Høvle en fals

Rammelister og karmtre er forholdsvis dyre, på grunn av den innfelte falsen. Her viser eksperten deg hvordan du kan lage falser med en høvel selv – og spare en formue.

Intro

Slik! - skal det gjøres

En fals er den kanten du finner på en dørkarm. Eller den profilen, om du vil, som gjør at et vindu blir tett, fordi rammen ligger inne i en profilert karm med en fals, som skaper plass til en tetningslist.

Falsen går normalt i hele dørens lengde, og skal du lage den selv, kan du gjøre det med en sirkelsag eller en overfres. Men den enkleste metoden er den eksperten viser deg her, ved hjelp av en elektrisk høvel.

Når du investerer i elhøvelen, så sjekk at den kan brukes som falshøvel på den måten som vi viser her. Sjekk også hvor dyp fals den kan lage. Til mange oppgaver skal høvelen kunne klare en falsdybde på 12-15 mm.

Veiledning

01
Oppmåling til falsen 3 Trinn

1

Strek opp falsens bredde på bjelken. Her skal den være 4 cm. Hvis falsen skal bli perfekt, skal bjelken være rettvinklet.

2

Strek opp falsens dybde, her 1,5 cm, i den andre retningen. Streken skal gå i hele bjelkens lengde.

3

Slik skal falsen se ut. Skraveringen i endeveden illustrerer profilen på falsen, slik den vil se ut etter avhøvlingen.

02
Justering av høvelen 3 Trinn

1

Slik høvler den: Knivene skjærer helt ut til kantene av sålen. En fjærbelastet skjerm (som vi holder åpen her) skjuler knivene av sikkerhetshensyn.

2

Juster dybdeanlegget. Anlegget er den lille justerbare skoen, som styrer falsdybden. Vi stiller anlegget på 1,5 cm fra underkant av sålen til underkant av skoen.

3

Juster parallellanlegget som fører høvelen parallelt med kanten på bjelken. Vi måler 4 cm inn fra kanten av sålen til føringen av parallellanlegget.

03
Høvling av falsen 3 Trinn

1

Høvle av en millimeter av dybden til falsen. Elhøvelen justeres på ca ½ mm spontykkelse. Sjekk at parallellanlegget følger bjelken, og hold høvelen loddrett.

2

Sjekk at falsbredden er riktig. Når det er høvlet ca 1 mm ned, sjekker du at falsbredden er slik du vil ha den. Hvis ikke, finjusterer du parallellanlegget.

3

Høvle falsen gjentatte ganger, til skoen på dybdeanlegget treffer overkanten av bjelken. Sjekk at falsen er vinkelrett med vinkelen underveis. Ferdig!

Video

VERKTØY: Slik bruker du el-høvelen

I denne videoen lærer du hvordan du bruker el-høvelen til å omdanne uhøvlede bord og annet grovt tre, til fine, glatte materialer. Høvelen kan stilles inn miliimeternøyaktig, slik at det blir enkelt å oppnå perfekt snekkerfinish.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...