1. HULL I RISTER OG DEKSLER Hvis deksler og rister er defekte eller mangler, kan rotter uten større problem klatre opp gjennom kummen og dermed ut av kloakken.
2. UTETTE UTLUFTINGSRØR Hvis du har et utett utluftningsrør fra kloakken, kan rottene få tilgang. Du skal derfor for sikre deg om at rørene ikke har utettheter, og husk at rottene kan komme seg gjennom et hull på stør relse med et kronestykke - bare to centimeter er nok! Sjekk også at utluftingen på taket er sperret med en rist.
3. SPREKKER I SOKKEL OG GRUNNMUR Du skal sørge for at det ikke er hull og åpninger i grunnmur, sokkel og på veggene ellers. Ikke bare på grunn av fyringsutgifter og potensielle fuktskader, men også fordi sprekker og åpninger kan være en vei inn for rotter og mus.
4. SLUKRIST En rotte kan løfte mer enn én kilo, så den kan fint fjerne en rist over et gulvsluk hvis risten ikke sitter skikkelig fast. Er du redd for at rottene kan komme inn gjennom sluket, finnes det rister som kan skrus fast. Dette er spesielt aktuelt i kjellere.
5. UBRUKTE KLOAKKRØR Det kan være grener av kloakksystemet som ikke er i bruk. Er det ubrukte rørledninger, vil de være tørre, og her kan rottene ha glimrende boltreplass. Ubrukte rør skal derfor blendes ved avgreningen.
6. TRÆR OG BUSKER Sørg for at rottene ikke kan klatre opp på taket via trær og busker. Rotter er flinke til å klatre, og de kan også klatre opp på taket via et tre. Vårt råd er at du beskjærer busker og trær, slik at det er minst 40 cm avstand til huset.
7. KLOAKKRØR OG FALLSTAMMER Kloakkrør og fallstammer kan lukkes med en rottesperre - en blokade av rustfritt stål, som rottene ikke kan gnage seg gjennom. Den monteres typisk i stikkledninger og drensledninger ut til det store kloakknettet. Rottesperren hindrer rottene i å komme inn, men problemet er at det allerede kan være rotter i stikkledningen når rottesperren monteres. Rottesperren må installeres av en rørlegger, og det koster fort mange tusenlapper, avhengig av tilgjengeligheten til kloakkrør og stikkledningen.
5 ting rottene elsker
1. NEDFALLSFRUKT PÅ GRESSPLENEN Du har kanskje aldri tenkt over det, men råtnende epler, plommer og pærer er snadder for rotter, som faktisk ikke lever hele sitt liv i kloakken. De forviller seg også opp til overflaten etter mat, og hagen kan være et fristende matforråd. Derfor skal du jevnlig gå gjennom hagen og samle opp nedfallsfrukt og annet som er snadder for rottene.
2. MATAVFALL I KOMPOSTEN Kompostbingen er en annen fristelse for rottene. I hvert fall hvis du komposterer bearbeidede matvarer som kokte grønnsaker og rester av kjøtt. Hvis kompostbingen ikke skal lokke til seg rotter, bør den kun inneholde hageavfall og utilberedte grønnsaker som poteter, gulrøtter, purre og lignende. Hvis du vil kompostere bearbeidede matvarer, skal du investere i en rottesikker kompostbeholder.
3. EN OVERFLOD AV FUGLEMAT Det er hyggelig med fugleliv i hagen, men det gjelder å gjøre det så vanskelig som mulig for rotter å komme til fuglebrettet. Fuglefrø på et fuglebrett er som et pent dekket bord for en rotte, som er ganske flink til å klatre i trær eller opp en stolpe. Det beste du kan gjøre, er å plassere en tynn, rund stang et godt stykke fra trær og busker. Da er det vanskeligere å klatre opp. Faller det fuglemat på bakken, skal det fjernes, så det ikke tiltrekker seg rottene.
4. FINE GJEMMESTEDER OG ROTEHAUGER Rotter liker godt gjemmesteder. Derfor er tomten rundt huset ditt mer lokkende hvis den er rotete. Er du i gang med en ombygging, vil det ofte stå byggematerialer tett på huset, og det kan være et fint skjulested for rotter. Derfor bør du så sant det er mulig unngå rot tett på huset ditt.
5. HØNSEGÅRD Hønsehus og en hønsegård er rottene glad i. Hønseforet lokker dem dit. Derfor er det viktig at du forsikrer deg om at rotter ikke kan få tilgang til hønsematen. Dessuten bør du heve hønsehuset et stykke over bakken, slik at det blir vanskeligere for rottene å komme til. Sørg for å bruke en finmasket hønsenetting, som rottene ikke kan komme seg gjennom.