Intro
Veiledning
01
Rensing av fliser og fuger
4
Trinn
For å kunne få en nøyaktig oversikt over fugenes og flisenes tilstand, er det nødvendig at de får en grundig rens. Bruk et alkalisk rensemiddel (altså uten syre), som ikke skader intakte fuger.
Du får i tillegg minimum bruk for en gulvskrubb. Gjerne også en høytrykksvasker, for skitt og alger krever innsats for å bli kvitt. Spesielt gjenstridige fuger fikses med en fugerenser; en forsats du kan montere på multikutteren.
Rens alle fliser og fuger med et rensemiddel. Smør alle flater, og skrubb grundig med en stiv børste. Husk kraftige gummihansker og vernebriller.
Spyl overflatene. Her bruker vi en høytrykksvasker, men kost og vannslange kan også gjøre jobben. Husk å sjekke at avløpet i kjellersjakten ikke er tett av løv og skitt, før du begynner å spyle.
Sjekk alle fuger. Misfargede, men intakte fuger, kan reddes med en lett sliping. Er det derimot sprekker eller hull i fugen, må den krafses eller freses ut.
02
Skifting av fliser og fuger
7
Trinn
Hvis en flis har sprukket, kan det trenge inn vann under den. Derfor skal den byttes ut før fukten sprer seg.
Sjekk også fliser som umiddelbart ser intakte ut. Kommer det en hul lyd når du slår på dem med for eksempel et hammerskaft, så er det et hulrom bak den, der vann kan trenge inn og sprenge løs flisen i kulde. Da skal flisen opp, renses og legges igjen i nytt flislim.
Ødelagte fuger freses vekk med et karbidblad på multikutteren, og fuges med ny fugemasse etter at limet er tørt.
Fres vekk fugen for å få løs flisen. Hvis en flis skal skiftes eller settes skikkelig fast, fjernes fugen først med et karbidblad. Vær forsiktig, slik at naboflisene ikke følger med.
Løft opp den løse (eller ødelagte) flisen. Noen ganger er det nødvendig å bruke litt kraft for å få av flisen. Vær forsiktig også her, slik at du ikke kommer til å ødelegge noen av de andre flisene.
Gammelt flislim fjernes. Det er enklest å fjerne det harde limet med en slipesåle på multikutteren. Men hammer og meisel kan også brukes. Husk vernebriller.
Fjern flislim fra baksiden av de intakte flisene. Hvis det ikke lar seg gjøre uten å ødelegge flisen, må du skaffe noen nye som ligner de gamle.
Kutt flisene med en fliskutter. Det er den enkleste måten, og en fliskutter koster kun noen hundrelapper. Jobben kan også gjøres med en vinkelsliper, men det støver en del.
Begynn med de loddrette flisene som skal sitte i kanten. Merk opp, slik at de flukter med overkanten av trinnet, og skjær dem til. Deretter tilpasses de vannrette flisene, slik at de rekker utover både trinnet og den loddrette kantflisen. Det gir et harmonisk uttrykk.
03
Fuging og fugeforsegling
6
Trinn
Når flislimet er tørt, etter et døgns tid, skal fugene fylles med en fugemasse som ligner de gamle fugene. Lag en prøve, og la den tørke før du fyller alle fugene - da er det mulig å sammenligne og eventuelt justere fargen litt, før du rører opp resten av fugemassen.
Fugemassen påføres og trekkes av med en fugesparkel eller et fugebrett. Overskytende fugemasse vaskes vekk med en fuktig svamp.
Når fugene er tørre, vaskes det siste sløret av og fugene behandles eventuelt med en fugeforsegler.
Trekk på fugemasse med en fugesparkel. Trekk den diagonalt over fugene, slik at fugemassen presses godt ned i dem.
Vask fugemasse av flisene med en svamp og rent vann. Rens svampen i et spann, og vri den opp i et annet. Vær forsiktig, så du ikke river opp fugene når du vasker. Fjern kalkslør med eddikvann etter et par timer.
Legg silikon i kantene. Når mørtelfugene er tørre, trekker du en stripe silikonfugemasse i overgangen mellom trinnene og kantflisene, slik at de blir ekstra tette.
Sprøyt såpevann på silikonfugemassen, før du pynter på den. Da unngår du at silikonfugemassen setter seg på flisene når du trekker den av.
Trekk av silikonen med en glattepinne eller - som her - med en silikonfugebrikke. Husk å ha litt tørkepapir i nærheten, for silikonfugemasse har en evne til å sette seg de underligste steder.
Materialer
- Fuge- og fliserens
- Flislim, utendørs
- Fugemasse, utendørs
- Fugeforsegler
- Silikonfugemasse
Spesialverktøy
- Multikutter med fugerenser, karbidsegmentblad og karbidslipesåle
- Fliskutter
- Eventuell høytrykksvasker
Tidsforbruk
En helg.
Pris
Cirka 1000 kroner (avhengig av hvor mange fliser du må skifte).
Vanskelighetsgrad
Tidkrevende, men helt enkelt.
Video
Tips & Triks
3 viktige produkter til fliser og fuger
Fuge- og fliserens Rens alle overflater grundig for belegninger, før fuger krafses ut og løse fliser skiftes. Bruk fuge- og fliserens, som er beregnet til å fjerne belegninger. Følg anvisningen på emballasjen.
Flislim Lim fast løse fliser med et flislim som kan tåle frost. Bruk alltid flislim og fugemasse fra samme produsent. Da er du trygg på at produktene vil fungerere godt sammen.
Fugemasse Bruk en sement basert fugemasse beregnet til utendørs bruk til fugene. Fugemassen fås i flere farger - kunsten er å treffe en farge som matcher de gamle fugene.