Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tretak

Her kan du finne tips og veiledninger til hvordan du renoverer og reparerer husets paneltak.

Tretak – en enkel og klassisk løsning

I mange eneboliger er det satt opp himling av trepanel, et tretak. Enten det er snakk om opprinnelige tretak, ofte i hus bygget på 1960-tallet til årtusenskiftet, eller tretak satt opp senere.

Tretak består oftest av panelbord i forskjellige bredder, og hvis underlaget bygges riktig er de enkle å sette opp. Presisjon er nøkkelordet: Hvis det underliggende skjelettet av lekter og spikerslag er rett, vil resultatet bli bra.

Den vanligste måten å gjøre det på er med panelbord som samles med fjær og not. Men du kan også kjøpe forskjellige typer profilerte panelplater.

Maling av tretak

For mange er mørkt eller gulnet tretak ikke noe særlig fint å se på. Dagens trender peker også mer mot lyse og hvite tak. Og med mindre du velger å ta ned taket for å erstatte det med for eksempel gips, er løsningen maling. Enten en dekkende hvit maling eller en lutbehandling som lysner treet, men bevarer strukturen.

Hvis malingen skal være helt, eller nesten helt, dekkende - må du virkelig anstrenge deg. For en ting er å rulle eller pensle maling på tretaket, noe annet er å sikre deg et godt resultat. Hvis du bare kaster på maling, vil du fort fremheve de sprekkene som blir veldig tydelige der bordene møtes. Og hvis du ikke får behandlet tretaket riktig før du svinger penselen, kan du ikke være sikker på at malingen holder noe særlig lenge.

Det må altså både vaskes, fuges og males flere ganger på tretaket før du er i mål. Men du kan til gjengjeld også være sikker på et flott og holdbart resultat. Og noe som ligner på et helt nytt tretak.

LES GJØR DET SELV VEILEDNING: Maling av tretak

Lutbehandlet tretak

Hvis du fortsatt vil kunne se strukturen på treet, men gjerne vil ha et lysere tretak - er et lutbehandlet tretak veien å gå. Det er en litt enklere prosess, fordi du nødvendigvis ikke trenger å fuge sprekkene før du maler. Men vaskingen er altså fortsatt nødvendig. Du kan kjøpe flere produkter som er beregnet til å lysne treverk og tretak. Spør i byggvarehuset eller hos fargehandleren.

Du må regne med at treet skal behandles flere ganger, særlig om du vil ha tretaket mye lysere enn et gulnet furutretak.

Ferdigbehandlet panel

Hvis du vil kle taket med bord, kan du fra starten av velge om det skal lysnes. I så fall er det klart enklest å behandle bordene før du setter dem opp. Du kan også kjøpe bord som allerede er behandlet, for eksempel med en hvite beis. Uansett hva du velger, så må du være forberedt på at treet på tretaket vil gulne med tiden. Og da må du lese mer i avsnittet om maling av tretak.

Viktig å kunne om tretak

Hvis du velger å sette opp et nytt tretak som er senket i forhold til det eksisterende taket, må du være oppmerksom på at et tretak med hulrom under er en farlig løsning i forhold til brann. Setter du opp nytt tretak i et eldre hus, skal ikke taket være mindre brannhemmende enn det eksisterende. Bygger du nytt, skal du følge tekniske forskrifter og de aktuelle reglene for brannsikring.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake