Himling

Etablering av nytt innertak? Eller skifting, renovering og reparasjon av gamle tak? Her har vi samlet alle våre artikler og videoer om gipstak, pusstak, akustikktak og paneltak. Det er mye hjelp å finne til alt sammen.

Se alle artikler om innertak

Innertak – typer

De mest vanlige typene tak er paneltak og platetak av gips eller trefiberplater.

Din egen smak og trendene er ofte det som bestemmer hvilket tak du velger. Og selvfølgelig også praktiske forhold som isolering, akustikk og økonomi.

Utover de to mest opplagte materialene til takkledning, tre og gips, finnes det også andre typer plater, for eksempel plater av trebetong, også kalt Troldtekt.

Platene var tidligere mest brukt i industrilokaler, men er blitt mer og mer vanlige som tak i private hjem, ikke minst på grunn av deres støydempende egenskaper.

Det er frustrerende med dårlig akustikk i boligen, men riktig type tak kan bidra til å dempe støyen.

LES MER: Demp støyen - det trenger ikke å være stygt

Nytt innertak eller renovering av taket?

Et gammelt og slitt tak trenger ikke nødvendigvis å bety at du må ha et helt nytt tak. I mange tilfeller er det nok å reparere og renovere det gamle taket ved for eksempel bare å male det, eller ved å reparere med sparkel eller puss, og deretter male det.

I andre tilfeller kan innertaket være så slitt at du for eksempel må montere en ny trehimling eller bygge et nytt gipstak.

På denne siden finner du alle våre byggeveiledninger om innertak og himlinger, samt en masse gode råd om hvordan du bygger, vedlikeholder og reparerer et innertak.

Takkledning – hva skal du velge?

Der er naturligvis fordeler og ulemper ved de forskjellige taktypene, og du skal velge den typen kledning som passer best i boligen din.

Gipstak

Et gipstak er spesielt godt egnet hvis du ønsker en nedsenket, glatt himling.

Hvis du kler taket med gipsplater, får du et tak som bidrar positivt til akustikken. I tillegg vil gipsplatene bidra til å holde på varmen i boligen din.

Et tak av gipsplater ligner litt på et pusset tak. Men i motsetning til gammeldags puss, vil gipsplater gi deg en helt glatt overflate, som ikke sprekker eller krakelerer.

To lag gips, gjerne med platene vendt i hver sin retning, gir deg et sterkt tak. Og sparkler du det helt riktig, vil alle skjøtene bli usynlige.

LES MER: Slik: Riktig oppbygging av et gipstak

Om du starter med et paneltak, kan du enten velge å ta det ned før du setter opp gips, eller du kan skru gipsplatene fast i tretaket. Men det krever at du er helt sikker på at himlingsbordene sitter ordentlig fast. Ellers må du ta dem ned.

Hvis du har pusstak i boligen, kan det noen ganger bety litt mer vedlikehold. Særlig hvis pussen begynner å falle ned, eller hvis det blir sprekker i pusstaket.

I denne veiledningen viser vi hvordan du raskt og enkelt kan reparere et pusstak: Så ENKELT reparerer du et hull i taket

Hvis det er sprekker i et pusstak, er det ingen grunn til å få panikk. Det er vanlig at det blir sprekker i taket. I de fleste tilfeller er det ikke alvorlig, og du kan fint utbedre skadene selv. Les mer her: Gråt ikke over sprekker i taket

Er du lei av et pusstak og ikke orker å reparere det, kan du lage et nytt tak med gipsplater.

Les hvordan her: Slik får du nytt gipstak - lynraskt!

Hvis du har trepanel i taket, og heller vil ha et glatt gipstak, kan du faktisk montere gipsplater utenpå panelbordene.

LES MER: Montere gipsplater i tak - 3 enkle tips

Tretak

Et tretak er en enkel og klassisk løsning. De er ikke så vanlige i blokkleiligheter, men i litt eldre rekkehus og eneboliger er det en vanlig taktype. Et tretak er typisk laget av panelbord satt sammen i fjær og not.

Har du et gammelt tretak som er gulnet eller slitt, kan du enten montere et helt nytt tak, eller bare renovere og reparere det gamle.

Hvis du allerede har et paneltak, men vil skifte det ut, kan det være nødvendig å fjerne det gamle først, hvis du er usikker på hva som ligger bak bordene, og om det for eksempel må etableres ny dampsperre.

Har du et pusstak, skal du bygge et skjelett som skal skrus solid fast i takbjelkene under pussen, før du setter i gang med paneltaket. Etterpå er det bare å legge himlingsbordene fra den ene enden.

Hvis du har et gipstak, kan du raskt og enkelt få et tretak under gipstaket. Her kan du se hvordan: Monter en ny trehimling

Er det ikke nødvendig med et nytt tretak, kan du også nøye deg med å reparere og renovere det gamle. Ofte trenger det ikke mer enn noen strøk maling før det ser ut som nytt.

Du kan lese mer om hvordan du maler et tretak her:
Lyst og lekkert paneltak
Perfekte hvite flater

Er det hull fra spiker, sprekker mellom bordene eller avskallet maling, vil sliping og vasking kunne gjøre underverker.

LES MER: Så lett reparerer du paneltaket

Hva koster det å lage nytt innertak?

Prisen på et nytt innertak avhenger av flere faktorer.

Det kommer for eksempel an på hvilken type tak du vil ha, og hvilke materialer du skal bruke til å bygge taket med. Det skal dog kunne la seg gjøre å lage en rimelig takkledning, uansett om du ønsker et glatt eller profilert tak.

Hvis du skal lage en senket gipshimling, blir det dyrere enn om du monterer gipsplater direkte utenpå det gamle taket.

Nye plater eller bord kan du ofte finne forholdsvis billig i de fleste byggvarehus.

Utnyttelse av loftsrom

Hvis du har et uutnyttet loft i huset ditt, er det kanskje en mulighet å utnytte loftsrommet til beboelse.

Hvis du ønsker ekstra kvadratmeter og ikke har mulighet til å sette opp et tilbygg, kan du kanskje isolere og kle vegger og tak i loftsetasjen for å få de ekstra kvadratmeterne.

SE BYGGEVEILEDNINGEN: Utnytt loftsetasjen

Vil du ha mer luft og større takhøyde, kan du (avhengig av takkonstruksjonen) kanskje åpne taket helt opp til mønet.

Dermed følger innertaket den utvendige takvinkelen helt opp, i stedet for å være en vannrett himling.

LES MER: Kan du få åpen himling?

Har du skråvegger på loftet, kan det være en utfordring å innrede og finne møbler. Du kan se alle våre byggeveiledninger til å bygge skreddersydde og tilpassede møbler her: Møbler - bygg dem selv

Isolering av loft

Uansett om du har oppbevaring på loftet, eller bruker det til beboelse, er det avgjørende at taket eller loftet er godt isolert mot kulden.

Du kan også spare fyringsutgifter med et godt isolert loft.

Les mer her: Isolering av loft

Side 1 / 2