Smart og solid skjøt

En solid skjøt, som i tillegg kan tas fra hverandre igjen, fikser eksperten ved hjelp av en bolt og et par plugger.

Intro

Mange møbler er satt sammen med en kombinasjon av plugger og beslag, slik at de kan tas fra hverandre igjen. Et skjøtebeslag består av en maskinskrue og en plugg med gjenger. Men vil du lage smarte skjøter som kan tas fra hverandre selv, kan det gjøres enklere: i stedet for skjøtebeslaget, kan du nemlig klare deg med en bolt med spennskive og mutter.

Det krever bare at du lager et hull på tvers i den ene delen. I hullet monteres mutteren og skiven. Deretter kan du komme til for å spenne sammen delene med en fast- eller pipenøkkel.

I dette eksempelet setter vi sammen et 21 x 140 mm bord og en 33 x 40 mm list. Det kan for eksempel være sargen og et bein til et bord.

Veiledning

01
Slik gjør du 9 Trinn

1

Bor to 8 mm hull i enden av bordet til de to pluggene. Dybden på hullene skal passe med at pluggene stikker 1,5-2 cm over kanten. Deretter setter du pluggmarkører i hullene.

2

Legg listen nøyaktig opp mot enden av bordet, oppå pluggmarkørene. Gi listen et slag, slik at spissen på markørene lager tydelige hull i listen.

3

Snu listen og forbor til pluggene med et 8 mm bor i hullene etter pluggmarkørene. Dybden på hullene skal være minst 2 centimeter.

4

Sett pluggene i hullene i bordet. Legg lim i hullene først - også selv om skjøtene skal kunne tas fra hverandre igjen. Bank pluggene ned i hullene.

5

Bor med et langt 6 mm spiralbor gjennom listen og midt inn i enden av bordet. Hullet skal være ca 6 cm dypt, tilsvarende lengden på bolten.

6

Ta av listen og stikk bolten i hullet. Hold listen tett mot enden av bordet. Deretter kan du merke opp enden til bolten på siden av bordet.

7

Bor et stort hull på tvers i bordet. Her bruker vi en 38 mm hullsag. Senter på hullet skal passe med at bolten stikker ut 1 cm, slik at det kan settes på en mutter.

8

Slip hullet glatt med slipepapir på en rundstokkbit, og slip selve kanten med et håndholdt stykke slipepapir.

9

Sett sammen list og bord ved å sette bolten i hullet og sette på spenn skive og mutter. Vil du ta fra hverandre delene, løsner du bare mutteren.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tømrer