Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Himling

Få tips og veiledning til hvordan du selv bygger et nytt tak. Du kan også finne inspirasjon til hvordan du kan renovere et eldre tak.

Nytt tak innendørs – hva skal du velge?

Hvis du skal ha nytt tak inne i huset ditt, altså ny himling, har du flere valgmuligheter. Din egen smak og trendene er ofte det som er avgjørende med å bestemme hvilket tak du velger. Og selvfølgelig også praktiske forhold som isolering, akustikk og økonomi.

Renovering av tak

Kanskje “nytt” tak i stua ikke betyr nytt tak, men heller renovering av taket. Det kan være et paneltak (altså trehimling av bord) som bare skal lysnes eller males. Det kan også være et pusstak som bare trenger å få lukket noen hull. Dette er alt sammen reparasjoner du selv kan gjøre. Disse typene renovering av tak innendørs krever ikke mer enn god stå på vilje og en kikk i våre trinn for trinn-veiledninger.

Her kan du for eksempel lese om hvordan du maler et paneltak: Maling av paneltak og hvordan du reparerer et hull i et pusset tak: Så enkelt reparer du et hull i et pusstak

Helt nytt tak av tre

Hvis du allerede har et paneltak, men vil skifte det ut – bør du fjerne det gamle først. Du må opp og se hva som ligger bak bordene, og om det for eksempel skal etableres ny
dampsperre.
Har du et pusstak, skal du bygge et skjelett som skal skrus solid fast i takbjelkene før du setter i gang med paneltaket. Etterpå er det bare å legge himlingsbordene fra den ene enden.

Her finner du alle våre artikler om tretak.

Helt nytt tak av gips

Med gipsplater i taket, får du en helt glatt himling. Men i motsetning til gammeldags puss, vil gipsplater gi deg en sterk overflate som ikke sprekker eller krakelerer hvis du etterbehandler platene riktig med armering og kanskje et lag med filt. To lag gips, gjerne med platene vendt i hver sin retning, gir deg et sterkt tak. Og sparkler du det helt riktig, vil alle skjøtene bli usynlige. Om du starter med et paneltak, kan du enten velge å ta det ned før du setter opp gips, eller du kan skru gipsplatene fast i tretaket. Men det krever at du er helt sikker på at himlingsbordene sitter ordentlig fast. Ellers må du ta dem ned.

LES OGSÅ: Oppsetning av gipstak

Andre typer tak

Utover de to mest opplagte materialene til tak, tre og gips, finnes det mange forskjellige typer plater, både av trefiber og andre materialer. Troldtekt er et eksempel blant de sistnevnte. Platene var tidligere mest brukt i industrilokaler, men er blitt mer og mer vanlige som tak i private hjem, ikke minst på grunn av deres støydempende egenskaper.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake