Derfor ser de ut til å virke uten å gjøre det
Noen ganger kan en gammel jernkjernetransformator eller en nyere elektronisk transformator fint gi lys i nye LED-spotlys. Men de fungerer ikke som de skal, og spotlysene vil dø lenge før den påståtte levetiden, som normalt ligger på 15.000-25.000 timer.
Vekselspenning:
En gammeldags jernkjernetransformer produserer vekselspenning, som skiftvis går den ene og den andre veien rundt i ledningene. Hvis transformatoren har en effektiv spenning på 12 volt, er maksimal spenning 17 volt. Kobler du en LED-spot, som alltid skal ha jevn spenning, til jernkjernetransformatoren, vil spotlyset, hvis det overhodet lyser, kun lyse når spenningen går den ene veien.
Spotlyset vil derfor blinke 25 ganger i sekundet. Det er ikke alltid det synes med det blotte øye, men det vil gå utover lyskvaliteten og levetiden. Maksimalspenningen på 17 volt vil også redusere levetiden betydelig.
Minimumsbelastning:
Elektroniske transformatorer har bruk for en minimumsbelastning for å fungere. Sammenlignet med LED, har halogenspotlys et betydelig høyere forbruk. Du vil derfor kunne oppleve at minimumsbelastningen overholdes hvis du som en test bytter ut et enkelt spotlys til LED.
Men hvis du etterpå bytter ut alle, reduseres samlet belastning til et nivå som transformatoren ikke kan håndtere, og spotlysene vil derfor ikke lyse.
Hard oppstart:
LED-spotlys trenger en rolig oppstart, der spenningen økes jevnt og kontrollert over kort tid. Noen elektroniske transformatorer øker spenningen øyeblikkelig, og den gjentatte, harde oppstarten kan forkorte LED-spotlysets levetid.