Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så lett reparerer du paneltaket

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Er det gamle paneltaket blitt gjemt vekk bak gipsplater en gang i tidenes morgen? Eller er bordene bare blitt triste og gamle å se på? Så gjør noe med det. Det tar 2-3 dager, og koster litt arbeid – vi viser hva du skal gjøre.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
500 kroner
Stygt og hullete paneltak

Intro

Hva gjør du, når du har en ødelagt gipsplate i stuetaket, og oppdager at det inne under gipsen skjuler seg et flott, gammelt perlestaffpanel? Jo, du river ned gipsplatene, og bringer stuetaket tilbake til fordums prakt igjen.

Da platene rives ned, etterlater de seg en masse små spiker, spikerhull og avskallede lag med maling. Alt sammen skal sparkles ut med akrylsparkelmasse som kan bevege seg litt med treet. Etterpå skal hele taket vaskes og slipes. Sprekkene mellom bordene får en elastisk fuge, som kan bevege seg i takt med at bordene utvider seg og trekker seg sammen. Til slutt mangler bare maling.

Veiledning

Slik gjør du

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

1

Fjern alle lister hele veien rundt. Uansett om det er gamle skyggelister, eller som her, de listene som har dekket overgangen mellom gipsplater og vegger, så skal de ned før du begynner å slipe.

2

Er det spiker, skruer og kroker i taket, så skal de vekk. De vil ødelegge slipepapiret ditt. Enda verre er det at de vil bli synlige senere, uansett hvor mange lag maling du legger oppå.

3

Alle hull sparkles ut. Bruk en akrylsparkelmasse som er litt f eksibel. Den vil ikke sprekke så lett når treet beveger seg med varierende luftfuktighet. VIKTIG! Husk å velge en sparkelmasse som kan slipes og overmales!

4

Sprekker fuges med elastisk fugemasse. Et paneltak beveger seg mye i skjøtene i løpet av året. Derfor er ikke akrylsparkelmasse nok. Bruk en elastisk fugemasse. Den kan ikke slipes, så du skal straks glatte over med en våt svamp.

5

Til slutt skal taket males. Er det et ubehandlet tak du er i gang med, skal det ha en sperregrunning (kvistlakk) først. Deretter legger du på grunningsmaling og til slutt et par toppstrøk i en rengjørings-vennlig glansgrad (det vil si halvblank).

Har taket vært malt tidligere, kan du klare deg med et mellom- og toppstrøk.

Tidsforbruk

2-3 dager, inkl. tørketider

Pris

Cirka 500 kroner, avhengig av takets størrelse

Vanskelighetsgrad

Det er overhodet ikke vanskelig å reparere et paneltak. Men arbeidsstillingen kan skape problemer.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake