Enkel støyisolering av ventilatoren

En ventilator med innebygget motor bråker! Velger du i stedet en med ekstern motor, kan du relativt enkelt bore hull i ytterveggen og flytte motoren – og dermed støyen – utendørs.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
20.000 kroner
Ventilator med ekstern motor

Emhættens motor er placeret på den anden side af husets ydermur, så larmer det mindst muligt i køkkenet.

Intro

En mindre støyende kjøkkenvifte sikrer stemningen

Osen fra stekepannen sprer seg rundt i kjøkkenet, og kjøkkenviften bråker og kjøres på full styrke. Det er nesten så du ikke får ført en samtale med gjestene dine eller får tenkt klart. Det er et scenario de fleste kjenner seg igjen i.

Men du kan få ro på kjøkkenet og bli kvitt både støyen og osen fra stekepannen om du monterer en mindre støyende kjøkkenvifte.

Ventilator med ekstern motor

Du få en en mindre støyende kjøkkenvifte ved å flytte selve motoren til kjøkkenviften bort fra kjøkkenet og til et sted hvor støyen ikke sjenererer.

Du skal altså investere i en ekstern motor til kjøkkenviften for at det skal lage mindre støy. En ekstern motor til en kjøkkenvifte kan skaffes for noen få tusen kroner.

På loftet, taket eller veggen

Når du har bestemt deg for at du gjerne vil investere litt penger for å få en mindre støyende kjøkkenvifte, må du velge hvor du vil plassere den eksterne motoren.

I vårt tilfelle har vi valgt en løsning hvor den eksterne motoren til den mindre støyende kjøkkenviften er plassert på yttermuren av huset. Du kan også velge å plassere motoren på loftet, og hvis det ikke er plass der så kan du også kjøpe motorer til mindre støyende kjøkkenvifter som kan monteres på taket.

Slik optimerer du en mindre støyende kjøkkenvifte

Når du har bestemt deg for hvor du vil plassere den eksterne motoren, kan du ytterligere optimere den mindre støyende kjøkkenviften.

Røret som skal transportere matosen ut fra kjøkkenet har nemlig stor innflytelse på hvor mye den mindre støyende kjøkkenviften kommer til å bråke. Luft bråker nemlig når det beveger på seg. Derfor er det viktig at røret til den mindre støyende kjøkkenviften blir ført så direkte som mulig ut til motoren og uten for mange bøyer.

Velg det riktige røret til den mindre støyende kjøkkenviften

Du bør også velge et rør med en stor diameter. Det gir mindre lufthastighet, som resulterer i mindre støy og dermed en mer støysvak kjøkkenvifte. Det optimale valget er et brannsikkert aluflexrør. Det har en veldig lav bølgehøyde som reduserer luftmotstanden minst mulig.

Ikke velg plastflexrør. De har store folder som gir mer luftmotstand, og dermed mer støy.

Når du skal montere en mindre støyende kjøkkenvifte

Når du monterer en mindre støyende kjøkkenvifte, er det i første omgang viktig at du er nøyaktig med oppmålingen. På den måten er du sikker på at kjøkkenviften din for det første kommer til å sitte riktig over komfyren, og at du for det andre ikke borer hullet i veggen på feil sted.

Krever et spesielt bor

Hvis du, som oss, velger å montere motoren til den mindre støyende kjøkkenviften på yttersiden av veggen, vil du få bruk for et såkalt kjernebor til å lage hullet i muren.

Kjerneboret kan ikke nå hele veien gjennom muren på en gang, så du skal først bore med et langt murbor, og så bruke kjerneboret fra innsiden, inntil du er halvveis gjennom veggen – og til slutt kan bore det siste stykket fra utsiden. Men det er også det vanskeligste ved å montere en mindre støyende kjøkkenvifte, så hvis du vil bli kvitt støyen fra kjøkkenviften, er prosjektet relativt enkelt.

Veiledning

01
Oppmåling 3 Trinn

Ventilator med ekstern motor: Tegn opp hvor innerdelen skal plasseres 1

Tegn opp hvor innerdelen skal plasseres. Den skal sitte midt over komfyren, som du markerer med en strek. Hold monteringsrammen mot taket, og tegn opp langs innsiden av rammen. Det er her du skal bore hull til røret.

Ventilator med ekstern motor: Bor hull i veggen fra kjøkkenet 2

Bor hull i veggen fra kjøkkenet. Her er det en murvegg, som skal bores med et kjernebor. Først borer vi med et langt bor, med samme diameter som senterboret i kjerneboret vi bruker. Det ferdige hullet skal ha en diameter på 20 cm.

Ventilator med ekstern motor: Bor det store hullet med kjerneboret 3

Bor det store hullet med kjerneboret. Det krever en kraftig bormaskin. Sett den på lav hastighet og lavt moment, så maskinen kobler ut hvis boret setter seg fast. Du må bore halvparten fra hver side av veggen.

02
Sett opp motoren 5 Trinn

Det følger med et teleskoprør til motoren, som skal plasseres i hullet i veggen. Røret beskytter den fleksislangen som luften fra kjøkkenet suges ut gjennom.

Hullet i ytterveggen er vanskeligst å lage i en murvegg, der du helst skal bruke et kjernebor. Har du ikke det, kan du leie et hos et verktøyutleiefirma. Eventuelt kan du også bore en rekke hull, og deretter hugge hull med meisel og hammer. Men da risikerer du at mursteinene rundt hullet også løsner.

I en trevegg lager du hullet med en hullsag på bormaskinen, eller eventuelt en stikksag eller en bajonettsag.

Ventilator med ekstern motor: Stussen på baksiden av motoren skjæres til 1

Stussen på baksiden av motoren skjæres til. Den er 125 mm i diameter ved levering, men fleksirøret som skal kobles til ventilatoren er 150 mm. Derfor skjæres det ytterste stykket på stussen vekk med ei baufil, slik at delene kan passe sammen.

Ventilator med ekstern motor: Monter fleksirøret på motoren 2

Monter fleksirøret på motoren. “Rynkene” på den nederste delen av røret trekkes ut, så det nesten blir glatt. Trykk deretter røret over stussen, og sett det fast med et spennebånd.

Ventilator med ekstern motor: Bor hull i veggen utvendig, og monter et teleskoprør 3

Bor hull i veggen utvendig, og monter et teleskoprør. Det gjør det lettere å føre fleksirøret gjennom veggen. Når du skal bore i murveggen utenfra, skal du igjen bruke kjerneboret.

Ventilator med ekstern motor: Skru løs bakplaten til motoren, og stikk rør og ledning inn i hullet 4

Skru løs bakplaten til motoren, og stikk rør og ledning inn i hullet. Bakplaten avmonteres ved å løsne to skruer i bunnen. Trykk fast platen mot veggen, og marker hvor det skal bores hull til den. Bor hull, sett i plugger og skru fast platen.

Ventilator med ekstern motor: Sett kappen med motoren på plass på platen 5

Sett kappen med motoren på plass på platen. Den festes med to skruer i bunnen. Ved monteringen kobles en kontakt fra motoren sammen med en kontakt fra ventilatoren, slik at det kommer strøm til motoren.

03
Sett opp innerdelen 7 Trinn

Nå kan du konsentrere deg om å sette opp dekorventilatoren inne på kjøkkenet. Den kalles det, fordi innerdelen bare er en hette, et tomt skall, som fanger opp matos og damp. Selve viften sitter på utsiden. Innerdelen skal hektes på en boks, som skrus fast på veggen over komfyren. I tillegg til boksen, skal det settes opp en todelt inndekning. Den dekker fleksirøret som forbinder motoren på utsiden med innerdelen.

Den nederste delen av hetten plasseres minst 35 cm over platene.

Ventilator med ekstern motor: Skru fast rammen til innerdelen på veggen 1

Skru fast rammen til innerdelen på veggen. Rammen holdes helt opp mot taket, og underkanten trekkes ned til riktig høyde. Merk opp til de seks hullene, og bor dem ut. Vi bruker plugger i hullene, og rammen skrus fast med seks skruer.

Ventilator med ekstern motor: Boksen til hetten hektes på rammen 2

Boksen til hetten hektes på rammen. Sjekk at den sitter rett. Det er justerskruer på boksen, så den er lett å rette opp. Når den sitter riktig, spennes den fast med kontramuttere. Innvendig holdes den fast med to skuer nederst.

Ventilator med ekstern motor: Styringskabelen kobles sammen 3

Styringskabelen kobles sammen, slik at den utvendige delen fra motoren kobles til innerdelen. Støpselet til ventilatoren settes i stikkontakten på veggen. Det skal ikke være koblet strøm til stikkontakten ennå.

Ventilator med ekstern motor: Trekk røret ned til hetten 4

Trekk røret ned til hetten, og skjær det til i lengden med en hobbykniv. Trekk ut rynkene på de nederste 5 cm av røret. Det skal også monteres en tilbakeslagsklaff, før røret spennes fast til stussen med et spennebånd.

Ventilator med ekstern motor: Sett fast inndekningen til rammen 5

Sett fast inndekningen til rammen. Den består av to deler. Først settes den øverste, minste delen opp. Deretter limes tre beskyttelsesark fast, slik at den øverste delen ikke ripes opp når den nederste delen settes på plass.

Ventilator med ekstern motor: Skjermen hektes på plass på inndekningen 6

Skjermen hektes på plass på inndekningen. Her skal to ledninger på skjermen settes i stikkene på kanten av boksen, før hetten vippes inn på skrå, og settes fast til boksen med seks skruer. Til slutt monteres fettfilter og sugeplater.

Ventilator med ekstern motor: Så er ventilatoren satt opp 7

Så er ventilatoren satt opp og klar til å suge ut matosen - uten at den støyer.

Materialer

  • Dekorventilator (her fra Miele)
  • Veggmotor (her fra Miele)
  • 150 mm fleksirør Skruer og plugger (følger normalt med) Langt bor (skal passe til kjerneborets senterbor)

Spesialverktøy

  • Kjernebor, diameter 20 cm

Tidsforbruk

Cirka 1-2 dager.

Pris

Cirka 20.000 kroner. Men det kan gjøres mye billigere. Utendørs motorer kan du få fra cirka 5000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Det vanskeligste er å lage hull i ytterveggen, som du fører fleksirøret gjennom.

Video

TEKNIKK: Hull til rør i murverk

En meisel og et lite murbor fikser oppgaven

VERKTØY: Slik bruker du slagskrumaskinen

Slagskrumaskinen kan brukes til det samme som skrumaskinen, og litt til. For den er mye sterkere. I denne videoen viser vi hvordan du bruker maskinen til enkelt å bore store, dype hull i tre og montere lange skruer, muttere og kraftige franske treskruer. Det krever bare riktig tilbehør og riktig innstilling.

Tips & Triks

3 muligheter når motoren skal plasseres lydløst

Hvis du skal ha en ny ventilator på kjøkkenet, er det normalt tre forskjellige måter å gjøre det på, hvis du ønsker en så lydløs løsning som mulig. Det handler om å få motoren, og dermed støyen, så langt unna kjøkkenet som mulig.

Motoren kan enten plasseres på ytterveggen, på loftet eller taket. Hvilken løsning som er best, avhenger av forholdene hjemme hos deg.

Motoren står på loftet, og sender matosen ut gjennom en takhatt, via et fleksirør.

Er det ikke plass til en motor på loftet, kan du sette den på taket: I en takhatt med innebygget motor.

Fleksirøret kan føres ut gjennom veggen til en utvendig motor, hvis komfyren er plassert mot en yttervegg, som den er her.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Lydisolering