Renovering av kjellertrapp

Selv når kjellertrappen er kledd med fliser som er lagt etter alle kunstens regler, klarer du ikke å unngå at den etter hvert blir slitt av vær og vind. Løse fliser, ødelagte fuger og alger opp langs veggene må fikses før skadene sprer seg.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
En helg
Pris
1.000 kroner

Intro

Fukt og frost er slett ikke de beste vennene til utendørs fliser.

Først ødelegger fukten flislimet, og når kulden senere setter inn, kan frosten lett sprenge løs flisene så de løsner.

Her viser vi hvordan du kan fikse en kjellertrapp, der vær og vind har ødelagt flisene. Vi viser også hvordan du kan gjøre utendørs fliser mer motstandsdyktige.

Veiledning

01
Rensing av fliser og fuger 4 Trinn

For å kunne få en nøyaktig oversikt over fugenes og flisenes tilstand, er det nødvendig at de får en grundig rens. Bruk et alkalisk rensemiddel (altså uten syre), som ikke skader intakte fuger.

Du får i tillegg minimum bruk for en gulvskrubb. Gjerne også en høytrykksvasker, for skitt og alger krever innsats for å bli kvitt. Spesielt gjenstridige fuger fikses med en fugerenser; en forsats du kan montere på multikutteren.

1

Rens alle fliser og fuger med et rensemiddel. Smør alle flater, og skrubb grundig med en stiv børste. Husk kraftige gummihansker og vernebriller.

2

Spyl overflatene. Her bruker vi en høytrykksvasker, men kost og vannslange kan også gjøre jobben. Husk å sjekke at avløpet i kjellersjakten ikke er tett av løv og skitt, før du begynner å spyle.

3

Sjekk alle fuger. Misfargede, men intakte fuger, kan reddes med en lett sliping. Er det derimot sprekker eller hull i fugen, må den krafses eller freses ut.

4

Rengjør intakte fuger. Med en lett sliping kan intakte fuger bli pene igjen. En fugerenserforsats til multikutteren gjør jobben i en fei, men du kan også bruke manuelt fugeslipeverktøy. Fuger som er slipt rene, bør etterbehandles med en fugeforsegler.

02
Skifting av fliser og fuger 7 Trinn

Hvis en flis har sprukket, kan det trenge inn vann under den. Derfor skal den byttes ut før fukten sprer seg.

Sjekk også fliser som umiddelbart ser intakte ut. Kommer det en hul lyd når du slår på dem med for eksempel et hammerskaft, så er det et hulrom bak den, der vann kan trenge inn og sprenge løs flisen i kulde. Da skal flisen opp, renses og legges igjen i nytt flislim.

Ødelagte fuger freses vekk med et karbidblad på multikutteren, og fuges med ny fugemasse etter at limet er tørt.

1

Fres vekk fugen for å få løs flisen. Hvis en flis skal skiftes eller settes skikkelig fast, fjernes fugen først med et karbidblad. Vær forsiktig, slik at naboflisene ikke følger med.

2

Løft opp den løse (eller ødelagte) flisen. Noen ganger er det nødvendig å bruke litt kraft for å få av flisen. Vær forsiktig også her, slik at du ikke kommer til å ødelegge noen av de andre flisene.

3

Gammelt flislim fjernes. Det er enklest å fjerne det harde limet med en slipesåle på multikutteren. Men hammer og meisel kan også brukes. Husk vernebriller.

4

Fjern flislim fra baksiden av de intakte flisene. Hvis det ikke lar seg gjøre uten å ødelegge flisen, må du skaffe noen nye som ligner de gamle.

5

Kutt flisene med en fliskutter. Det er den enkleste måten, og en fliskutter koster kun noen hundrelapper. Jobben kan også gjøres med en vinkelsliper, men det støver en del.

6

Begynn med de loddrette flisene som skal sitte i kanten. Merk opp, slik at de flukter med overkanten av trinnet, og skjær dem til. Deretter tilpasses de vannrette flisene, slik at de rekker utover både trinnet og den loddrette kantflisen. Det gir et harmonisk uttrykk.

7

Legg flislim på baksiden av flisene med en tannsparkel. Da kommer det ikke flislim på de andre flisene eller for langt opp på veggen. Trykk fast flisene, slik at de flukter med de eksisterende.

03
Fuging og fugeforsegling 6 Trinn

Når flislimet er tørt, etter et døgns tid, skal fugene fylles med en fugemasse som ligner de gamle fugene. Lag en prøve, og la den tørke før du fyller alle fugene - da er det mulig å sammenligne og eventuelt justere fargen litt, før du rører opp resten av fugemassen.

Fugemassen påføres og trekkes av med en fugesparkel eller et fugebrett. Overskytende fugemasse vaskes vekk med en fuktig svamp.

Når fugene er tørre, vaskes det siste sløret av og fugene behandles eventuelt med en fugeforsegler.

1

Trekk på fugemasse med en fugesparkel. Trekk den diagonalt over fugene, slik at fugemassen presses godt ned i dem.

2

Vask fugemasse av flisene med en svamp og rent vann. Rens svampen i et spann, og vri den opp i et annet. Vær forsiktig, så du ikke river opp fugene når du vasker. Fjern kalkslør med eddikvann etter et par timer.

3

Legg silikon i kantene. Når mørtelfugene er tørre, trekker du en stripe silikonfugemasse i overgangen mellom trinnene og kantflisene, slik at de blir ekstra tette.

4

Sprøyt såpevann på silikonfugemassen, før du pynter på den. Da unngår du at silikonfugemassen setter seg på flisene når du trekker den av.

5

Trekk av silikonen med en glattepinne eller - som her - med en silikonfugebrikke. Husk å ha litt tørkepapir i nærheten, for silikonfugemasse har en evne til å sette seg de underligste steder.

6

Så flott ble den gamle kjellertrappen. Nå holder den seg pen i mange år.

Materialer

  • Fuge- og fliserens
  • Flislim, utendørs
  • Fugemasse, utendørs
  • Fugeforsegler
  • Silikonfugemasse

Spesialverktøy

  • Multikutter med fugerenser, karbidsegmentblad og karbidslipesåle
  • Fliskutter
  • Eventuell høytrykksvasker

Tidsforbruk

En helg.

Pris

Cirka 1000 kroner (avhengig av hvor mange fliser du må skifte).

Vanskelighetsgrad

Tidkrevende, men helt enkelt.

Video

Slik bruker du multikutteren

I denne videoen lærer du alt om maskinens smarte funksjoner og tilbehør. De mange forskjellige typene tilbehør gjør det mulig både å sage, stemme ut, kappe, frese og slipe på steder der andre verktøy ikke kan komme til. Maskinen kan brukes i både tre, plast, metall og mørtelfuger, for å nevne noe.

Video

Legg fliser utendørs

Sørg for 100 % vedheft mellom flis og underlag

Video

Fuging av utendørs fliser

Jobb diagonalt på flisene, da blir fugene pene

Video

Tips & Triks

3 viktige produkter til fliser og fuger

Fuge- og fliserens Rens alle overflater grundig for belegninger, før fuger krafses ut og løse fliser skiftes. Bruk fuge- og fliserens, som er beregnet til å fjerne belegninger. Følg anvisningen på emballasjen.

Flislim Lim fast løse fliser med et flislim som kan tåle frost. Bruk alltid flislim og fugemasse fra samme produsent. Da er du trygg på at produktene vil fungerere godt sammen.

Fugemasse Bruk en sement basert fugemasse beregnet til utendørs bruk til fugene. Fugemassen fås i flere farger - kunsten er å treffe en farge som matcher de gamle fugene.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Utetrapp