SMÅ SPREKKER I GRUNNMUR
Bank rundt den synlige skaden med et hammerskaft, og lytt. All puss som har en hul lyd skal fjernes helt. Legg eventuelt en plate under reparasjonsstedet – da blir det enklere å rydde opp.
Når alt støv er børstet vekk, mettes reparasjonsområdet godt med vann. Det sikrer at det tørre underlaget ikke suger vannet ut av reparasjonsmørtelen, som i så fall vil hefte dårlig.
Mørtelen kastes på det lett fuktige området i små kladder med en murskje. Når den begynner å bli fast, skrapes de høyeste toppene vekk. Den skal IKKE glattes, men ha en ru overflate.
Neste dag, når utkastet har satt seg godt, fortsettes med enda et lag mørtelpuss. Pussen trekkes på med et stålbrett.
OPPUSSING AV HELE GRUNNMUREN
Vi graver opp langs grunnmuren – her ned til det betonglaget som grunnmuren står på. Det gir oss god plass å jobbe på. Deretter bankes løs puss av, helt inn til ren og fast bunn.
Fundamentet rengjøres for støv og fuktes med vann. Deretter "males" alle de stedene hvor det skal pusses med en tynn velling, som blandes av vann og litt mørtelblanding.
Første lag røres opp til en grøtaktig konsistens og kastes på med en murskje. Neste dag skrapes de høyeste toppene av. Laget skal høyst være 5-6 mm, og overflaten skal være ru.
4. Nå kan det neste og siste laget trekkes på med et stålbrett. Husk å koste bunnen med vann først. Mørtelen skal ha en grøtaktig konsistens – jo tykkere lag, desto tykkere konsistens.