Unngå fuktfeller og få et godt inneklima

Feil oppvarming og dårlig ventilasjon skaper fukt i en bolig. Og for mye fukt gir dårlig inneklima. Se hvordan du finner fellene og hvordan du unngår dem.

Fukt i seg selv er ikke så farlig, men i fukt trives husstøvmidd, som gir allergi, og muggsopp, som kan gi alvorlige allergiske reaksjoner. Når du lufter ut, fjerner du fukten og gjør livet vanskelig for husstøvmidd. Du fjerner samtidig eventuelle skadelige partikler fra maling, lim, plastmaterialer og lignende. Problemet er bare at de fleste av oss ikke lufter tilstrekkelig ut.

Undersøkelser viser nemlig at selv om mange av oss synes at vi lufter ut flittig, så blir det kun ytterst sjelden til de nødvendige tre ganger fem til ti minuttene med gjennomtrekk, med åpne vinduer på begge sider av huset, om dagen. Og uansett hvor mye du lufter ut, kan det ikke redde en fuktig krypekjeller eller alene løse problemet med kondens på kalde flater.

Fukt oppstår av mange årsaker i huset ditt. Bare det at du og resten av familien din puster, avgir adskillige liter vann til luften. Det samme gjør klestørking, vask, oppvask og alle mulige andre daglige gjøremål. Derfor skal det flere tiltak til for at du skal kunne slippe av med fukten, slik at du sikrer et godt inneklima. Men alt sammen er ting du fint kan fikse selv.

Forsikring ved muggsopp

Muggsopp er faktisk normalt ikke dekket av husforsikringen. Årsaken er at muggsopp som oftest er noe som har oppstått over tid, og som kunne vært unngått med riktig vedlikehold. Hvis muggsoppen er en følgeskade av for eksempel en vannlekkasje, dekkes utbedringen av forsikringen.

Still diagnosen

Det er faktisk ganske enkelt å se om luften i boligen din er for fuktig. I tillegg til å måle, kan du ganske enkelt lukte deg frem.

Et enkelt hygrometer (fuktmåler) kan fortelle deg hvor høy luftfuktigheten er. Hygrometere er ofte bygget inn i digitale værstasjoner, men kan også fås som selvstendige målere.

Har du store fuktproblemer, vil du - eller gjester som ikke bor i huset til daglig - ofte kunne lukte det (lukten av fuktig kjeller).

Mekanisk ventilasjon på bad

Det er ikke nok bare å åpne vinduet når du har tatt deg en dusj. I alle nye bygg skal det være mekanisk utsuging fra badet, og du bør absolutt installere en baderomsvifte, hvis du ikke har det. Husk at det skal kunne komme luft inn, før du kan suge luft ut av et rom. En sprekk på én centimeter under døren inn til badet er den enkleste løsningen.

1

Bor hull i taket eller veggen ut til det fri.

2

Sett opp viften, og få en elektriker til å koble den til.

3

La viften klare resten, gjerne ved hjelp av en innebygget fuktstyring.

Friskluftinntak i vegger

Du kan ikke suge luft ut av et rom hvis det ikke samtidig kommer luft inn. Et enkelt friskluftinntak, altså et hull i ytterveggen med et spjeld som kan åpnes og lukkes, løser oppgaven. Særlig i kjellere eller på steder der det ikke er mange vinduer, er det en god løsning. Du kan installere friskluftinntak som kan skrus opp etter behov. I de varmeste timene på sommerdager bør du stenge friskluftinntakene for ikke å skape fukt når den varme luften suges inn i den kjøligere kjelleren.

1

Bor hull gjennom ytterveggen.

2

Sett en rist i veggen.

3

Sett en ventil innvendig, slik at du kan regulere hvor mye luft som kommer inn.

Soldrevet ventilasjon

En solfanger, der luften varmes opp av solen og deretter blåses inn i for eksempel kjelleren, kan både varme og ventilere. Det er en god løsning til kjellere, uthus og hytter.

1

Sett opp solfangeren, helst på en sydvendt vegg.

2

Sett viften i et hull du har laget i veggen, og koble den til solfangeren.

3

Monter styringsenheten, og koble den til solfangeren.

Ventilator

Når du lager mat, skaper du også damp og dårlig luft. Her fikser en effektiv ventilator problemet - husk å starte den noen minutter før du går til grytene, slik at den rekker å danne et undertrykk i kjøkkenet.

Ventilasjonsanlegg

Den mest effektive måde at sikre et godt indeklima på er et ventilationsanlæg, der skifter brugt luft ud med frisk luft. Vil du problemet med dårligt indeklima til livs én gang for alle, kan du investere i et egentligt ventilationsanlæg - et såkaldt genvekssystem.

Den “forurenede”, varme indeluft bliver suget ud, og på vej ud varmer den den friske, kølige udeluft op (uden at de to luftstrømme blandes). Anlægget sikrer, at du altid har frisk luft uden for meget fugt.

Et komplet anlæg kan fås fra cirka 35.000 kroner og opefter.

Det må trekkes mange rør til et ventilasjonsanlegg, men det er en effektiv løsning.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Inneklima