Vekk med hull og sprekker i paneltaket

Er det gamle paneltaket blitt gjemt vekk bak gipsplater en gang i tidenes morgen? Eller er bordene bare blitt triste og gamle å se på? Vi viser hva du skal gjøre.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
500 kroner

Intro

Hva gjør du, når du har en ødelagt gipsplate i stuetaket, og oppdager at det inne under gipsen skjuler seg et flott, gammelt perlestaffpanel? Jo, du river ned gipsplatene, og bringer stuetaket tilbake til fordums prakt igjen.

Da platene rives ned, etterlater de seg en masse små spiker, spikerhull og avskallede lag med maling. Alt sammen skal sparkles ut med akrylsparkelmasse som kan bevege seg litt med treet. Etterpå skal hele taket vaskes og slipes. Sprekkene mellom bordene får en elastisk fuge, som kan bevege seg i takt med at bordene utvider seg og trekker seg sammen. Til slutt mangler bare maling.

PROBLEM
Under de gamle gipsplatene skjulte det seg et paneltak med perlestaffprofil.

LØSNING
Du må slipe, sparkle og male. Løsningen er enkel, men anstrengende.

Bruk en vannoppløselig maling til taket. Den lukter ikke, og tørker mye raskere enn alkydmaling.

Tidsforbruk

2-3 dager, inkl. tørketider

Pris

Cirka 500 kroner, avhengig av takets størrelse

Vanskelighetsgrad

Det er overhodet ikke vanskelig å reparere et paneltak. Men arbeidsstillingen kan skape problemer.

Veiledning

01
Slik gjør du 5 Trinn

1

Fjern alle lister hele veien rundt. Uansett om det er gamle skyggelister, eller som her, de listene som har dekket overgangen mellom gipsplater og vegger, så skal de ned før du begynner å slipe.

2

Er det spiker, skruer og kroker i taket, så skal de vekk. De vil ødelegge slipepapiret ditt. Enda verre er det at de vil bli synlige senere, uansett hvor mange lag maling du legger oppå.

3

Alle hull sparkles ut. Bruk en akrylsparkelmasse som er litt f eksibel. Den vil ikke sprekke så lett når treet beveger seg med varierende luftfuktighet. VIKTIG! Husk å velge en sparkelmasse som kan slipes og overmales!

4

Sprekker fuges med elastisk fugemasse. Et paneltak beveger seg mye i skjøtene i løpet av året. Derfor er ikke akrylsparkelmasse nok. Bruk en elastisk fugemasse. Den kan ikke slipes, så du skal straks glatte over med en våt svamp.

5

Til slutt skal taket males. Er det et ubehandlet tak du er i gang med, skal det ha en sperregrunning (kvistlakk) først. Deretter legger du på grunningsmaling og til slutt et par toppstrøk i en rengjørings-vennlig glansgrad (det vil si halvblank).

Har taket vært malt tidligere, kan du klare deg med et mellom- og toppstrøk.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Tretak