Fjern veggen – uten å etterlate spor

Med litt planlegging og gode forberedelser, er det overkommelig å fjerne en vegg, og slette sporene etter den når to rom slås sammen.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
500 kroner

Intro

Hvis du er forsiktig når du fjerner skilleveggen, får tilstøtende vegger sjelden særlig store skader. Her kan du skjule sporene med sparkelmasse og etterfølgende maling eller tapet.

Gipstaket krever verken stor presisjon eller heftig verktøy. Det er lett å jobbe med gipsplater, og de siste sporene kan skjules med sparkelmasse og noen strøk med maling.

Gulvet er den største utfordringen, men gjør du det riktig, blir resultatet feiende flott. Du skal lage en lapp i tre som ligner gulvet så mye som mulig, eller eventuelt lage den som en kontrast i en enkel, annen farge.

VIKTIG! Ikke rør bærevegger

Felles for innvendige, ikke-bærende lettvegger, er at de uten videre kan fjernes. Men ofte vil en eller flere av husets innvendige vegger være en del av den bærende konstruksjonen, der veggen understøtter sperrer eller bjelker. De veggene kan du ikke fjerne uten å lage nye oppstøttinger.

Hvis du har tegninger over huset, vil de ofte vise hvilke vegger som inngår i den bærende konstruksjonen. Er du i tvil, spør du etter hjelp hos en byggingeniør.

LES OGSÅ: Slik fjerner du en bærende vegg

Veiledning

01
Gode forberedelser 5 Trinn

Dette er en lettbetongvegg. Har du en trevegg, er rivingen annerledes, og kanskje enklere. Men etterarbeidet blir det samme.

Sørg uansett for effektiv tildekking, for å skåne gulvet. Her begynner vi med å lage hull øverst, før vi skjærer ned veggen i mindre stykker. Vi sørger også for at det ikke er biter som kan falle ned og skade oss eller gulvet.

1

Fjern dørlister og dørkarm, og skru dem av, hvis det er mulig. Det er enklere enn å bryte dem løs med brekkjernet.

2

Beskytt gulvet med harde masonittplater, som du teiper fast rundt veggen. De kan ta imot for de verste støtene.

3

Begynn øverst med stykket over døråpningen, som er det stykket med størst risiko for å falle ned. Sag det i små biter, som er enkle å håndtere.

4

Skjær veggen fri, slik at du ikke får skadet taket eller de tilstøtende veggene.

5

Fjern litt om gangen ved å skjære vannrette snitt og bryte av bitene med et slag med en tung hammer. Hold godt fast, så de ikke faller ned på gulvet.

02
Slett alle spor på gulvet 7 Trinn

Gulvene kobler vi sammen med et bord som ligner det eksisterende gulvet.

I dette tilfellet er vi dog nødt til å snu bordet i motsatt retning og bryte mønsteret. Likevel er ikke lappingen særlig synlig på det ferdige gulvet.

1

Plasser nye tilfarere med 40 cm mellomrom, og kil dem opp under gulvet. Gi hver tilfarer litt trelim opp mot gulvene, og lås kilene sammen med en skrue.

2

Skjær kantene til hullet i gulvet rent med en dykksag og en føringsskinne eller en sirkelsag. Snittet vinkles cirka 10 grader, slik at åpningen i gulvet er bredest ved overflaten.

3

Bruk en multikutter til det siste stykket inn mot veggene og endene. Husk å holde den samme vinkelen som ved resten av snittet.

4

Skjær til et bord, slik at det passer nøyaktig til hullet. Kantene skjæres med samme vinkel som hullet, slik at du får en ”lapp” som passer perfekt.

5

Lim kantene på bordet, og plasser det i hullet. Bank og trykk ned bordet, slik at det flukter med resten av gulvet.

6

Skru fast bordet til hver tilfarer med en 40-50 mm lang skrue. Bor først et hull, slik at skruen undersenkes.

7

Hodet på den undersenkede skruen skjuler du under en propp, som du limer fast. Fjern overskytende lim før det tørker.

03
Fiks veggen og taket 6 Trinn

For å fjerne sporene fra skilleveggen, får taket en lapp av en strimmel gipsplate der veggen har stått.

Veggene skal også ha en runde med sparkelmasse og slipepapir, slik at det er klart for en ny omgang tapet eller filt og maling, som sletter de siste sporene etter veggen.

1

I taket settes det spikerslag, eller de eksisterende justeres, slik at det er plass til en gipsplatebit i hullet etter veggen.

2

Renskjær kantene på de eksisterende gipsplatene. Til slutt lager du en liten skrå og skarp kant på gipsplatene.

3

Skru fast strimler av gipsplate som er litt smalere enn hullet. Skjøter skal være på et av spikerslagene.

4

Trykk sparkelmasse godt opp i skjøtene. Sparkle ytterligere 2-3 ganger, uten mellomsliping, til nivået passer med taket. Avslutt med en lett sliping.

5

På veggen skal du først fjerne rester av mørtel, armering og andre ting som stikker ut. Du kan enten slipe eller skjære vekk ujevnhetene.

6

Sparkle overgangen mellom veggene 2-3 ganger uten mellom sliping. Når sparkelmassen er tørr, kan du slipe lett, før du tapetserer eller maler.

Materialer

  • Sparkelmasse
  • Gipsplate
  • Gulvbord
  • Lekter til tilfarere
  • Lekter til spikerslag
  • Oppklossing

Spesialverktøy

  • Porebetongsag
  • Bajonettsag + blad
  • Multikutter
  • Evt. dykksag med skinne

Tidsforbruk

2-3 dager vil normalt være nok.

Pris

Cirka 500 kroner, pluss eventuelle utgifter til elektriker.

Vanskelighetsgrad

Med god forberedelse, effektiv tildekking og riktig verktøy, gjøres jobben uten store problemer.

Video

VERKTØY: Slik bruker du dykksagen

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

VERKTØY: Slik bruker du multikutteren

I denne videoen lærer du alt om maskinens smarte funksjoner og tilbehør. De mange forskjellige typene tilbehør gjør det mulig både å sage, stemme ut, kappe, frese og slipe på steder der andre verktøy ikke kan komme til. Maskinen kan brukes i både tre, plast, metall og mørtelfuger, for å nevne noe.

TIPS: Gipsbits sikrer riktig skruedybde

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Hus