater i flere lengder til å trekke av grusen med.

Sett vedlikehold i system

Sover du rolig om natten når det er skybrydd, uten å bekymre deg for at vannet siler ned langs husveggen? Er det ikke tilfellet, kan du med fordel sette vedlikeholdet i system og for eksempel sjekke takrenner og nedløpsrør hver tredje måned. Dermed kan du være heldig å komme noen av de kjedelige reparasjonene i forkjøpet.

På med hatten

Du kan ikke hindre treverk i å brytes ned, men ved å montere stolpehatter på trykkimpregnerte stolper, unngår du at vannet trenger direkte ned i det åpne treverket. Hatten forlenger levetiden betydelig, og den kan festes med hjelp av to skruer på et øyeblikk.

Riktig dimensjonering

Uansett om du skal bygge et takoverbygg på terrassen eller et tak på sykkelskuret, er det en god idé å orientere seg i en av de store produsentenes spennviddetabeller. De beskriver nemlig hvor mye materialer i forskjellige dimensjoner kan bære, alt etter hvor tett på hverandre de monteres. Er du i tvil, kan du med fordel gå opp i størrelse.

Gjør støpejobben enkel

Skal du støpe et betongdekke og legge fliser i en dusjnisje, så få rørleggeren til å legge et unidrain­sluk inn mot veggen i enden av dusjen. Det gjør det nemlig enklere å støpe betongdekket, fordi det kun skal helle én vei, i motsetning til et “gammeldags” sluk, som ofte er plassert midt i dusjen – noe som krever fall fra flere sider.

Nedfallsfrukt bør fjernes straks

Er du blant dem som kan ende opp med å ligge søvnløs om natten ved tanken på smågnagere i hagen, så har vi gode nyheter. Rotter elsker nemlig nedfallsfrukt, så hvis du sørger for å fjerne nedfallsepler og annen frukt før rottene får ferten av dem, reduserer du betraktelig risikoen for å få besøk av de sterkt ubudne gjestene.

5. Få anerkjennelse

Brystningspanel, stukkatur og skjulte skruer på terrassen. Det er mange måter å kjæle med detaljene på, og gjør du det selv, kan du sole deg i ros og anerkjennelse hver gang noen kommenterer detaljen.

Brystningspanel

Vil du skru opp nivået på herskapeligheten, kan du lage brystningspanel. Begynn med å lime en MDF-plate på veggen i den høyden du ønsker. Deretter skyter du fast fire lister på MDF-platen, slik at de danner en fin ramme. Til slutt skyter du fast en spesiell topplist, som er laget til formålet. Deretter er det bare å finne frem høyglansmalingen og male.

Eksklusiv vindusplate

Har du en vindusplate som for eksempel er 18 mm tykk, kan du enkelt “jukse” deg til et mer eksklusivt uttrykk ved å skyte fast en pyntelist med en spikerpistol. Begynner du med å frese en liten hulkil i listen, blir uttrykket nærmest herskapelig.

Elegante hjørnelister

Vil du peppe opp utvendige gipshjørner, og samtidig beskytte dem mot slag og støt, kan du skaffe to glattkantlister. Fres ut en liten hulkil på yttersiden av hver list, og sett deretter listene sammen med spiker og lim. Etterpå kan listene spikres, skrus eller skytes fast på hjørnet.

Skjul skruene på terrassen

Leter du etter et alternativ til å proppe hullene i terrassen, kan du med fordel montere terrasseskruene i siden på terrassebordene. Med terrassemonteringsverktøyet fra for eksempel Camo, kan du montere skruene i en vinkel på akkurat 45 grader hver gang. Det krever at du bruker produsentens spesielle skruer, som har et veldig lite hode og passer i monteringsverktøyet.

Stukkatur av isopor

Har du ikke stukkatur, så fortvil ikke. Limer du fast stukkatur av isopor mellom veggen og taket, kan du male den sammen med resten av rommet, eller fremheve den ved å gi den en høy glans. Etter at den først er malt, er det ingen som kan se om den er av gips eller isopor.

    Akkurat nå leser andre ...