1. Pyntekant virker som en slankekur
Freser du en bred profil på et av stolpens hjørner, virker det som en slankekur: Lys og skygge gir stolpen en flott form, som minner litt om et timeglass.
Det skal ikke mye til for å oppnå den dekorative virkningen. De viste profilene er ca 20 mm brede, på en 98 x 98 mm stolpe, så de svekker ikke stolpen. På tynnere stolper bør de være mindre.
Til gjengjeld skal utfresingene alltid ha samme lengde, og sitte i samme høyde på alle de fire hjørnene. Er stolpen ru, bør du slipe den først, slik at overflaten på treet blir glattere.
Velg riktig fresestål. Til en smal kant, kan du bruke et 8 mm fasfresestål. Vi bruker et større, med et skjær på 20 mm. Begge faser 45 grader.
2. Klassiske spor rundt stolpen
Freste spor tett mot toppen av stolpen er en klassiker. Sporene går rundt stolpen, og de skal selvsagt møte hverandre helt nøyaktig.
Avstanden mellom sporene, dybden på dem og antallet spor, er helt opp til deg, men du bør ikke lage dem helt tett på hverandre.
Da risikerer du at frese stålet slår en flik av treet. Den viste dekorasjon en er to V-formede spor, som er hva de fleste velger.
Velg form på sporet. V-formede fresestål finnes i mange utgaver. Vi velger et stål med en diameter på 16 mm og en vinkel på 45 grader.
Velg dybde og bredde. Hvis du øker fresedybden, gjør du samtidig sporet bredere. Her bør du gjøre et par prøver. Vi velger å frese i full dybde.
Fres langs en rett kant. Nå er du klar til å frese langs en rett kant (et anlegg). Lag et anlegg som kan spennes fast på stolpen med tvinger.
3. Topp med flott, rund bue
Toppen på en stolpe skal beskyttes, fordi ubeskyttet endeved suger 25-50 ganger mer fukt enn resten av treet. I stedet for å sette på en ”hatt”, kan du lage en flott, rund bue, som sørger for at regnvannet renner fort av.
Rundingen sages først etter en oppstreking. Bruk en mal. Da er du trygg på at oppstrekingen blir lik på begge sider av stolpen.
4. Minimal endring med stor effekt
Å avfase en kant, betyr at du fjerner noen millimeter av den skarpe kanten på stolpen.
Det er nok den minst synlige endringen, men faktisk den viktigste, fordi den også har en funksjon. Du fjerner fliser fra utsagingen, og maling dekker bedre på en kant som ikke er så skarp.
At endringen også får stolpen til å se lettere og mer ferdig ut, er selvfølgelig bare et pluss.
Kanten kan avfases med høvel eller fres.
Med høvel
Legg stolpen stabilt. Mens du høvler, skal stolpen ligge stabilt. Sag til en trekloss med et 90 graders snitt, og spenn den fast med tvinger.
Bruk sporet i høvelsålen. El-høvelen har en v-not i sålen. Det gjør den enkel å styre langs kanten av stolpen. Fasen høvles et par millimeter om gangen.
Med overfres
Velg fresestål. Overfresen leverer en mer nøyaktig fas enn høvelen. Et fasfresestål kan avfase kanten på stolpen i lyntempo.
6. Lange pyntespor er toppen av eleganse
To brede spor på langs av stolpen. Det gir en fantastisk effekt. Sporene skal selvfølgelig være like lange, så også her må du bruke stoppklosser i begge ender når du freser.
Sporene freses på én eller to sider av stolpen.
På et stakitt vil det normalt være ut mot veien og inn mot hagen, sjelden på sidene.
Velg fresestål og dybde. Her viser vi metoden med et 19 mm hulkilfresestål, men de finnes i flere størrelser. Fresedybden setter vi til 9 mm.
Merk opp sporene. Sentrum på sporene merkes opp på stolpen. Setter du merkene 1/3 inn fra siden, får du et harmonisk utseende.
Fres mellom stoppklossene. Fresedybden og avstanden fra stolpekanten er justert på overfresen, slik at vi freser fra stoppkloss til stoppkloss.