Slik tolker du varedeklarasjonen:
Energiforbruk
Så mye energi bruker lyskilden.
Mange moderne lyskilder har påtrykt et ekstra watt-tall. Det forteller hva lysstyrken omtrent tilsvarer hvis det hadde vært en gammeldags glødepære.
Lumen – lysstyrken
Lysstyrken måles i lumen og forteller hvor mye lys som sendes ut – uansett type. Her kan du se hvor mange lumen en gammeldags glødepære omtrent sender ut, slik at du har noe å sammenligne med.
Glødepærer ≈ Lysstyrke
15 watt ≈ 140 lumen
25 watt ≈ 250 lumen
40 watt ≈ 470 lumen
60 watt ≈ 800 lumen
75 watt ≈ 1.050 lumen
100 watt ≈ 1.520 lumen
Sokkel og dæmpbarhed
Sokkelen til lyskilden skal passe i fatningen. De mest vanlige lyspærefatninger til 230 volt er E14 og E27, mens GU10 brukes til 230 volts spotlys. GU5.3 er det mest populære til 12 volts spotlys.
Hvis lyset kontrolleres av en lysdimmer, skal du velge en dimbar lyskilde. Eldre lysdimmere kan dog ofte ikke dimme sparepærer og LED. Det kan derfor være nødvendig å skifte dimmeren til en nyere.
Kelvin – fargetemperatur
Fargetemperaturen måles i kelvin og forteller om en lyskilde gir et varmt eller et kaldt lys. Jo høyere tall, desto kaldere lys. Dagslys er på 6000 kelvin, soloppgang og solnedgang på 2000-3000 kelvin, og stearinlys omkring 2000 kelvin. De fleste lyskilder til hjemmet ligger mellom 2500 og 3200 kelvin, med 2700 kelvin som et sikkert valg de fleste steder. Med enkelte smartpærer, som Philips Hue og Ikea Trådfri, har du muligheten til å justere fargetemperaturen.
Energimerking
Alle lyskilder har et energimerke, som i dag er forbedret i forhold til tidligere. Den gamle merkingen var fra en tid da lyskilder var mindre effektive enn i dag, og skalaens A+ og A++ ble føyd til, i takt med at effektiviteten ble bedre. Den nye skalaen fra A til G stiller større krav, og en LED-pære som tidligere var merket A++, kan faktisk være merket F i dag.
Årlig forbruk
Dette tallet angir hvor mange kilowatt-timer lyskilden bruker på 1000 timer. Det tilsvarer to timer og 42 minutter om dagen i ett år.
Ra – fargegjengivelse, levetid i timer og antall tenninger
En lyskildes evne til å gjengi farger måles i Ra eller CRI. En lav Ra-verdi vil få fargene fra lyset til å oppleves kjedelige og matte.
Kun sollyset har en fargegjengivelse på maksimale 100. Gammeldagse glødepærer ligger på 99, mens mange sparepærer ligger mellom 80 og 90.
Alt over 80 er i utgangspunktet akseptabelt i hjemmet, men det er steder hvor det kan være smart å gå høyere – for eksempel i kjøkkenet og over spisebordet, der en høy Ra-verdi kan få maten til å fremstå mer innbydende.
Dette tallet angir hvor mange timer produsenten lover at lyskilden kan være tent. Det er dog vår erfaring at noen produsenter er litt rundhåndet med den lovte levetiden.
Så mange ganger lover produsenten at lyskilden tåler å bli slått på og av.