Så enkelt reparerer du sprekker i taket

Små sprekker i pusstak er vanlige, og oppstår ved små bevegelser og setninger i bygningen. Heldigvis kan de repareres raskt, enkelt og pent med sparkelmasse.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer
Pris
60 kroner

Intro

Fine sprekker i et pusset tak kan neppe unngås. Mange vil saktens kunne leve med dem, men det hender at en sprekk blir både tydelig og skjemmende. Å utbedre den med enten akryl- eller sandsparkelmasse volder normalt ingen vanskeligheter, bare du følger vår trinn for trinn-veiledning. Har taket derimot skader som stadig dukker opp, kan reparasjon med filt være en løsning. Hvis taket er så dårlig at det bør utbedres fra bunnen av, er en annen løsning å pigge vekk all puss, og deretter erstatte den med gipsplater. Pusslaget tilsvarer ofte en 13 mm gipsplate, derfor er det greit å erstatte pussen med gips, som skrus eller limes opp i forskalingen.

PROBLEM
Sprekker i et pusset tak er som oftest kun et kosmetisk problem når de ikke er større enn her. Heldigvis er det enkelt å gjøre
noe med problemet.

LØSNING
Fine sprekker i taket fikses med akrylsparkelmasse på tube. Hvis sprekken er litt større, som her, er sandsparkel mer egnet.

Tidsforbruk

Et par timer - pluss tørketiden til sparkelmasse og maling.

Pris

Sandsparkelmasse er billig i innkjøp. I tillegg kommer utgifter til maling.

Vanskelighetsgrad

Å reparere fine sprekker i et pusset tak er en enkel jobb.

Veiledning

01
Slik gjør du 5 Trinn

Sprekker i taket: Sprekken krafses grundig ren 1

Sprekken krafses grundig ren. Aller først skal all løs puss i taksprekken fjernes. Det skal også gjøres plass til sparkelmassen du vil fylle etter med. Hele sprekken bearbeides med en skrutrekker, eller hjørnet på en liten stålsparkel.

Sprekker i taket: Bruk en mindre sparkel til å tette hullene med sparkelmasse 2

Bruk en mindre sparkel til å tette hullene med sparkelmasse som vist på det store bildet på høyre side. Sandsparkelmasse kan tørke raskt oppunder et varmt tak - vent derfor ikke for lenge med å trekke over med den brede sparkelen.

Sprekker i taket: Bruk en fuktig myk pensel til å glatte ut med 3

Bruk en fuktig myk pensel til å glatte ut med. Sandsparkelmasse har et svakt bindemiddel. Det gjør den lett å slipe når den er tørr. Med litt øvelse og en lett fuktet myk pensel kan du begrense slipingen betraktelig, eller unngå det helt.

Sprekker i taket: Mal takets kanter ut mot listene 4

Mal takets kanter ut mot listene. Sørg for at malingens over gang ut mot selve taket, som etterhvert skal males med rull, trekkes meget tynt ut. En tykk overgang synes som penselstrøk under malingen etter at du er ferdig med rullen.

Sprekker i taket: Mal ferdig 5

Mal ferdig. Etter første overmaling er det en god idé å etterse reparasjonen i godt lys. Ser det ikke helt bra ut, så kan du raskt sparkle en runde til før du maler det siste strøket i taket.

Video

TIPS: Unngå løse penselhår i malingen

TIPS: Unngå lo fra malerullen

TIPS: Utsett rengjøringen av malerverktøyet

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Himling