Belysning

Innred hjemmet ditt med den riktige belysningen eller skift ut pærene dine til en mer økonomisk løsning. Uansett hva, kan du på disse sidene finne inspirasjon og veiledning til å innrede hjemmet ditt med lys.

  Belysning - Lys til hjemmet

  Når vi innreder hjemmene våre, er belysningen innendørs avgjørende for hvordan rommet vil fungere og hvordan det blir å oppholde seg i. For å kunne få den riktige belysningen, er det ikke nok å bare henge en lyspære ned fra taket. Det er mye å ta hensyn til når du innreder hjemmet ditt med belysning.

  Belysning innendørs

  Den viktigste belysningen i hjemmet er belysningen innendørs. Det er belysningen innendørs som er med på å avgjøre hvordan stemningen er i hjemmet, og det er også belysningen innendørs du må ta stilling til når du innreder et rom.

  Energivennlig LED

  Hvis du skal installere ny belysning, bør du bruke LED-pærer. De moderne pærene gir et behagelig lys, og de er i tillegg bra for strømregningen og miljøet fordi de er enormt energieffektive. Når du velger LED-pærer, må du ta en titt på pærens Ra-verdi, som sier noe om hvordan lyset til pæren gjengir fargene. Deretter må du titte på fargetemperaturen til pærene, som blir benevnt i Kelvin.

  LES OGSÅ: Slik bytter du fra halogen til LED-spot

  Belysning til badet

  På badet har du bruk for en god grunnbelysning, som du fint kan få fra spotter i taket. Det er viktig at du også har en diffus belysning ved speilet, slik at du ikke får skygger i ansiket når du titter deg i speilet. Har du kun spotter i taket vil du fort få skygger i ansiktet, men de vil bli borte med en diffus belysning som du for eksempel får fra et par lamper med hvite glasskjermer.

  Belysning i kjøkkenet

  I mange hjem er kjøkkenet et sentralt rom hvor hele familien møtes. Her lages det ikke bare mat flere ganger om dagen, det gjøres kanskje også lekser, blir surfet på datamaskinen, spilt spill, snakket, også videre. De mange forskjellige funksjonene gir et blandet behov for belysning. Husk at lyspunkt ikke trenger å bli plassert med like stor avstand mellom seg, men at belysningen kan være der det er behov for lys. En god belysning til matlagingen er et krav, slik at du kan se hva du står og lager. Det kan du for eksempel få ved å montere belysning under overskap.

  Belysning i stuen

  Stuen er rommet hvor du oppholder deg mest - du både spiser, leser, ser TV, slapper av, gjør lekser også videre. Derfor har du bruk for både en hyggelig belysning, arbeidslys, fleksibel belysning, for eksempel med dimmer, og en såkalt diffus belysning som gir et mer generelt lys i rommet. Når du skal velge lyskilder til stuen, må du først og fremst velge noe som kan dekke behovet for lys. Og når du velger forskjellige former for belysning plassert i varierende høyder, skaper du samtidig et dynamisk rom som du har lyst til å oppholde deg i.

  Belysning utendørs

  I de mørke månedene er det også viktig å ha orden på hjemmets belysning utendørs. Belysning av gangstier er selvfølgelig viktig, slik at du kan komme deg sikkert rundt. Solcellelamper og systemer som kjører på lavvolt, baner veien for at du selv kan sette opp belysningen utendørs. Fiberlys, som du for eksempel kan legge på steingangen din, er en annen flott og spennende måte å få belysning utendørs.

  LES OGSÅ: Utendørs belysning du kan sette opp selv