DIY: skap det perfekte inneklima

I Norge bruker vi utallige timer i hjemmet. Da er det ekstra viktig å holde et godt inneklima. Det er ingen hemmelighet at et godt inneklima har god påvirkning på helsen og kan forbedre mange helseplager. Dårlig inneklima kan blant annet føre til hodeverk, mangel på energi, tretthet og plagsomme allergier.

© Depopsitphotos

Det er mange hverdagslige aktiviteter som man utfører i eget hjem og som kan føre til et innestengt og dårlig inneklima. Dette kan være ting som å male med sterke malingstyper, pusse etter sparkling, legge nye fliser og lignende. Det finnes heldigvis ulike tiltak du kan gjøre for å skape et godt inneklima, blant annet å rengjøre med milde såper som de har hos Matas eller å alltid sørge for god utlufting når man driver med oppussing. Her skal vi se på noen enkle triks du kan gjøre på egenhånd for å skape et helsefremmende miljø i hjemmet.

Bruk en luftrenser

Godt inneklima betyr på mange måter frisk luft som gjør godt for kroppen. Når vi puster, slipper vi ut CO2, som bør skiftes ut med frisk luft. Det kan finnes mange grunner til at det ikke er like enkelt eller like sunt å lufte med åpne vinduer. Om vinteren er det nokså kaldt og romtemperaturen vil synke fort, mens mange bor i byer hvor det er mye forurensing som man ikke ønsker inn i stuen.

En luftrenser kan derfor være løsningen for å skape et godt inneklima på en enklere måte. På Matas.no har de for eksempel luftrenser som bidrar til et godt miljø i hjemmet, noe som kan være spesielt viktig dersom man for eksempel har kjæledyr eller allergier. En luftrenser vil bidra til et bedre miljø inne uten å gå på kompromiss av miljøet.

Oppgrader boligen regelmessig

Uten tilstrekkelig med behandling av boligen, kan det for eksempel oppstå fuktskader og råte. Å jevnlig oppgradere boligen vil si å blant annet male fasaden med miljøvennlig maling når det trengs, sørge for at tetningslistene rundt alle vinduer og dører er i topp stand, bytte til moderne vinduer som isolerer godt og holde luftespalter åpne om sommeren. Det er alltid viktig å se over at alle kritiske punkter i boligen fungerer optimalt. Det vil spare både deg og miljøet på sikt.

Hold en jevn temperatur med varmesystemer

Dette kan for mange være en utfordring i Norge hvor man har svært svingende temperaturer. Om vinteren fyrer mange med ved som kan føre til tørr luft i hele huset og tørr hud som kan lindres med fuktighetsgivende kremer fra Matas. Om sommeren kan derimot kaldere temperaturer inne føre til fuktdannelser.

Derfor er det viktig å holde en jevn temperatur året rundt. Du kan installere en varmepumpe, legge varme i gulvet eller plassere panelovner under vinduer, for å regulere temperaturen, noe som i stor grad vil bidra til et bedre klima innendørs. Samtidig er varmepumper og mange typer gulvvarme miljøvennlige alternativer og krever lite energi for å fungere, sammenlignet med andre løsninger.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Inneklima