Sterk forbindelse med forsats

Vil du unngå beslag i byggverket, er det her et par flotte tømrerforbindelser du kan lage. Til den første har vi ganske enkelt skåret skråbåndet i 45 graders vinkel i endene.

Vil du unngå beslag i byggverket, er det her et par flotte tømrerforbindelser du kan lage. Til den første har vi ganske enkelt skåret skråbåndet i 45 graders vinkel i endene. Deretter skrus det to skruer i både topp og bunn, noe som holder stiveren, som kalles skråbåndet, på plass.

Konstruksjonen her fordeler greit trykket fra svillen, men vil du ha en enda sterkere forbindelse, må stykket felles inn i den loddrette stolpen. Forbindelsen skal lages i samme høyde som den andre. Derfor strekes det opp i bunnen med en bordvinkel. Avstanden fra bunnmerket til toppen er 65 cm, som nå avsettes på den vannrette bjelken.

Strek opp med en tømmermannsvinkel, så du får flyttet oppstrekingen ned på undersiden hvor det senere skal sages. Det samme gjør du i bunnen. Det kan nå spennes fast en bjelke, så underkanten treffer oppstrekingen både i topp og bunn. Strek nå opp langs oversiden. På den måten markerer du skråbåndets vinkel på konstruksjonen.

Samtidig kan du nå streke opp på skråbåndet hvor den skal kuttes av for å passe til konstruksjonen. Det gjøres lettest med både en tømmermannsvinkel og en bordvinkel. Nå kan du ta ned skråbåndet og streke opp hele veien rundt, så du er sikker på at du kutter riktig. Det må også strekes opp på konstruksjonen hvor stiveren skal felles inn.

Hakket inn i stolpen skal tilsvare 1/8 av den. Stolpen her er 100 mm, så det skal altså skjæres 2 cm inn. Oppstrekingen er ganske omstendelig, men nødvendig hvis du vil ha et godt resultat. Sagejobben er til gjengjeld ren plankekjøring, bare du sager nøyaktig langs oppstrekingen.

Når lengden passer, bruker fagmannen vinkelen til å streke opp hvor «spissen» skal skjæres av. Det samme gjøres i den andre enden. På konstruksjonen skal det også sages der hvor stiveren skal ligge an. Det sages 1 cm vannrett inn i stolpen.

Det skrå stykket på stolpen må stemmes ut for hånd. Noen vil kanskje være fristet til å bruke stikksagen, men la det være. Resultatet blir ikke bra. Nyt heller det klassiske trearbeidet med stemjernet.

Når du har stemt inntil oppstrekingen, må utstemmingen stikkes ren. Det gjøres også med stemjernet, som fjerner de grove huggesporene. Holder du en tommestokk opp langs utstemmingen, er det lett å se hvor det må stemmes ut mer.

Siste test er å legge skråbåndet opp til utstemmingen. Her skal de to stykkene passe tett sammen. På samme måte stemmes det ut i toppen. Og nå kommer det store øyeblikket hvor skråbåndet skal monteres.

Den skal settes rett inn i utskjæringene, og bankes inn vekselvis i topp og bunn til den sitter helt jevnt med bjelken i konstruksjonen. På grunn av 1/8-hakket inn i stolpen kan denne avstivningen tåle betydelig mer vekt. Til slutt settes det en skrue i topp og bunn, så forsatsen ikke kan gli ut av stolpene. Og så er den pene treforbindelsen ferdig.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tømrer