Grunnmur - Reparasjon av grunnmur

FUKTFELLE: Det lønner seg å reparere sprekker og avskallinger på grunnmuren så raskt som mulig. Skadene blir kun større hvis du venter.

TIPS: Ferdigmørtel til grunnmur

Ferdigblandet mørtel, som bare skal tilsettes vann og blandes med blandevisp på en bormaskin, er det enkleste. Til store oppgaver kan du spare noen kroner ved selv å blande mørtel (3 deler støpesand og 1 del sement) i en sementblander.

Reparasjon av grunnmur: Ferdigblandet mørtel

Viktig om pussen på grunnmuren!

  • Det nye pusslaget skal ha minst én frostfri måned å herde i, men været kan også bli for bra. Unngå å pusse i sterk sol. Det kan få mørtelen til å tørke så raskt at den sprekker. Sørg også for å dekke til eller vanne overflaten i de første ukene hvis det er veldig varmt.

  • Mørtel etser, så unngå kontakt med øyne og hud så sant det er mulig. Pass særlig på klær og hansker som blir gjennomvåte av mørtel. Det kan gi skader på huden, som du først oppdager etter at det er for sent.

Puss i flere lag sikrer et godt resultat

Sokkelpussen bygges opp av tre lag. Ved å gjøre det, letter du arbeidet og får en pen overflate som ofte vil kunne holde seg pen i mange år fremover. Prøver du med et tykt lag direkte på gammel bunn, vil det være umulig å jobbe med – og den ferdige pussen vil med stor sannsynlighet skalle av allerede første vinter.

Innerst kostes det på en velling av sement og vann. Det sikrer at neste lag binder godt. Deretter kastes en grøtaktig mørtel på i litt grove kladder. Laget skal tørke et døgn. Til slutt trekkes det tykkeste laget på, som pusses pent når det har blitt fast.

På støpte sokler og Leca brukes mørtel med sement, for eksempel 100/400, 0-2 mm. På gamle murte sokler er sementmørtel for hard og tett, så her anbefales det i stedet en hydraulisk kalkmørtel, for eksempel Kh 100/400, 0-2 mm.

Er avskallingene så dype at du må bygge opp mer enn 10-15 mm i hvert lag, kan du med fordel bruke en grovere mørtel i de innerste lagene, typisk 0-4 mm.