Inneklima

Tung og fuktig luft! Duggete ruter! Muggsopp! Kuldebroer! Fukt i kjelleren! Alt dette er trusler mot et godt inneklima i boligen. På disse sidene finner du en masse bakgrunnsartikler og trinn for trinn-veiledninger, slik at du kan sikre deg et bedre inneklima hjemme hos deg.

Alle artikler om Inneklima

Bra inneklima

Vi oppholder oss innendørs flere timer i døgnet. Derfor kan inneklimaet ha en stor innflytelse på vår sunnhet og velvære.

Hvis du vil sikre deg et bra inneklima i hjemmet, er det en rekke ting du kan gjøre. Det handler i stor grad om å minske fukten og dermed også risikoen for muggsopp og hussopp.

På denne siden har vi samlet noen gode tips og en hel del gjør det selv-veiledninger som kan hjelpe deg med å sikre et bra inneklima i ditt hjem.

Måling av inneklima

Luftfuktigheten er en viktig faktor for inneklimaet. Den kan du sjekke med et hygrometer, som er billig å skaffe seg.

Målingen skal gjøres tre ganger daglig over en lengre periode. Hvor høy luftfuktigheten skal være, avhenger av årstiden.

Inneklima luftfuktighet

Den relative luftfuktigheten bør:

  • ligge mellom 25% og 65%
  • ligge under 65% om sommeren
  • ligge under 45% om vinteren

Tørt inneklima

Hvis inneklimaet ditt er for tørt, kan det gi utslag i tørr hud, tørre øyne og tørre slimhinner.

For boligen din, kan det tørre inneklimaet bety at tregulv og -dører trekker seg mer sammen. Den enkleste måten å heve fuktnivået på er med en befukter som tilfører fukt i luften.

Fukt i hjemmet

Gjennom matlaging, klesvask, bad og andre vanlige gjøremål i hjemmet, bruker en vanlig familie med to voksne og to barn rundt 10 liter vann om dagen.

Det er viktig at hjemmet ditt kan bli kvitt vannet, slik at det ikke setter seg i møbler, vegger og treverk, og med tiden utvikler seg til for eksempel muggsopp.

LES OGSÅ: 15 myter om muggsopp

En kuldebro gir trekk i huset, blir dyrt på strømregningen og kan forårsake kondens og muggsopp. Se her hvordan du avslører og blir kvitt kuldebroer: Slik unngår du for kuldebroer i boligen

Unngå fukt i hjemmet

Vil du forbedre inneklimaet, må fukten flyttes ut. Det finnes flere måter du kan bli kvitt fukten på.

Redaksjonen anbefaler: Slik unngår du dugg på vinduer

Den enkleste og mest effektive, om du vil forbedre inneklimaet, er å lufte ut grundig. Det bør gjøres tre ganger om dagen i fem til 10 minutter. Du kan også velge for eksempel å installere vifter som hjelper deg å sirkulere luften. Hvordan du gjør det, kan du lese mer om i våre gjør det selv veiledninger her på siden.

LES OGSÅ: Monter en vifte på badet og få frisk luft

Fukt i kjeller

Ofte er kjelleren et av de stedene hvor det er vanskeligst å bli kvitt fukten.

Derfor har vi samlet en hel rekke artikler om hvordan du får et bedre inneklima i kjelleren din. De finner du her:
Unngå fukt i kjelleren

Side 1 / 2