Lydisolering

Moderne innredninger med mange glatte flater gir problemer med støy i boligen. Her får du hjelp til effektiv Lydisolering – uansett om støyen kommer fra ventilatoren eller gjennom døren, veggen, vinduene eller gulvet.

  Alle artikler om lydisolering

  Lydisolering av hjemmet

  Hjemmet fylles opp av bråk fra for eksempel oppvaskmaskin, kjøkkenvifte og musikk fra ungenes høyttalere, samtidig som støy fra nærliggende veier også er vanskelig å ignorere.

  Heldigvis kan du med en riktig lydisolering bli kvitt mye av støyen. Og det krever heller ikke store ombygninger å lage lydisolering i huset.

  Et par meter med tetningslister i det gamle vinduet kan noen ganger være like god lydisolering som en to meter høy støyvold eller et støygjerde ut mot veien.

  LES MER: Slik minimerer du støy i boligen

  Enkel lydisolering

  Det kan kanskje høres ut som noe vanskelig eller noe teknisk å lage lydisolering i hjemmet. Men det trenger faktisk ikke være så vanskelig.

  Noe lydisolering kan du rett og slett lage ved bare å innrede hjemmet på en annen måte. En stor bokhylle opp mot en vegg er for eksempel en god metode til å lydisolere mellom to rom. Et stort teppe kan også virke støyreduserende i et lokale.

  LES MER: Demp støyen - det trenger ikke å være stygt

  Lydisolering av dør

  Dørene i boligen kan ofte fungere som en motorvei for støy. Det skyldes hovedsakelig at mange dører til innendørs bruk, og særlig eldre dører, ikke er særlig robuste og at de ofte er bygd av tynne materialer uten tanke på lydisolering.

  Hvis du vil lydisolere døren, er du derfor nødt til å skifte ut den gamle døren med en dør bygget for lydisolering.

  Heldigvis er det å sette inn en lydisolert dør ikke noe særlig vanskeligere enn å sette i en helt vanlig dør.

  De fleste trinnene er de samme, forutsetningen er kun at selve døren og karmen er bygd for lydisolering. Resten handler om en fuge, så døren er godt lydisolert hele veien rundt.

  LES MER: Slik får du en støyisolert dør

  Lydisolering av tak

  Støy fra overetasjen kan du bli kvitt uten at dine overboere eller andre som bruker etasjen trenger å dempe seg.

  Lydisoleringen får du ved å bygge en nedsenket himling med mineralull og to lag gipsplater. Denne typen lydisolering fjerner nemlig det meste av støyen fra overetasjen.

  LES MER: Slik får du en støyisolert himling

  Arbeidet er forholdsvis omfattende og du skal ta stilling til hva slags støy du gjerne vil isolere mot.

  LES OGSÅ: Bedre akustikk med spilepanel

  Lydisolere vegg

  Hvis du vil lydisolere veggen, skal du bygge en forsatsvegg. Faste materialer transporterer lyd godt, så derfor er det viktig at forsatsveggen ikke har kontakt med den eksisterende veggen. Deretter er det viktig at forsatsveggen bygges relativt solid, da dette også vil bidra til en ordentlig lydisolering.

  SE VIDEO: Bygg en vegg som stopper lyden

  Lydisolering er ikke alt

  Du vil aldri kunne isolere deg fra alt støy. Men det finnes mange andre måter til å dempe støyen i boligen din på. For eksempel kan romklangen i et rom gjøre at støy oppfattes som høyere enn det kanskje er.

  Derfor kan innredningen av et rom også ha betydning for hvor mye støyen plager deg. Ut over innredningen finnes det også andre tiltak du kan gjøre for å utbedre støyen i boligen din.

  Les mer her: Hva er det beste våpenet mot dårlig akustikk?