Smart lys: Lyset passer seg selv

Lumen, kelvin, watt ... hvis du ikke orker å sette deg inn i jungelen av termer bare for å få ordentlig lys i hjemmet, kan du kjøpe et smart light-system. Da kan hver enkelt pære stilles inn til akkurat den fargen og styrken du ønsker.

Er den beste pæren til lampen ved sofaen muligens en Classic E27, 806 lumen?
Eller skal du velge en E27 2700K Opal?
Og kan noen overhodet se forskjellen på de to?

Hvis du er klar til å kaste inn håndkleet, så er du ikke alene. Et godt råd herfra er å vurdere et enkelt alternativ: smart light. Et lyssystem med pærer som kan stilles inn i styrke og farge til akkurat det behovet du har i hvert enkelt rom. Og som i de fleste tilfeller har så mange forhåndsinnstillinger at du bare skal velge for eksempel “Leselys” eller “Avslapping” for å få det perfekte lyset.

I tillegg får du et hav av ekstravalg og tilvalgsmuligheter, slik at du ikke en gang trenger å slå lyset av og på, men bare kan la timere og bevegelsessensorer ta seg av det.

Det er også ulemper

Du kjøper deg en lang rekke fordeler, men det er også ulemper forbundet med smart lys. Den største er mangelen på fysiske brytere. Hos noen fabrikater kan du kjøpe separate brytere, men det er foreløpig vanskelig å finne smart lys som kan fungere sammen med dine nåværende brytere. Derfor må du slå lyset av og på med en telefon eller et nettbrett.

Kom godt i gang

Noen systemer kan fungere uten wi-fi-forbindelse, men det begrenser mulighetene betydelig; du kan normalt styre en pære med en fjernkontroll, men ikke koble lyset til timere eller sensorer.

Derfor definerer vi her et basissett som to pærer og en wi-fi-gateway (bridge). Med det settet får du muligheten til å utvide med det ekstra tilbehøret som produsenten har eller utvikler senere.

Ekstra muligheter – og flere på vei

Avhengig av hvilket merke du velger, har du en rekke muligheter for å utvide systemet, og det kommer fortløpende nye muligheter. Det mest opplagte er å kjøpe brytere, fordi smart light-systemene ikke fungerer sammen med dine nåværende brytere.

Bevegelsessensorer sparer deg for en bryter. Da tennes lyset når du er i et rom, og slukkes når du ikke er der. Start- og stoppkontakter kan for eksempel brukes til å starte kaffemaskinen om morgenen, slå utebelysningen av og på eller begrense bruken av barnas PlayStation.

Ikea tilbyr også rullegardiner som kan styres sammen med eller uavhengig av lyset.

Velg mellom tre prisklasser

Billig

Nordlux har billigutgaven av smart lys. Vil du kun styre én pære om gangen, kan du komme i gang for 125 kroner. Vil du ha flere muligheter, skal du have en gateway (bridge), slik at du kan bygge ut med et inntil nå litt begrenset utvalg utvidelser.

  • Enkelte pærer kan styres via app, men en gateway til wi-fi åpner for flere muligheter.
  • Styres via app eller separate brytere.
  • Mulig å kjøpe start-/stoppkontakter og bevegelsessensorer.
  • Hvite og fargede pærer.
  • Pærer med E14-, E27- og GU10-fatning og utendørslamper.

Pris for to hvite pærer og wi-fi-gateway: cirka 450 kroner. Én hvit pære: cirka 125 kroner.

Middels

Ikea Trådfri er et middels dyrt system, som konstant bygges ut, for eksempel med rullegardiner som kan fjernstyres. Litt kronglete å stille inn og ikke så lekkert som Philips Hue, men absolutt brukbart.

  • Enkelte pærer kan styres uten wi-fi, men mulighetene forbedres betydelig med en gateway til wi-fi.
  • Styres via app eller separate brytere.
  • Mulig å kjøpe brytere, bevegelsessensorer, rullegardiner mv.
  • Hvite og fargede pærer.
  • Pærer med E14-, E27- og GU10-fatning og lysskinner.

Pris for to hvite pærer, fjernstyring og wi-fi-gateway: cirka 800 kroner.
Én hvit pære: cirka 170 kroner.

Dyr

Philips Hue er fortsatt det mest populære smart light-systemet, med det største utvalget av sensorer, brytere, lysstrips, mv.

Krever wi-fi-forbindelse.
Styres via app eller separate brytere.
Mange forhåndsdefinerte innstillinger.
Mange muligheter for å time av og på, sette opp preventiv belysning, mv.
Mange muligheter for morsomme innstillinger med farger.
Pærer med E14-, E27- og GU10-fatning og strips, utendørslamper, m.m.

Pris for to hvite pærer og wi-fi-gateway: cirka 800 kroner.
Én hvit pære: cirka 200 kroner.

    Akkurat nå leser andre ...