Fukt i seg selv er ikke så farlig, men i fukt trives husstøvmidd, som gir allergi, og muggsopp, som kan gi alvorlige allergiske reaksjoner. Når du lufter ut, fjerner du fukten og gjør livet vanskelig for husstøvmidd. Du fjerner samtidig eventuelle skadelige partikler fra maling, lim, plastmaterialer og lignende. Problemet er bare at de fleste av oss ikke lufter tilstrekkelig ut.

Undersøkelser viser nemlig at selv om mange av oss synes at vi lufter ut flittig, så blir det kun ytterst sjelden til de nødvendige tre ganger fem til ti minuttene med gjennomtrekk, med åpne vinduer på begge sider av huset, om dagen. Og uansett hvor mye du lufter ut, kan det ikke redde en fuktig krypekjeller eller alene løse problemet med kondens på kalde flater.

Fukt oppstår av mange årsaker i huset ditt. Bare det at du og resten av familien din puster, avgir adskillige liter vann til luften. Det samme gjør klestørking, vask, oppvask og alle mulige andre daglige gjøremål. Derfor skal det flere tiltak til for at du skal kunne slippe av med fukten, slik at du sikrer et godt inneklima. Men alt sammen er ting du fint kan fikse selv.

Forsikring ved muggsopp

Muggsopp er faktisk normalt ikke dekket av husforsikringen. Årsaken er at muggsopp som oftest er noe som har oppstått over tid, og som kunne vært unngått med riktig vedlikehold. Hvis muggsoppen er en følgeskade av for eksempel en vannlekkasje, dekkes utbedringen av forsikringen.

Last ned artikkelen og se hvordan du finner og unngår de farlige fuktfellene.