Bygg en superenkel utetrapp

Glem alt om vanskelig utsagingav trappevanger og komplisertekonstruksjoner. Se her hvordandu bygger en trapp med bruk avbare en sag og en bor-/skrumaskin.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
2.000 kroner

Vi legger tre terrassebord (her av bambus) på hvert trappetrinn. I det siste bordet skal det sages et hakk, slik at det passer ved døren.

Intro

Det er ofte en stor utfordring å bygge en trapp. Du skal måle og regne ut både dybder og høyder. Dette er ofte grunnen til at midlertidige trapper av paller og andre enkle løsninger får lov til å leve altfor lenge.

Men trappebyggingen trenger slett ikke å være vanskelig. Du kan for eksempel bygge vangene ved bare å legge biter av konstruksjonsvirke oppå hverandre, og forbinde dem med terrassebord. Det er enkelt, det går fort og resultatet kan faktisk bli ganske pent.

Konstruksjonsvirke er kraftig, og har den fordelen at det fås i varierende størrelser, som øker med 2,5 cm. Det gjør det greit å finne en størrelse som passer noenlunde høyden til trappen din.

Til trappetrinn har vi valgt terrassebord av bambus. De er hardføre og kan klare utelivet. Hver vår skal de helst ha en runde med slipemaskinen og litt olje, da blir de som nye igjen, hele sommeren.

Vi undersenker skruene på bordene, slik at du kan løpe barbeint i trappen uten at du skader deg. Sørg for at skruene bare akkurat går ned i overflaten. Under-senker du dem for mye, vil hullene nemlig samle vann. En slik vannansamling får treet til å råtne på lang sikt.

Veiledning

01
Trappen måles opp 3 Trinn

Når du skal måle opp til trappen, skal du være oppmerksom på at du kan kjøpe konstruksjonsvirke i sprang på 2,5 cm. Du kan derfor rimelig enkelt finne en høyde som passer.

Her har vi bruk for to trinn, og legger derfor en kort vange oppå en lang. De danner på den måten to trinn. Når du måler opp, beregner du vangene 5-10 cm lenger enn de ender med å bli. Dermed har du litt å kappe på.

1

Mål opp trappens bredde og høyde. Trappens overkant skal her flukte med underkanten av dørens bunnstykke.

2

Sjekk fallet på underlaget. Legg opp to vanger, en i hver side. Legg på et vater, og mål om det er et fall. Rett opp fallet med små avstands-klosser til vateret er helt rett.

3

Legg opp de øvrige vangene, og rett opp med avstandsbrikker. Når alle vangene er rettet opp, flyttes brikkene ned under vangene.

02
Vangene bygges 10 Trinn

Vangene bygges av to bjelker som settes oppå hverandre - en lang nederst og en kort øverst. De settes sammen med spikerplater. Sett en loddrett strek på tvers av skjøten. Da ser du enkelt hvor vangene skal settes sammen, og hvilke som hører sammen.

Vangene er 5-10 cm lenger enn vi forventer at de skal ende opp med å være, så det er litt å ta av. De kappes endelig til når vi har målt opp hvordan det passer med terrassebordene.

1

Mål opp til vangenes lengde. Her skal det være plass til tre terrassebord med 5 mm mellom, og 5 mm til sokkelen, altså 46,5 cm. Vangene er 1 cm kortere, fordi ytterste bord stikker 1 cm ut.

2

Skru et vinkelbeslag på hver av de to ytterste vangene, og fest dem i veggen. Da har du kontroll på dem.

TIPS: En avstandskloss (3 mm) bak beslaget gir rom for bevegelse hvis treet er skjevt.

3

Juster de mellomliggende vangene, slik at de ligger på linje. Legg opp et rett bord, mål avstanden fra veggen, og strek opp der vangene skal sages av. Innbyrdes avstand er her 57 cm.

4

Sag av både de øverste og de nederste vangene i lengden. I forkanten skjæres de litt skrått, slik at de er 1 cm lenger øverst enn nederst. Det beskytter kantene mot fukt.

5

Skru sammen vangedelene parvis med beslag. De skal sitte på yttervangenes innsider, slik at de er skjult. På de midterste skrus de på begge sider, fordi belastningen er størst der.

6

Sett en skrue i endene på yttervangene, slik at de to skrus sammen. Det kompenserer for at det bare er ett beslag på yttervangene.

VIKTIG! Bruk selvskjærende skruer, slik at treet ikke sprekker.

7

Stift fast avstands-brikkene under vangene. Sett et kryss der klossene ligger, før du snur vangene rundt og stifter dem fast.

8

Legg murpapp oppå vangene. Det gjøres fort med en stiftemaskin. Murpappen skal hindre at det står vann direkte på de vannrette vangene. Skjær til pappen med en hobbykniv.

9

Skru fast en lang lekt midlertidig på enden av vangene. Da flytter de seg ikke når du skal skru på terrassebordene.

10

Når vangene er plassert riktig, skrus en lekt fast i enden. La den sitte til terrassebordene er på plass.

03
Trinnene legges på 4 Trinn

1

Forbor til skruene i terrassebordene. Marker først hvor vangene er plassert. Bruk en undersenker med stopp, slik at du kan undersenke skruene uten å lage for dype hull.

2

Rett inn det første bordet med en vinkel. Når bordet ligger som det skal, og stikker litt ut over vangen, skal det være samme avstand fra yttersiden av bordet og inn til overvangene på begge sider.

3

Legg på de øvrige bordene. Rett inn de midterste vangene etter det ytterste bordet, og skru i alle skruene. Hold 5 mm avstand mellom bordene. Bruk en avstandskloss mellom dem.

4

Den enkle trappen er nesten ferdig - den mangler bare å bli malt på vangene.

Materialer

• Konstruksjonsvirke, 5 stk. à 46,5 cm
• Konstruksjonsvirke, 5 stk. à 93 cm
• 20 mm terrassebord, 6 stk. à 238 cm
• Lekt til midlertidig avstiving
• 2 vinkelbeslag
• 8 spikerplater
• Avstandsbrikker
• Murpapp
• Syrefaste A4-skruer, 4,5 x 60 mm

Spesialverktøy
• Undersenker med dybdestopp
• Evt. stiftepistol

Tidsforbruk

1 dag

Pris

Cirka 2000 kroner

Vanskelighetsgrad

Trappen er et fint prosjekt for den mindre erfarne. Vær nøye med å rette opp trappen i forhold til terrassens fall. Ellers blir trappen ustabil.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...