Gavlvegg uten vedlikehold

Det er litt ekstra knotete å skifte kledning oppunder taket på en gavlvegg, ettersom du må jobbe i høyden og sette opp et stillas før du kan komme i gang med oppgaven. Derfor kan det være smart å tenke langsiktig og for eksempel velge en kledning i vedlikeholds fri fibersement. Det har lang levetid, så når du først er ferdig med veggen, slipper du å tenke mer på den - den passer seg selv!

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 helg.
Pris
7.500 kroner

Intro

Fibersement er, som navnet antyder, en blanding av sement og fibre. Det er et sterkt og vedlikeholdsfritt materiale, med en lang holdbarhet. Det er nok mest kjent fra takplater, men de senere årene er det kommet flere produkter på markedet som egner seg godt som kledning på husvegger.

Fibersement i den avlange versjonen, som vi bruker her, finnes i to varianter - planker eller panel. Planker, som vi bruker, har en støpt struktur som minner om trekledning, mens panelene er helt glatte i overflaten.

Både planker og panel fås i mange forskjellige farger, slik at du slipper å male. Den eneste formen for pleie de trenger, er en vask en gang iblant hvis veggen er blitt skitten.

Veiledning

01
Forberedelse 5 Trinn

For at du skal kunne komme til for å fjerne den gamle gavlkledningen, må du først fjerne det innerste bordet i gesimskassen. Hvis gavlen er kledd med plater, kan du med fordel skjære dem i mindre stykker. Da er de lettere å håndtere og løfte ned.

Under den nye kledningen skal vi lage et nytt underlag, med vindsperre og spikerslag. Det betyr at vi må sette opp en ekstra 48 x 98 mm bjelke mellom saksene i den ytterste takstolen.

1

Fjern den gamle gavlkledningen. Her er de gamle kledningsbordene montert direkte på de ytterste takstolene. Et brekkjern er ideelt til oppgaven.

2

Det måles opp til en ekstra bjelke i tak­ stolen. Den nye konstruksjonen krever nemlig ekstra understøtting midt mellom den ytterste takstolens topp og bunn. Spenn fast bjelken og marker snittet.

3

Den vannrette bjelken skrus fast til den ytterste takstolen etter at du har skåret den til i endene med skrå snitt.

4

De lange skruene settes i skrått - én gjennom takstolen ovenfra og én gjennom bjelken nedenfra og inn i takstolen. De lange skruene her er 6 x 150 mm.

5

Den vannrette bjelken fortsettes så den går på tvers av hele takstolen. Mål opp på samme måte til de neste lengdene, som monteres på samme vis. Antall og avstand avhenger av takstolen.

02
Sett opp vindsperre og spikerslag 6 Trinn

Når den nye bjelken er på plass i takstolen, kan du sette opp vindpapp. Utenpå den settes spikerslagene, slik at det både blir understøtting og et solid underlag å feste bordene til. Fibersementbordene krever understøtting per 40-60 cm. Her settes de loddrette bordene med en avstand på 40 cm.

Til slutt monteres profillister - nederst skal det være både en ventilasjons- og en dryppkantprofil. På de loddrette spikerslagene brukes skjøteprofiler der bordene skal skjøtes.

LES MER: Vindsperre forbedrer isolasjonen med 10 %

1

Vindpappen stiftes fast nederst. Stift først fast den nederste lengden på listen over veggen under. Etterpå skrus en avstandslist oppå vindpappen. Listen dyttes inn slik at den flukter med takstolen.

2

Den nederste lengden stiftes fast øverst på den nye bjelken. Etterpå stiftes det fast en ny lengde fra toppen, slik at lengdene overlapper hverandre i en skjøt på den nye bjelken i midten.

3

Sett opp spikerslag Sett opp spikerslag til den nye kledningen. Begynn på midten, og jobb deg ut mot sidene. De loddrette bordene plasseres med en avstand på 40 cm med et bord mellom, som settes fast på midtbjelken.

4

Spikerslagene øverst monteres når de er skåret til med skrå snitt, slik at de kan følge takhellingen og passe inn mellom de loddrette bordene.

5

Nederst på det nye underlaget settes det på profillister. Først en ventilasjonsprofil, som holder insekter ute. Utenpå den en hvit dryppkantprofil, som leder vekk vann. Forbor før du fester dem med aluspiker.

6

Sett opp loddrette T-skjøteprofiler utenpå spikerslagene. De settes der de vannrette bordene skal skjøtes. Her er det planlagt slik at det passer med bord i full lengde. Bordene skal ha 5 mm luft mot profilen.

03
Monter bordene av fibersement 6 Trinn

Det er viktig at du kommer riktig i gang når du skal montere bordene på spikerslagene. Gjør deg flid med den første rekken av bord. Når den sitter som den skal, fullstendig rett og med en liten helling, er det enklere med alle de etterfølgende bordene.

Er du alene om jobben, er det en god idé å bruke en spesiell holder til montering av bordene. Setter du to holdere på et underliggende bord, legges det nye bordet bare i holderne, og du kan bruke begge hender til å finjustere og feste.

1

Skru fast en stump av et fibersementbord på hvert loddrette spikerslag før du monterer det første bordet. Den lille stumpen sikrer at bordet får riktig skrå vinkel.

2

Sett opp den nederste rekken bord i en lett skrånende vinkel. Før du monterer bordene, har du målt opp og markert på spikerslagene hvor bordene skal plasseres slik at de blir sittende helt rett.

3

De neste bordene monteres ved hjelp av to holdere. De sikrer at det er akkurat 15 cm mellom underkantene. Holderne dyttes opp bak det underliggende bordet og låses, før det neste bordet legges opp.

4

Holderne gjør jobben rask og enkel hvis du er alene om å sette opp bordene. Når de er plassert i holderne, ligger bordene trygt. Det er lett å finjustere hvis det er behov for det før du skrur dem fast.

5

De ytterste bordene settes opp når du har skåret dem til med skrå snitt i endene. Mål dem opp ett om gangen, slik at de passer takvinkelen. De skal gå så langt ut mot taket at endene skjules bak gesimsbordene.

6

Så er veggen ferdig - og du kan nyte det flotte synet i mange år uten å måtte røre en finger for å vedlikeholde veggen.

Materialer

  • 48 x 98 mm konstruksjonsvirke
  • Vindsperre
  • Lister, 22 x 48 mm
  • Bord, 19 x 98 mm (spikerslag)
  • Ventilasjons- og dryppkantprofil (her fra Cembrit)
  • Avstandsklosser
  • Fibersementbord (Cembrit)
  • Skruer, 6 x 150 mm + Cembrit-skruer til profilene.

Spesialverktøy

  • Vinkelsliper med diamantskive
  • Holdere til bordene

Tidsforbruk

En effektiv helg for denne jobben.

Pris

Ca. 7500 kroner for denne veggen, inkludert leie av stillas.

Vanskelighetsgrad

En middels vanskeliog oppgave. Vær nøye med treskjelettet, slik at du får et nøyaktig og solid underlag å sette kledningen på.

Tegning

Slik er det nye underlaget laget

Slik er det nye underlaget laget

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hus