Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ny sokkel i 4 trinn

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Trænger der fugt ind i soklen og er pudsen begyndt at skalle af, så fortvivl ikke. Vi viser, hvordan du fikser den lag for lag.

Ny sokkel – lag for lag

Hvis fukten har begynt å trenge inn i sokkelen på huset ditt, og pussen har begynt å skalle av, er det på tide å gjøre noe med det. Bygger du opp sokkelpussen lag for lag igjen, blir den som ny. Først skal underlaget “slammes”, deretter bygges det nye laget opp, og til slutt pusses sokkelen glatt og pen.

Ta hensyn til været

Unngå å pusse i sterk sol. Det kan få mørtelen til å tørke så raskt at den sprekker. Husk også å dekke den til mens den tørker hvis været er tørt og varmt. Det er også en god idé å vanne den nye pussen i tørre perioder mens den herder.

LES OGSÅ: Velg riktig mørtel

I prinsippet kan du fint bygge opp en ny sokkel på tidlig vår eller sen høst; men temperaturen skal helst ikke ned under frysepunktet før tidligst et par dager etter at prosjektet er avsluttet.

Perfekt sokkel i 4 trinn

I denne gjør det selv-veiledningen kan du se hvordan du reparerer sokkelen på huset. Vi viser hvordan du:

  1. klargjør sokkelen
  2. påfører det første tynne laget mørtel
  3. påfører det andre laget mørtel i et tykt og ujevnt lag
  4. påfører det tredje laget mørtel, og pusser det til en jevn og glatt flate

1. Klargjøring

Før du begynner med reparasjonen av sokkelen, er det viktig at du får gjort den klar til arbeidet. For at du skal kunne komme ordentlig til, skal du fjerne det øverste jordlaget. Deretter skal du gå over sokkelen grundig og fjerne all løs puss, slik at du har en fullstendig fast bunn å bygge opp den nye sokkelpussen på.

1

Grav opp langs sokkelen. Fjern så mye i bredden, at du har god plass til å jobbe fritt. Pass på at du ikke ødelegger eventuelle kabler og rør.

2

Eventuelle kabler løftes vekk, slik at de ikke er i veien. Her støttes en kabel med en spiker i en murfuge.

3

Bank av all løs puss. Det er viktig at du kommer deg inn til helt ren og fast bunn, slik at du får et optimalt underlag å bygge opp den nye sokkelen på. Fjern heller for mye enn for lite.

2. Første lag

For å sikre at den nye sokkelpussen får en ordentlig vedheft, skal du starte med en tynn og slapsete mørtelblanding blanding som kostes på. Det tynne laget veier ingenting og kan “binde” godt til underlaget. Etter at det er tørt, skaper det et godt grunnlag og bedre hold for de senere lagene. Påførsel av dette første laget kalles for å slamme, på fagspråk. La det sette seg litt, før du jobber videre.

1

Rør opp mørtelblandingen med vann. Konsistensen skal være som en tynn velling.

2

Sokkelen kostes over med vann, slik at bunnen ikke er for tørr. Ellers vil den raskt trekke fukten ut av mørtelen, slik at den blir for tørr å jobbe med.

3

Den fuktige sokkelen “slammes”, det vil si at du “maler” sokkelen med den tynne mørtelblandingen på hele flaten som skal pusses. “Slammelaget” sikrer at det neste laget får en skikkelig vedheft.

3. Andre lag

Til det andre laget skal du bruke den samme mørtel­ typen som i det første, men denne gangen skal mørtelen ha en tykkere konsistens, som grøt. Mørtelen skal kastes på sokkelen med en murskje, med et vrikk i håndleddet. Det krever litt øvelse å få det til, men det viktigste er at du får laget et litt grovt, ujevnt lag, som det siste avsluttende laget enkelt kan feste til.

1

Rør opp en tykkere mørtel til det oppbyggende laget. Det er den samme mørteltypen som brukes, men denne gangen skal konsistensen være som grøt.

2

Mørtelen kastes på veggen i små kladder. Det krever en egen håndleddsteknikk å få mørtelen til å henge fast. Hvis det blir for vanskelig å få til, kan du også trekke på kladdene på med en murerskje.

3

Laget glattes litt med et stålbrett neste dag. Det 3. Laget glattes litt med et stålbrett skal være litt ujevnt, så det tredje laget får godt feste.

4. Tredje lag

Til slutt skal du legge på det ytterste pusslaget, som skal være glatt og pent. Igjen skal du bruke den samme mørtel­ typen, som røres opp til en tykk, grøtaktig konsistens. Jo tykkere laget skal være, desto tykkere skal konsistensen også være. Mørtelen trekkes på med et stålbrett, og pusses etterpå til en jevn, pen og glatt flate.

1

Trekk på mørtelen med et stålbrett. Først skal du igjen huske å koste bunnen med vann, slik at underlaget ikke trekker fukten ut av den nye mørtelen.

2

Laget rettes opp og glattes med stålbrettet. Det er slutt­ laget som lages, så det skal være så jevnt som mulig.

3

Nederst rettes laget opp med en murerskje, slik at det blir en tett avslutning ned mot sålen til huset.

4

Spikre fast et bord på hjørnet, som mørtelen kan styres på plass etter. Kanten skal flukte den planlagte flaten.

5

Trekk på mørtel mot hjørnet etter at du først har lagt mørtel mot bordet med en murerskje. Når mørtelen er fast, fjernes bordet, og sokkelen bygges opp på den andre siden.

6

Puss sokkelen med et pussebrett etter noen timer, når pussen er fingertørr og ikke kan trykkes inn uten at du legger på godt med vekt. Pussebrettet fuktes litt, men mørtelen skal ikke bli for våt - da vasker du ut sementen.

7

Sokkelen males etter et par uker. Bruk en moderne akrylbasert murmaling som er diffusjonsåpen (pustende).

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake