Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tette skjøter i skjeve hjørner

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Lister som skal møtes i skjeve hjørner, er alltid en utfordring. Her viser eksperten deg hvordan du får et flott resultat i et innvendig, veldig skjevt hjørne.

Tette skjøter i skjeve hjørner

Når to vegger møtes i en vinkel som er langt fra 90 grader, nytter det ikke kappe den ene listen i 45 grader og prøve å få den andre til å passe. Det går galt.

En smygvinkel kan heller ikke komme til i et innvendig hjørne, så hva skal man egentlig gjøre? Det vet heldigvis eksperten vår. Her viser han deg løsningen som skaper en perfekt hjørneskjøt.

Slik gjør du

1

Dette hjørnet mot taket, er langt fra 90 grader. Kapper du listene på skrå i 45 grader, får du ikke et pent resultat. Begge må kappes i en annen vinkel. Først skal vi finne ut i hvilken vinkel.

2

Sett teip i taket. Da slipper du å streke opp i selve taket. Maskeringsteipen kan bare fjernes etter bruk.

3

Strek opp på teipen ved å legge et vater langs begge veggene. Du slår streker som ”flytter” vinkelen i hjørnet ut på teipen.

4

Tegn en linje fra hjørnet, gjennom krysset som strekene har laget på teipen. På fagspråket kalles det en halveringslinje. Bruk en spiss linjal eller en smygvinkel.

5

Juster vinkelen etter streken. Smygvinkelen kan låses, slik at den holder vinkelen, som kan overføres til listen eller direkte til justering av en kapp-/gjærsag.

6

Overfør vinkelen til listen. Legg smygvinkelen så den faste siden flukter siden på listen. Strek opp langs bladet. Gjør det samme på den andre listen.

7

Har du ikke en smygvinkel, kan du legge listene oppå hverandre, som på bildet, og streke opp på begge lister. I et tak kan dette være litt vanskelig å få til.

8

Sag langs streken, enten med en fintannet sag eller en kapp-/gjærsag. Hvis du sikter så bare halve streken blir igjen, blir snittet helt perfekt.

9

Slik! En tett skjøt, som du ikke ville oppnådd ved f.eks. å kappe den ene listen i 45 grader, og deretter tilpasse den andre.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake