Hagetrappen som aldri sklir

Vil du være sikker på at den nye steintrappen i hagen blir liggende i år etter år, i sommer, sol, regn og hard frost, skal den bygges riktig. Hemmeligheten bak en bunnsolid hagetrapp, skjuler seg i underlaget. På disse sidene lærer vi deg den riktige anleggsteknikken.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
To dager
Pris
400 kroner per trinn

Intro

Det går ikke mange måneder før de store kant- og belegningssteinene ligger hulter til bulter, hvis hagetrappen er laget feil. Og selv om det kanskje bare er snakk om noen få trinn i en nivåforskjell på gressplenen, skal du ikke undervurdere omfanget på jobben. Den krever nemlig at du bruker helt riktig teknikk - og den lærer du her.

I denne artikkelen bruker vi kantstein på 100 x 30 x 10 cm til å lage trinnforkanter og vanger med. Prisen for en kantstein i denne størrelsen er omkring 300 kroner, og når du har satt alle trinnforkantene, kan du fylle selve trinnene med grus, pukk, betongstein, brostein, kantstein, jord eller gress. Det er helt opp til deg, og uttrykket i hagen din. Merk deg at du må skaff e hjelp til å løfte de cirka 90 kg tunge kantsteinene.

Du trenger selvfølgelig ikke å bruke kantsten som trinnforkanter eller vanger, hvis du foretrekker en annen type stein. De grunnleggende målingene, underlagsoppbyggingen og støpeteknikken du kan se på de neste sidene, virker også med andre steiner. Du skal bare sørge for at steinene er brede og lange nok til å bli støpt fast i underlaget.

Veiledning

01
Oppmåling og markering 1 Trinn

Når du har funnet ut hvor hagetrappen skal plasseres, gjelder det å måle opp og lage en nøyaktig markering med snorer. Her planlegger vi fire trinnforkanter, noe som gir tre trinn på 33 cm, med en total dybde på 99 cm og en høyde på 60 cm. I tillegg sikres kanten med to vanger av to kantstein i hver side.

1

Sett fire spyd, og forbind dem til hverandre med en snor. Spydene skal bankes så langt ned i bakken at de holder snoren stabil. Mellom de to spydene på toppen av terrenget og de to i bunnen, skal snoren være i vater. I tillegg skal de fire hjørnene være i 90 graders vinkel. Kantsteinene vi bruker er 100 cm lange og 10 cm brede. Fordi det skal være plass til en kantstein på langs, pluss de som brukes som vanger, i tillegg til en 15 cm støp rundt vangerne, settes spydene i topp og bunn i en avstand på 150 cm.

02
Utgraving 1 Trinn

Du har laget en nøyaktig oppmåling, og markert med snorer hvor hagetrappen skal anlegges. Nå skal du grave ut. Grunnleggende sett gjelder det å fjerne moldjorden og grave ned til 55 cm under snoren, slik at du kan anlegge en helt riktig bunn.

1

Grav ut til 55 cm under snoren - vær oppmerksom på at du skal måle loddrett ned fra snoren, IKKE vinkelrett! Grav ut 25 cm bak det øverste spydet og 10 cm foran det nederste. Grav også ut i en bredde på 150 cm (helt ut til spydene).

03
Bunnsikring 1 Trinn

Du har gravd ned til 55 cm under markeringssnoren. Nå skal du lage et 15 cm komprimert forsterkningslag. Det skal ende 40 cm under snoren (igjen loddrett).

1

Legg ut forsterkningslaget, og komprimer det til du er 40 cm loddrett under snoren. Her kan du eventuelt bruke en hjemmelaget stampestokk, eller leie en platevibrator i en størrelse som passer prosjektet.

04
Oppmåling og markering - igjen! 1 Trinn

Nå skal du markere hvor hver enkelt trinnforkant skal plasseres i utgravingen. I dette eksempelet setter vi kun fire, slik at det er relativt enkelt å sette dem i samme avstand til hverandre.

1

Vi vet allerede hvor den øverste og nederste trinnforkanten skal settes, altså ved snorene i toppen og bunnen. Derfor skal de to siste kantsteinene bare fordeles jevnt mellom toppen og bunnen. Total lengde her er 108,75 cm. Vi ender med å sette nye spyd og markeringssnorer for hver 36,25 cm. Sørg for at snorene er i 90 graders vinkel, og i vater i forhold til de første snorene.

05
Sett trinnforkanter og vanger 2 Trinn

Underlaget er klart til at du kan sette vanger og trinnforkanter, og du har målt og markert, så du vet hvor hver enkelt stein skal settes. Først skal du sette vangene i sidene, og til slutt forkantene. Begynn med å blande en porsjon jordfuktig betong som steinene støpes i.

Betonglaget under steinene, både vanger og trinnforkanter, skal være 10 cm tykt. Start derfor med å legge et 12 cm lag. Når du setter steinene, synker de ca. 2 cm, og da passer høyden.

1

Sett vangene først. Mål ut hvor lange vangene skal være. Her brukes to kantstein i hver side. De kuttes, slik at de blir 67,5 cm lange.

2

Sett trinnforkantene sist. Begynn ved det nederste trinnet i trappen, og legg en stripe betong i en bredde på 37,5 cm under markeringssnoren. Betongstripen skal være 100 cm lang, slik at den passer til lengden på en kantstein.

06
Fyll trappetrinnene 1 Trinn

Vangene og trinnforkantene er støpt fast, og etter et døgns tørketid kan du fylle opp trinnene. Du kan bruke grus, belegningsstein, jord og gress, brostein, eller det du synes passer.

1

Trinnene fylles opp med 10-20 cm grus som komprimeres forsiktig med en hjemmelaget stampestokk (for å skåne støpen), deretter legges et settelag på 2-3 cm, før vi til slutt legger ønsket belegning. Husk at belegningen skal ha et svakt fall fremover (to prosent er passe), slik at regnvannet kan renne av.

Materialer

Tidsforbruk

To dager. En dag til utgraving, oppbygging og støping, og en dag til oppfylling av 3-4 trinn.

Pris

Cirka 400 kroner per trinn (for kantstein, bunnsikring, bærelag, avrettingslag og betong).

Vanskelighetsgrad

Det krever presisjon og planlegging å lage en solid hagetrapp.

3D-modell

Hagetrapp

3D-modell

Sett fra siden

Fra siden kan du se hvordan steinene hviler på underlaget.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Kantstøpen holder fast

Med en trekantet kantstøp er du helt sikker på at trappen ikke flytter seg.

Åpne 3D-modellen

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Utetrapp