Trapper

På disse sidene finner du tips og veiledning til hvordan du kan bygge dine egne trapper til boligen. Vi viser deg hvordan du måler opp riktig, i tillegg til at du kan finne veiledning til hvordan du bygger et gelender.

Trapper – bygg trappen selv

Hvis du skal ha en ny trapp, kan du selvsag bygge den selv. Da blir den akkurat slik du vil ha den – og garantert mye billigere enn en løsning laget av håndverkere. Det gjelder trapper både innendørs og utendørs.

En trapp skal følge en formel

Du har sikkert gått i en trapp som ikke passer til trinnrytmen din. Enten fordi trinnene var for dype, eller fordi trinnene var for høye eller for lave. Under alle omstendigheter føles det irriterende.

Det problemet vil ikke du ha på den nye trappen din. Derfor må du følge trappeformelen. Den gir noen presise mål for hvordan trappen skal være bygd opp, slik at du får en trapp som er behagelig å gå på.

Les mer her: Få riktige trappemål med en trappeformel

Trapper innendørs

Innendørs er det som regel grenser for hvor fritt du kan anlegge en trapp. Ofte vil vegger, dører og plasshensyn sette grenser for hvor stor plass trappen skal ta. I enkelte tilfeller er rammene så trange, at du må ty til alternative løsninger og gå på kompromiss med komforten. Det gjelder for eksempel når det skal bygges en bratt kjelletrapp eller en trapp/stige til hems.

Les mer om trapper innendørs

Andre ganger er det designet som er viktigst. Da blir trappen en installasjon i seg selv.

Les også: Hemmeligheten bak den svevende trappen

Forny den gamle trappen

Om du allerede har en velfungerende trapp, som bare ser stygg ut – så finnes det også mange gjør det selv-muligheter. Både om du vil skifte trinnenes eller om du vil lakkere eller male for å få en “ny trapp”.

Byggesett er en smart snarvei

Hvis du ikke vil starte helt fra bunnen med å bygge en ny trapp, kan du kjøpe et byggesett. De er bygget i moduler, slik at de kan tilpasses akkurat slik du ønsker. Og med litt veiledning er de faktisk også ganske enkle å sette sammen. Men du må naturligvis betale for å ta snarveien med et byggesett.

Trapper utendørs

Utendørs har du ofte litt mer fritt spillerom for å bygge en trapp i den dimensjonen som passer best. Og her er konstruksjonen ofte litt lettere, fordi de fleste trapper utendørs kan bygges enklere.

Kanskje det bare er snakk om et trinn eller tre fra terrassen og opp til huset, eller en trappestein bygget opp av betongstein eller blokker. Du bestemmer selv hvor komplisert eller enkelt det skal være.

Les mer om trapper utendørs.

Gelender på trappen

Som oftest skal det være et gelender til trappen. Både av hensyn til sikkerhet og komfort. Her er mulighetene uttallige, også hvis du skal bygge et gelender til kjellertrappen.

Les også: Lag et gelender til trappen utendørs

Side 1 / 3